Jäta oma küsimus kommentaaridesse.
___________________

Riin Suursalu on täie elu ja tervise juures ning särab mitmes mõttes. Juba nädal aega on Riin söönud, reaalselt söönud. Mitte enam toitunud või vaid vedelikku tarbinud.
Tema külmkapp on värskeid tooteid tulvil. Magusat Riin praegu ei talu, liha pole puutunud. Isusid otseselt ei ole. “Tunnen oma organismi hoopis teisiti ja ma tunnen, et ei vaja paljusid asju. Liha tekitab ka ainult mõttena raske tunde, kuid äsja tegin seente, suvikõrvitsa ja tomatiga risottot,” kirjeldab Riin on tänast argipäeva.

Numbrites rääkides: kui paastudes tarbis Riin keskmiselt 300 kalorit päevas, siis esimene nö toidupäev sisaldas 425 kalorit. Teine päev oli juba julgem: 720, kolmas 870, neljas 1040, viies 1100 kalorit. Kuuendal päeval sõi ta juba 1300 kalorit.

KÜSIMUSED-VASTUSED

K: Rahast: räägi palun selle paastu maksumusest. Kas oled arvestanud kokku, kui palju see kulutusi nõudis? Mida kõike kokku soetasid, milline on paastuaja ostunimekiri?

Ma ei arvestanud kulusid kokku. Ausalt. Kuid see nõudis kindlasti vähem kui tavaline elustiil. Nägin seda kuu lõpus pangaväljavõttelt. Käisin kord nädalas poes, ostsin kas valmis ökomahlu või valisin ise värsked puu- ja juurviljad ning pressisin need ise mahlaks. Suppidega oli niisamuti — tegin neid mahlast.
Nädalaseks paastumisajaks peaksite varuma järgneva:

Glaubrisool ehk naatriumsulfaat (50 g)
Erinevad taimeteed (teekotikestest paremini sobivad lahtised teed)
Köögiviljad ja maitseained puuviljapuljongi tarvis või öko-puljongipulber
Puu-/köögiviljad värske mahla tarbeks või puu-/köögiviljamahlad (0,25 l päevas)

K:Kas sa soovitaksid paastumist iseseivalt inimesele kes ei ole seda kunagi varem teinud?

Soovitan, kuid alustada tuleb kindlasti lühiperioodiga: näiteks kolm päeva paastu vedelikul ja kaks päeva nö toiduga tutvumise või nn väljatulekupäeva.

K: Mis nõuanded annaksid algajale? Kui pikk peaks sinu arvates olema esmaskordne paastumiseaeg?

Esimene ülioluline teadmine: see on mentaalne protsess ja valmisolek peab olema abslouutne. See ei tohi tekitada stressi. Paastumine on organismi vabastamine liigsest, see ei ole kiirdieet ega näljutamine. Algajale tähtsaim soovitus on kodusolek, igapäevastressist ja töörutiinidest täielikult eemaldununa.

K: Kas sa oma paastumise ajal ka klistiiri tegid (olen kuulnud, et see on vajalik soolikate puhtana hoidmisel)?

Ei teinud. Soolestikku puhastasin glaubrisoolaga, kuid seda üsna ebaregulaarselt, sestsooltepuhastumine toimus minul iseenesest.

K: Kas paastumise ajal võib võtta mingeid ravimeid, toidulisandeid, vitamiine, beebipille? Või peab kõik rangelt orgaaniline?

Ei soovitata midagi neist tarbida sel ajal. Beebipille võib minu raamatute andmeil võtta, kuid nende toime ei ole sel ajal sugugi nii efektiivne.

K: Minu küsimus puudutab Sinu motivatsiooni — kuidas see 40 päeva Sul nii edukalt õnnestus?

Minu keha vajas puhkust, tundsin seda juba pikemat aeg. Mõned nimetavad seda kevadväsimuseks. Nii hakkasin end ettevalmistama ja see pikk planeerimine oli ka minu õnnestumise peamine põhjus. Kõige alus on mentaalne valmisolek. Ma teadsin, et ma õnnestun. Mu eesmärk oli elukvaliteedi paranemine ja see on täidetud. See ei olnud 40-päeva projekt vaid kindel plaan nüüd siitmaalt edasi elada.

K: Kas oli ka nõrkushetki ja käegalöömise tunnet?

Ei olnud. Alguses olid küll ka isud, kuid käegalöömise tunnet ei olnud kordagi. Ma tundsin end lihtsalt niivõrd hästi.

