1. Päikesepõletus

Päikesepõletuse näol on tegemist kõige silmnähtavama märgina, et oled endale päikesega liiga teinud. Ta on küll lühiajaline nahakahjustus, kuid peidab endas valu, punetust ja naha koorumist.

Kui UV-kiirgus jõuab su nahale, siis kahjustab ta marrasnaha rakke. Vastukaaluks tõstab su immunsüsteem kahjustatud piirkondade verevarustust. Nii muutub nahk punaseks ja katsudes kuumaks. Samal ajal saadavad naharakud ajusse signaale, mis lõpuks ka valutunde tekitavad. Esimesed märgid päikesepõletusest on punetav ja õrn nahk, mis annab endast rohkem soojust välja kui tavaliselt. Tumedama nahatooniga inimestel võib põletuse märkamiseks kauem aega minna — see võib võtta lausa kaks päeva.

Arstid soovitavad päikesepõletust ravida jahutavate vannide, päikesepõletust leevendavate kreemide ja aspiriiniga.

2. Enneaegne vananemine

UV-kiirgus põhjustab meie nahale ka enneaegset vananemist. Nahk läheb kortsu ja tekivad tumedad laigud. Kuigi enneaegse vananemise põhjused pole alati ühesed ja selged, on teada, et UV-kiirgus lõhub meie nahas olevad kollageeni- ja elastiinikiud, mis meie välimust noorena hoida aitavad. Pidev päikesepõletus ja tundide viisi rannas peesitamine on mõlemad selle põhjustajateks.

Enneaegse vananemise puhul tuleks abi otsida kosmeetikutelt, kasutada nende soovitatud kreeme ning käia regulaarselt näohoolduses.

3. Nahavähk

Soodumus vähile võib olla pärilik, seda võidakse kanda edasi põlvest põlve. Küll aga mängib nahavähi puhul suure rolli ka UV-kiirgus. UV-kiirgus võib kahjustada naharakkudes olevat DNA-d, mille tulemusena rakud ebanormaalselt ja pahaloomuliselt kasvama hakkavad. Teise variandina saab haavata meie immuunsüsteem, mis on loomulikuks kaitsjaks vähi eest.

4. Silmakahjustused

UV-kiirgus teeb kahju ka meie silmadele. Meie nägemine võib halveneda, muutuda uduseks, tekkida kae või halvimal juhul lausa silmaümbrusesse vähkkasvaja.

Kui tunned, et su nägemine on udune või täpiline ja silmad valutavad, siis mine kindlasti kohe arsti juurde!

Allikas: Fda.gov