Kohast, kus asus platsenta, eritub esimesel paaril päeval verd. Vereeritus väheneb tavaliselt nädala jooksul ja asendub nn lohhiatega — pruunika eritisega.

See kestab umbes 4-6 nädalat. Kui eritiste hulk, värvus või lõhn äratab Sinus kahtlusi, küsi nõu ämmaemandalt. Kui Sul on õmblused ja sünnitusjärgne vereeritus, hoia end puhtana, et vältida lahklihanakkusi. Pese end iga kord pärast tualetis käimist ja vaheta hügieenisidet. Hoia end võimalikult kuivana.

Uuri ennast peeglist — kuigi lahkliha on paistes ja õmblused tunduvad inetud ning häirivad, paraneb kõik aja jooksul. Esialgu võib olla raske kontrollida urineerimist, abi võib olla selle toimingu sooritamisest jooksva duši all.

Kõhukinnisuse korral söö kindlasti koos muu toiduga ka mõni kuivatatud must ploom, linaseemneid ja juurvilju ning joo palju vedelikku. Kui Sul on palju õmblusi ja mõned neist ka sulgurlihases päraku ümber, siis pead ilmselt paar päeva eridieeti järgima.

Su keha vajab aega, et end jälle leida. Ole kannatlik ja ära looda, et see juhtub kohe esimeste kuude jooksul. Rinnaga toites ei ole hea dieeti pidada.

Tervislik toit ja liikumine aitavad Sul ennast leida nii füüsiliselt kui ka psühholoogiliselt.

Haiglast kojusaamine

Kojusaamise aeg varieerub. Enamik naisi lubatakse koju 3.-4. päeval pärast sünnitust, olenevalt sellest, kui palju abi ja juhendamist nad vajavad ning kui kaugel nad elavad. Haigla läheduses elavad emad, kellel on telefon, võivad koju minna ka samal või järgmisel päeval.

Sellisel juhul tuleb tulla paari päeva pärast last sünnitusmajja näitama, et ka vereskriiningut anda ja tuberkuloosisüsti saada. Pärast keisrilõiget kestab haiglasolek tõenäoliselt 3-5 päeva.

Enne kojuminekut kasuta juhust ning aruta arstide ja ämmaemandatega küsimusi, milles Sa päris kindel ei ole. Enamikus sünnitusmajadest külastab Sind ka ämmaemand, kes viibis sünnituse juures. Siis avaneb hea võimalus sünnitusest rääkimiseks, samuti võid talle esitada küsimusi asjade kohta, millest sooviksid rohkem teada.

Sünnist teatamine ja nime panek

Sünnitusmajas teatad, millise arsti juures hakkad oma lapsega edaspidi käima. Kontrolli, kas Sinu elukohajärgsesse tervisekeskusesse (polikliinikusse) teatatakse lapse sünnist Sinu haiglast lahkumisel või pead perearstile ise helistama.

Kui elad perearsti piirkonnas, siis on ta tõenäoliselt teie oodatavast perekonna suurenemisest juba enne teadlik. Lapse sünd tuleb registreerida kohalikus perekonnaseisuametis või vallavalitsuses ühe kuu jooksul.

Eelnevalt peate valima ka lapsele nime. Registreerimiseks ja nime panekuks saad haiglast meditsiinilise sünnitõendi, kaasa pead võtma ka enda ja abikaasa passid ning abielutunnistuse.

Juhul, kui elad vabaabielu, peab lapse isa isaduse tuvastamiseks isiklikult kohal olema (ainult passist ei piisa). Vastasel juhul ei panda teda lapse sünnitunnistusele isana kirja.

Jälle koos

Võid astuda vahekorda, kui tunned, et oled selleks valmis. See aeg on enamasti kuu-kaks pärast sünnitust, kuid sõltub palju ka naisest enesest. Mõnda aega ei pruugi Sul menstruatsiooni olla - eriti siis, kui toidad last rinnaga. Sellest hoolimata võid Sa rasestuda.

Esimestel kuudel pärast sünnitust peaksid kasutama kondoomi või proovima muid seksuaalkontakti mooduseid.

Vormi pärast sünnitust

Esimesed juhendid sünnitusjärgsete harjutuste sooritamiseks saad juba sünnitushaiglas. Neist peakski alustama. Kõik sünnitusjärgsed harjutused peavad olema mõõdukad. Jalalihased on ainsad, mis on lisaraskust kandes tugevamaks saanud. Vaagnapõhja-, kõhu-, selja- ja tuharalihased on seevastu muutunud palju nõrgemaks.

Õla-, kaela- ja käelihased võivad olla ajal, mil Sa emaks saad ja last rinnaga toidad, tihti ülekoormatud. Selle raamatu harjutusteosas õpetatakse treenima nõrku lihaseid ning lõdvestama ja venitama ülekoormatud lihaseid kaela ja õlgade piirkonnas. Alguses pead Sa kõige enam treenima vaagnapõhja lihaseid — see tasub end aja jooksul ära.

Vaagnapõhi

Vaagnapõhjas, kusiti, tupe ja päraku juures asub lihasgrupp, mis takistab vajaduse korral urineerimist või kõhugaase. Need lihased on vahetuks aluseks Su põiele, emakale ja pärasoolele ning tagavad nende normaalse funktsioneerimise.

Kohe pärast sünnitust võib olla raske oma vaagnalihaseid pingutada. Lihased ja lihaste juurde kulgevad närvid on lapsele ruumi tehes veninud. Tõenäoliselt on Su lihased turses. Alguses võivad harjutused tunduda rasketena, kuid ära anna alla — vaagnapõhja taastumine võtab tavaliselt 2-3 kuud. Hästi treenitud vaagnapõhja lihased suudavad aga igas olukorras toetada Su alakeha organeid ning täita neile looduse poolt antud ülesandeid.

Pea meeles, et lihaseid tuleb pingutada, enne kui midagi tõstad või kui tunned, et hakkad aevastama. Nii suudad vältida tahtmatut väljaheidet ja urineerimist. Et kõik lihased jälle hästi funktsioneeriksid ja Su tahtele alluksid, pead pikemat aega treenima. Selleks tuleb lihaseid pingutada mitmeid kordi päevas, enne kui:

  • tõused voodist või toolilt;
  • tõstad midagi;
  • köhid või aevastad;
  • naerad;
  • hüppad.