K: Mis aitas kõigeparemini oma eesmärki lõpuni teha samas kui teised kõrval söövad jaahvatlusi on palju?

Seatud eesmärk aitas. Nagu eelnevalt ütlesin, see oli sissejuhatus uude ellu mitte vaid projekt.

K: Mis päevad kõige raskemad olid?

Esimese nädala teine pool oli kõige raskem aeg. Siis tekkisid isud, meeletu tahtmine süüa ema tehtud kartulisalatit. Samas — ma ei pidanud seda mitte kohe sööma vaid ma tundsin oma meeltes seda maitset. Praegu, just siinsamas istudes on mul sellest salatist aga täiesti ükskõik, ehkki ma võiksin seda täna endale juba lubada.

K: Kas jätkad oma elu taimetoitlasena?

Ei.

K: Kuidas isusööstudest üle saada?

See on tahtejõuküsimus.

K: Natuke arusaamatuks on mulle jäänud see nn puljong või supp, mida sõid lõunaks. Kas see kujutab endast tegelikkuses erinevate köögiviljade keeduleent ilma soola ja maitseaineteta?

See võib olla näiteks juurviljade keeduleem või siis ökopuljongipulbrist tehtud leem. Kuna see pulber on suhteliselt maitsetud, ilma soola ja pärmita, siis lisasingi neid värskeid mahlu.

K: Kas selle asemel võiks tarbida ka köögivilja smuutit?

Kõik oleneb, et mida sinna sisse panna. Kaloraaž peab jääma alla 300.

K: Palun soovita mingeid paasturaamatuid, mida oled lugenud?

P.Bregg “Nälgimise ime” — soovitan soojalt.
R.Dahlke: "Paastumisega terveks"
H.Lützner “Wie neugeboren durch Fasten”
H.Lützner, H.Million ”Richtig essen nach dem Fasten”
R.Dahlke “Das grosse Buch vom Fasten”

K: Kuidas sa edaspidi sööma hakkad ja kas oled kusagilt uurinud tervislikust toitumisest, kui oled siis palun soovita ka tervisliku toitumise teemalisi raamatuid.

Nüüdsest toitun teadlikumalt, võimalikult puhtalt ja looduslikult. Jälgin, et ei oleks liiga palju lisandeid ja keemiat. Kuidas alustada ja mida valida: selle kohta leiab veebist palju head materjali. Ka siinsamas Naistekas on tervislikust, tasakaalustatud toitumisest palju juttu olnud.

K: Mis raamatust sa ideid said või võtsid või mida raamatut paastujale soovitad lugeda?

Minu paastupiibel oli H.Lützner “Wie neugeboren durch Fasten”

K: Kas sul oli tujukõikumisi? Või on sul mingi nipp, kuidas toidumõtteid ja isusid ohjata.

Ei olnud. Nippi ei oska ma ka anda, sest kõik on meie igaühe peas kinni. Ehk oleks üks nõuanne: mitte keskenduda toidule. Ma ei ole endale midagi KEELANUD. Isusööstud just keelamisest tulevad. Öeldakse ju et keelatud vili on magus.

K: Mida sa järgmine kord teisiti teeksid?

Ma teeksingi kõik jälle täpselt samamoodi, sest niimoodi paastumine käibki. Õnnestumine oli tingitud sellest, et tegin kõik õigesti.

K: Kõige olulisem on ju tegelikult paastust väljatulek — palun väga sinu ausaid kommentaare ja ülestunnistusi esimesele 15 päevale, kui hakkasid tahkeid suutäisi menüüsse lisama. Enesetunne? Isud ja ihad? Distsipliin? Põlen uudishimust, kuidas Sa näiteks 7. päeval pärast paastu tavalisse restorani sattudes oma “uuel teel” püsid, kui kõht küsib süüa, aga head, täistervislikku valikut tegelikult ei ole…

