Jõulutrall algas juba novembri lõpus mehe firma jõulupeol, kus kingipakist tuli välja… raamat. Mis oli meil juba kodus olemas ja lapsel läbi loetud. Seega kahekordne pettumus. Ei ühtegi maiustust lisaks, mis oleks natukenegi rõõmustanud. Paar nädalat hiljem oli trenni jõulupidu, kust lapsed said kingituseks pusle. Minu lapse jaoks oli see liiga titekas, päris pisikestele aga liiga keeruline, nii et tegelikult olid lõppkokkuvõttes kõik lapsed pettunud. Kolmas pidu oli alles eelmisel nädalal minu töökoha poolt ja oh üllatust — kotist tuli välja pehme mänguasi. Võite isegi arvata, kui õnnetu laps oli. Kolm jõulupidu ja mitte ühtegi kommi!

Ma mõistan, et laste hambaid ei ole vaja rikkuda ja oleme kõik hästi tervislikud ja nii edasi, aga üle piiri ei maksa ka minna. Jõulud on traditsiooniliselt olnud kommisöömise aeg ning lapsed ootavad pikisilmi neid väheseid päevi, kus saab end kommidest täis süüa. Päkapikud on ju ka teatavasti nii ökoks ära läinud, et toovad susside sisse ainult porgandeid, kuivatatud õunu ja teepakikesi, sest “laste tervise eest tuleb ju hoolt kanda!” Jätke siis vähemalt jõuluvanale see au, et lastele rõõmu teha ja kommikotid kätte ulatada.

Ärge võtke lastelt seda rõõmu ära, et nad jõulude ajal saavad kommiisu täis süüa. Päkapikud ja emmed-issid kinkigu mida tahes, aga jõulupidudelt ootavad lapsed ikka maiustusi!