1. Söö rasvast kala
Rasvane kala sisaldab palju kaloreid, kuid ka aineid, mis aitavad kaalust alla võtta. Tarbides umbes 150 grammi rasvast kala nädalas, näiteks lõhet, makrelli või heeringat, saab keha vajalikke omega-3 rasvhappeid, D-vitamiini ja joodi, mis kõik mõjuvad rasvarakkude vähendamisele. See aitab vähendada kõhurasva. Söö nädalas vähemalt 300 grammi kala, 150 grammi vali lahjemat varianti, 150 rasvasemat kala.

2. Piisavalt D-vitamiini
D-vitamiini on saledama vöökoha osas väga oluline, sest see vitamiin aitab rasvarakkudel töötada. D-vitamiini puudus takistab kehal vabastada ning põletada kogunenud rasva. Heaks D-vitamiini allikaks on rasvane kala, piim, juust, muna ning loomulikult ka päike. Päikese käes viibides toodab keha ka ise D-vitamiini. Kuna paljud inimesed meie laiuskraadis kannatavad D-vitamiini puuduse käes, on oluline sellele tähelepanu pöörata.

3. Söö palju puu- ja köögivilju
Uuringud on näidanud, et mida rohkem puu- ja köögivilja tarbida, seda peenem on piht. Eriti just naiste puhul on märgatud nende salendavat mõju, ilma et teadlased oskaksid selgitada, miks see nii on. Üks põhjus võib leiduda puu- ja köögiviljades leiduvas väikeses koguses östrogeeniga sarnanevad aines, mis aitab kehal rasva paigutada ühtlaselt kogu kehale, mitte just kõhule, soolestiku vahele. Söö päevas vähemalt 600 grammi köögivilja ning värsket puuvilja.

4. Söö lahjat liha
Valk on geniaalne salendusaine ning seda eriti siis, kui soovid vabaneda kõhurasvast. Mõned valgus leiduvad aminohapped, mida leidub just lahjas lihas, on eriti salendavad, sest aitavad vabastada kõhule salvestatud rasva. Valk stimuleerib samal ajal ka ainevahetust, nii et rasvapõletus suureneb. Lisaks on valk kcal kohta väga toitev ning vähendab ka söögiisu.

5. Joo kohvi ja teed
Kohvis ja tees leidub palju aineid, mis aitavad vähendada kõhul olevat rasva. Nimelt on just kõhul asuvad rasvarakud kofeiini suhtes tundlikumad. Joo päevas kuni 8 tassi kofeiini sisaldavaid jooke.

6. Ära söö saia
Kahjuks ka sel korral ei ole teadlased leidnud mingit head vabandust, miks peaksime üldse valget jahu sisaldavat saia või pastat sööma. Vastupidi. Mida rohkem rafineeritud teraviljast valmistatud süsivesikuid tarbid, seda rohkem koguneb vöökohale rasva. Järelikult tasub vältida valgest jahust pagaritooteid, valget riisi, valget pastat, paljusid hommikuhelbeid, kooke ja küpsetisi. See ei tähenda, et peaksid teraviljatoodetest loobuma, kuid eelista neid, kus mis vähemalt 50% ulatuses koosnevad täisterast. Rukkileib, täisterapasta, kaerahelbed on tervislik ning kõhtu täitev valik.

7. Vähenda kartuli kogust

Sööd kartulit igal õhtul? Siis oleks aeg selle kogust vähendada. Teadlased on leidnud, et just naistel paistab liigne kartuli tarbimine vöökohal. Vaheta osa kartulist köögivilja, pruuni riisi või täisterapasta vastu välja.

8. Ära kasuta liigselt õli
Kasulikud rasvhapped on muutunud paljude dieetide osaks, kuid ka nendega tuleb piiri pidada. Uuringute järgi koguneb taimsetest allikatest tulev liigne rasv just kõhule, kuid mõistlikult tarbides aitab see vähendada puusadele kogunenud rasva. Taimne rasv on kasulik südamele ja vereringele ehk ära väldi neid täielikult. Kui tarbid päevas ca 1600 kcal, mis on kaalulangetamise seisukohast piisav kogus, võid süüa 40 grammi tervislikku rasva päevas.

10. Söö vähem suhkrut
Mida rohkem suhkrut tarbid, seda rohkem koguneb kõhule rasva. Kahjuks, seepärast vähenda maiustuste, kookide, karastusjookide ning teiste suhkrurikaste toitainete osakaalu. Ka varjatud suhkrupommid nagu puuviljajogurt, mahl ja ketshup mõjutava veresuhkru järske kõikumisi, mis avaldavad rasvarakkudele negatiivset mõju.

Allikas: Iform.se