Eile sai just 7 päeva täis. Esimesed kaks päeva olid rasked, sest organism ei olnud ju tahket toitu väga kaua saanud. Tunne oli selline nagu oleksin ära söönud umbes kolm suurt praadi. Tegelikult sõin esimese päeva jooksul ära ühe õuna, umbes 300 ml selleri-porgandi-kartuli suppi (tükkidega nüüd juba) ja ühe viilu näkileiba ning tomatipüreesupi sibulaga. Kolmandast päevast läks normaalseks.
Enesetunne on super, isud-ihad puuduvad täielikult. Distsipliini ei ole või õigemini see on iseeneselik.
Mis puudutab restoranidesse, siis sel nädalal on mul väga palju ärikohtumisi ja -lõunaid. Tegin eelnevalt niipalju, et vaatasin esmalt nende söögikohtade menüüd läbi ja kirjutasin seejärel neisse restoranidesse (kus kohtumised aset leiavad) kirja, et paastusin ja et seetõttu on menüü oluline. Küsisin toidu komponente ja portsjoni kaalu või energiaväärtusi. Restoranides reageeriti väga positiivselt, sain asjalikud vastused kiiresti ja peaaegu kõigilt. See oli väga meeldiv kogemus.

K: Kust tuleb selline väärarusaam, et paastumine on tervislik? On sul näidata mõnda teaduslikult tõestatud artiklit või kirjutist (mitte populaarteaduslikku jama paluks)?

Teaduskirjandusele ligipääs on internetis pisut keeruline. Kuid raamatukogust leiab kindlasti materjale. Mõned lingid on SIIN

K: Lootsin et Paastublogis jätkub ka paastust väljatuleku protsessi kirjeldus. Palun blogijat, et ta jätkaks ka paastust väljatuleku kirjeldamist.

Lepime kokku, et viimase kokkuvõtva kirjutise saadan toimetusse kuu aja pärast, näiteks 1. mail 2010.

K: Kas kavatsed iga kuu 1-3 päevaseid paaste tegema hakkata? Kas kavatsed ka järgmine aasta sama pikka paastu teha?

Igakuise paastumise kohta ei oska arvamust avaldada, sest mul puudub selline kogemus. Samas,  praeguse toitumise juures ei näe ma selleks ka põhjust. Järgmiseks aastaks plaane pole veel teinud, aasta on ju nii pikk aeg... Kuid ilmselt võtan sellise pika paastu veel ka tulevikus just kevadeti ette.

K: Kuidas suhtud kiirtoitu momendil?

Hetkel täiesti eitavalt. Kui aga ühel päeva mu keha enam kuidagi ilma burgerita ei saa, siis ilmselt lähen ja ostan ka.

K: Kas hakkadki toituma ainult ökotoidust või lepid selle poes oleva toiduga?( mõtlen puu-juurvilju) Kas seal maal kus sa momendil oled on ka ökotoit kõvasti kallim kui eestis?

Austrias ostan kindlasti ainult ökotoitu. Eestis on paraku valik veel täna üsna kesine. Loomulikult ma jälgin ka Eestis olles nö puhta looduse reeglit.

Austrias on mõlemad tooted peaaegu samas hinnas. Muidugi, pisuke vahe on, kuid Austrias on toit üleüldse odavam. Olen nüüd Eesti ökotoodete hindu vaadanud ja need on ikka täiesti hullud...

K: Tean küll, et see ei ole paastu eesmärk, aga kui palju sul selle käigus kaalu kadus?

10,9 kg

K: Kas pead ennast paremaks ja targemaks inimeseks kui need, kes põhimõtteliselt ei paastu?

EiK: Mis koguses lõuna ajal puljongit tegid? Kas suppi sama kogus või vähem, kuna tummsiem? Mis kogus mahla õhtul? Kas pudelimahla ja värskelt pressitud mahla kogus oli erinev?

250 ml per portsojon, päevas oli kaks portsjonit: üks oli supp ja teine mahl.

K: Millest sa üldse toitusid ? Ehk paneksid enda nädala aja menüü ülesse ka, täpsete kogustega?

Soovitan PaastuBlogi täies pikkuses veelkord läbi lugeda.

K: Mina sooviks ka näha paastust väljatulemise igapäevast toidumenüüd.

Kirjutan selle sisse viimasesse postitusse (mais, nagu eelpool lubasin)K: Kas Sinu mees jäi sellega rahule, mille sa paastumisega saavutasid?

Mees on kogu aeg minuga rahul, tema pärast poleks ma seda üldse pidanud tegema

_________________
PAASTUJA RIINU SOOVITUSED:

Enne alustamist kodus paastumisega peaksite kindlasti tegema perearsti juures täieliku tervisekontrolli. Kodus üksi või kaaslasega paastumine on kõikidest võimalikest meetoditest kõige keerukam, kuid midagi ilmvõimatut selles ei ole. Need, kellel tugevat tahtejõudu napib, peaksid mõtlema ehk paastulaagrile.

