Kõik nad arvavad, et on tegelikult minust pühamad ja lihtsalt teesklevad patusust, kartes muidu häirida mu eraklust. Nad proovivad mulle kogu aeg näidata, et peavad mind pühakuks, kuid sel viisil saavad neist kurja saadikud, sest nõnda hakkab mind ähvardama upsakaks mineku oht.”
„Sinu probleem ei seisne selles, et proovid olla sina ise, vaid selles, et ei suuda aktsepteerida teisi sellistena, nagu nad on. Ning sel viisil käitudes on sul tõesti parem kõrbesse jääda,” ütles mees minema jalutades.

Vaenlastele andestamine

Abt küsis oma lemmikõpilaselt, kuidas edeneb tolle vaimne elu. Õpilane vastas, et suudab pühendada Jumalale päevast iga viimasegi osa.
„See tähendab, et nüüd on sul aeg andestada oma vaenlastele.”
Noor mees oli üllatunud:
„Aga ma ei ole ju oma vaenlaste peale pahane!”
„Kas sa arvad, et Jumal on sinu peale pahane?”
„Muidugi mitte!”
„Kuid sellegipoolest palud Tal endale andestada, kas pole nii? Tee sedasama oma vaenlastega isegi siis, kui sa neid ei vihka. Need, kes tegelevad andestamisega, puhastavad ja kaunistavad omaenda südameid.”

Miks jäi inimese loomine kuuendale päevale?

Grupp tarku mehi kogunes, et arutleda Jumala tehtud töö üle — nad tahtsid teada, miks jättis ta inimese loomise kuuendale päevale.
„Ta tahtis kõigepealt universumi hästi ära organiseerida, et kõik imetlusväärne oleks juba olemas, kui meie siia ilma saabume,” ütles üks.
„Ta tahtis kõigepealt teha mõned katsed loomade peal, et mitte teha meie loomisel samu vigu,” leidis teine.
Kohtumisele tuli ka üks tark juut. Teised tutvustasid talle oma arutelu sisu ning küsisid: „Miks sinu arvates jättis Jumal inimese loomise kuuendale päevale?”
„See on väga lihtne,” vastas tark mees. „Selleks, et kui me liiga uhkeks läheme, tuleks meile meelde, et ka kõige lihtsam sääsk saab omal kombel Jumala loodust jagu.”

Selle maailma kuningriik

Kord kutsus ajastu kõige võimsam kuningas oma õukonda külastama vana eremiidi.
„Kadestan püha meest, kes on rahul nii vähesega,” ütles isevalitseja.
„Mina kadestan Teie Majesteeti, kes on rahul palju vähesemaga, kui minul on. Mul on taevaste sfääride muusika, mul on kogu laia maailma jõed ja mäed, mul on Kuu ja Päike, sest minu hinges on Jumal. Kuid Teie Majesteedi osaks on vaid see kuningriik.”

© Tõlge: Kirjastus Pilgrim

www.paulocoelhoblog.com
www.pilgrimbooks.ee