Veini puhul tuleb mängu veel nn veinivalmistamisprotsess ja sellega kaasnevad sulfitid, mida ei saa vältida ka bioveini tootjad. Väidetavalt pidi olema tootjaid, kes neid ei kasuta. Sõber Paulo ütleb aga, et ilma sulfitita ei ole võimalik veini teha — mine võta kinni! Igatahes ei tasu loota, et bioveini ostes on see 100% keemiavaba.

Veinide puhul on vast kõige suurem ulme biodünaamilised veinid, kus kasutatakse ära kuufaasid ja kasutatakse erilisi taimesegusid väetamisel jne. Olen kuulnud ka viinamarjakasvatajast, kes mängis oma viinamarjadele sümfooniamuusikat. Ma usun, et midagi halba see viinamarjadele ja veinidele ei tee, aga teadus pole tõestanud ka, et see tervislikku momenti juurde annab, nagu tootjad väidavad. Samas teame ju kõik rahvajutte, kuidas kellegi toalilled hästi kasvavad, kuna neile lauldakse või nendega räägitakse.

Põhiselgitus ongi, et nad elavad ja toimetavad loodusega harmoonias.

Ökoveinivõistluse Challenge Millésime Bio kohta saad lähemalt lugeda SIIT.