Antiikajal ülistati maasika ilu, aroomi ja raviomadusi. Keskajal kasvatati metsmaasikat ja kuumaasikat lossi- ja kloostriaedades nii ilu- kui ravimtaimena.

Maasikates leidub palju kasulikke mikroelemente, nagu rauda, vaske, koobaltit, mangaani, tsinki ja joodi. Vitamiinidest sisalduvad maasikates A, B, E, K ja otse loomulikult ka C. Näiteks viiest keskmise suurusega maasikast saab sama palju C-vitamiini kui ühest suurest apelsinist. Ettevaatlik tuleb olla vaid allergikutel, sest maasikad on ühed tuntumad allergeenid.

Maasika kasulikke omadusi

1. Värsked maasikad sisaldavad suures koguses fenoole, mis on tugevaimad teadaolevad antioksüdandid. See kaitseb keharakke vabade radikaalide kahjustuse eest.

2. Maasikates sisalduv C- ja A-vitamiin ning mitmed mineraalained leevendavad kõrgvererõhuga seotud probleeme ning mõjuvad turgutavalt silmade tervisele.

3. Maasikates sisalduv C-vitamiin ja antioksüdandid mõjuvad vähki ennetavalt, kuna terve ja tugev immuunsüsteem suudab end paremini kaitsta.

4. C-vitamiin on oluline komponent kollageeni sünteesimisel. Kollageen on meie naha ja sidekudede tähtis koostisaine, mis aitab säilitada naha ja veresoonte elastsust ja seega hoiab meie naha noore ja kortsuvabana.

5. Maasikad aitavad leevendada kehas põletikke, mis võivad põhjustada artriiti ja südamehaigust.

6. Maasikad sisaldavad kuidaineid, mis aitavad reguleerida seedimist ja hoida kehakaalu kontrolli all.
Selleks, et neid suurepäraseid marju oleks võtta ka vitamiinivaesel talvel, pane neid ka sügavkülma.

7. Maasika suurest rauasisaldusest, mida on marjas umbes 10 protsendi jagu, räägitakse lausa legende. Lisaks rauale on maasikates kasulikke mikroelemente nagu vaske, koobaltit, mangaani, tsinki ja joodi. Seega korvab maasikate söömine mikroelementide vaegust igapäevases toidus ja joogivees.

8. Tähelepanu rasedad! Lisaks rauale leidub maasikates rohkelt ka beebi arenguks vajalikku foolhapet, mida on maasikates isegi rohkem kui vaarikates või viinamarjades.

Hammaste valgendamine maasikatega

Maasikatega saab tõhusalt hambaid valgendada. Need sisaldavad õunhapet, mis on suurepärane plekieemaldaja. On palju erinevaid viise, kuidas saab kasutada maasikad hammaste valgendamisel, toome siinkohal välja kaks.

Hambad maasikaseks

* Võta üks maasikas
* Lõika maasikas pooleks
* Hõõru pooliku maasikaga üle hammaste
* Jäta hammastele 5-10 minutiks
* Pese hambad hambapastaga nagu tavaliselt

Maasikad ja söögisooda

* Purusta kaks -kolm maasikat
* Sega maasikate juurde supilusikatäis söögisoodat veega, et saada hambapasta konsistents
* Harja saadud pastaga oma hambaid. ja seejärel pese hambad tavalise hambapastaga üle.
* Loputa suud sooja veega

Siinkohal peaks kõiki katsetajaid hoiatama, et segul on üsna ebameeldiv maitse, kuid tulemus on silmaga näha.