Ära stressa. Isegi etiketieksperdid tunnevad sellisesse olukorda sattudes piinlikkust, samuti sotsiaalpsühholoogid.

“Minul on kindlasti piinlik sellisesse olukorda sattuda,” kommenteeris Huffington Postile sotsiaalpsühholoog Susan Newman. “Minuga juhtus see ühel korral kui tähistasime jõule koos tuttavate perega, kes polnud meie sugulased. Sõbra ema tegi mulle vägagi ootamatu kingituse.”

Newman reageeris olukorrale aususega. “Ütlesin naisele, et ma ei teadnud, et omavahel jagatakse kingitusi. Kinnitasin, et tunnen end väga halvasti, et mul talle midagi polnud, kuid et ilus kingitus meeldis mulle väga ja tänasin selle eest. Sellega asi piirdus.”

Sotsiaalpsühholoog usub, et see on ka kõik, milleks sa antud olukorras n-ö kohustatud oled. Ära otsi vabandusi ja kohe kindlasti ära valeta, et sul ununes kingitus koju.

“Tunned end juba niigi halvasti, nii et ära lase end survestada millekski, mis peaks olema n-ö korralik ja kombekas käitumine.”

Ka meie usume, et kui pole just kindlalt kokku lepitud, et omavahel tehakse kingitusi, pole kingi tegemine kindlasti kohustuslik ja keegi ei peaks end halvasti tegema, kui sõber on omast tahtest talle ootamatu kingituse teinud. Või mida arvate teie? Kas olete kunagi sellisesse olukorda sattunud ja kuidas olete siis toiminud?