Efektiivne paastukuur kestab ühe nädala ja esimest korda paastuja ei tohiks kindlasti paastuda üle kümne päeva, millest seitse on joogirežiimil ning kolm üleminekuaeg. Kes soovib paastuda kauem, peaks seda kindlasti arstliku järelvalve all tegema.

Oluline on, et hakkate paastuma ainult siis, kui olete selleks sajaprotsendiliselt valmis ning lõpetate paastumise kohe, kui tunnete end halvasti või paast on vastumeelne. Ka paastu enneaegselt lõpetades ei tohi ära unustada üleminekuperioodi, mis peab olema vähemalt pool paastutud ajast. Paastumine ei ole nälgimine – paastumise puhul on suuresti tegemist vaimse protsessiga, mille läbi paastuja tunneb uhkust ja rahulolu iseenda üle, sest on saanud hakkama millegi erilisega. Samuti muutub inimene avatumaks ning vastuvõtlikumaks uue ja teistsuguse suhtes.

Praktiline on sättida esimene paastumispäev laupäevasele päevale, sest siis on esimesed kaks paastupäeva võimalik rahulikult uue režiimiga harjuda. Veel parem on paastuda puhkuse ajal.

Kindlasti peab arvestama ka sellega, et paastumise ajal toimuvad organismis erinevad muutused, mis võivad kaasa tuua endaga migreenihood, kõhukrambid jms. Need reaktsioonid on märk sellest, et keha puhastab end. Mida suurem on jääk- ja mürkainete hulk organismins, seda suuremad on nendest vabanemisega kaasnevad mõjud.

Nädalaseks paastumisajaks peaksite varuma järgneva:

Glaubrisool ehk naatriumsulfaat (50 g)
Erinevad taimeteed (teekotikestest paremini sobivad lahtised teed)
Köögiviljad ja maitseained puuviljapuljongi tarvis või öko-puljongipulber
Puu-/köögiviljad värske mahla tarbeks või puu-/köögiviljamahlad (0,25 l päevas)

On oluline, et enne paastumise algust teeksite üks kuni kaks vabanemispäeva, mis tähendab organismi ettevalmistamist algavaks paastuperioodiks. Vabanemisperioodil peaksite vähendama söömist või valima ühe (võib ka kombineerida) allpooltoodud variantidest.

Vabanemispäeva(de)ks:

hommikul sööge puuvilju, puuviljasalatit või isevalmistatud müsli, lõunaks ja õhtuks valmistage värske toidu taldrik: lehtsalat, riivitud köögiviljad, hapukapsas (kastmeks võite lisada õli, sidrunimahla ja maitsetaimi)

Hommikul: 0,25 l taimeteed (sidruniga)
Lõunal: 0,25 l köögiviljapuljongit (ilma soolata) või köögivilja mahla
Pärastlõunal: 0,25 l taimeteed (sidruniga ja/või ½ tl meega)
Õhtul: 0,25 l puuviljamahla (vastavalt soovile, kas veega lahjendatult või puhtalt) või köögiviljamahla/-puljongit
Lisaks: päeva jooksul juua vähemalt 1,5 – 2 l puhast vett

Klistiirist:

Mina isiklikult klistiiri ei teinud. Kasutasin selleks glaubrisoola, kuid seda üsna ebaregulaarselt, sest sooltepuhastumine toimus iseenesest.

Optimaalne paastumise aeg:

Efektiivne paastukuur kestab ühe nädala ja esimest korda paastuja ei tohiks kindlasti paastuda üle kümne päeva, millest seitse on joogirežiimil ning kolm üleminekuaeg. Kes soovib paastuda kauem, peaks seda kindlasti arstliku järelvalve all tegema.

Motivatsioon ja enesekontroll:

Minu motivatsiooniks oli oma senise elu muutmine ja selleks pidasin organismi puhastamist jääkainetest igati sobivaks üleminekuks. Ennast kontrollida vajadust ei olnud, sest ausalt tunnistades ei olnud raske vaadata teisi söömas vms. Tekkisid küll huvitavad isud nt kartulisalati järele, kuid lihtsalt isu, ei midagi märkimisväärset. Ei olnud ka kordagi sellist käegalöömise tunnet, sest paastumine ei olnud plaanitud vaid lühikese ettevõtmisega vaid oma elustiili kapitaalse muutmisega.