“Nagu mitmetes maakonnakeskuste haiglates, on Paideski sünnitusosakond sulgemisohus olnud, kuid haigla juhtkonna jõupingutused ja järjekindlus on aidanud seda plaani ära hoida. Nii ei tarvitse näiteks Järvamaa naised sünnitama minna Tallinnasse, kus haiglad üle rahvastatud ja laste ilmaletoomine lausa konveiermeetodil toimub,” lausus osakonna juhataja Marju Raja.

Kogenud günekoloogi sõnul hakkasid renoveerimistööd juba 2003. aastal, kui valmis kaasaegne sünnitustuba, kuhu paigaldati ka sünnitusvann. Järvamaa Omavalitsuste Liit ja ajaleht Järva Teataja tunnistasid selle tervise ja lastesõbraliku ettevõtmise maakonna Aasta Teoks. “Tunnustame teid, et olete laste ilmaletuleku Järvamaal muutnud turvaliseks ja mugavaks,” on kirjutatud tunnustusplaadile.

Eesmärgiga sünnitamisolusid veelgi hubasemaks ning kodusemaks muuta tehti tänavu põhjalik kapitaalremont 383ruutmeetrilisel pinnal. Uuendati põrandaid, vaheseinu ja soojavarustust. Tööde rahastamiseks kulus 1,7 miljonit krooni.

“Uue väljanägemise ning sisustuse said peretoad, millest viis on kahekohalised, üks kolmekohaline ning kus kokku kolmteist voodikohta. Kolmes peretoas on ka tualett ja duširuum. Peretubade järgi püsib väga suur nõudlus, sest tulevased isad tahavad sageli sünnitamisele kaasa elada ja naistele toeks olla. Vastuvõetavaks peetakse ka peretubade kasutamise hindasid. Samuti ehitati tänavu teine sünnitustuba. Keskmiselt tuleb meil ööpäevas üks sünnitus. Mõnikord võivad aga kaks naist korraga sünnitama hakata, mistõttu vajamegi kahte sünnitustuba. Vahel on meil osakonnas sündinud koguni kolm või neli last päevas. Kaasajastamise kuuri läbisid ka beebituba, arstide tuba ja ämmaemanda valvetuba. Ruumide projekteerimisel ja kujundamisel olid sünnitusosakonna töötajad ka ise aktiivsed nõu andma,” selgitas Marju Raja.

Järvamaa Haigla sünnitusosakonnas töötab kolm arsti ja kuus ämmaemandat.

Sünnitusosakonna koridori seinu kaunistavad Paide kooliõpilaste käsitööna meisterdatud vaip ja maalid lapse ilmaletuleku teemal.

Naistearstina peab Marju Raja kõige loomulikumaks tavalist sünnitust, kus saab jälgida lootetoone. Järvamaa Haigla sünnitusosakonnas on ka vastav aparatuur. Ühtlasi leiduvad andurid lootetoonide kuulamiseks vees sünnitamise korral. “Vees sünnitamise meetod hakkab järjest rohkem levima, kuid kõikides haiglates seda veel ei kasutata,” teavitas Marju Raja. “Sünnitajad on viimaste aastatega targemaks ja teadlikumaks muutunud. Tulevased emad osalevad huviga rasedate perekoolis, kus kuulatakse loenguid, tegeldakse ujumise ning võimlemisega ja ühtlasi käiakse tutvumas sünnitusosakonna igapäevatööga.”

Marju Raja märkis, et sageli tulevad Järvamaa Haiglasse sünnitama ka teiste maakondade naised. Näiteks põltsamaalannad naabermaakonnast Jõgevamaalt otsustavad oma lapsed sageli just siin ilmale tuua.