Arvestades neid näitajaid, on selge, et mõistlik oleks investeerida kvaliteetsesse ja mugavasse töötooli. Seda on kinnitanud aastate pikkuse kogemusega Kaup24 spetsialistid, kes väidavad, et mugavad kontoritoolid muudavad meid ka produktiivsemaks. Samas kui ebamugav iste põhjustab selja-, jalgade- ja kaelavalusid, mainimata, et tööd teha on taolistel istmetel suisa ebameeldiv.

Kuidas valida õige tool?

Väga sageli ei pöörata tooli ostmisel põhirõhku mitte mugavusele, vaid sellele, kuidas tool kontori interjööriga sobitub. Siiski väidavad eksperdid, et esimene ja kõige olulisem kriteerium peaks olema tooli valides siiski selle mugavus.

Kuid kuidas selgeks teha, milline tool on mugav? Ergonoomika spetsialistid soovitavad tähelepanu pöörata eelkõige tooli seljatoele – kas see toetab ka alaselga? Lisaks tuleb vaadata, kas tooli on võimalik sättida vastavalt Sinu vajadusi arvestades – õige käetoe kõrgus, seljatoe liikuvus. Samuti on tähtis, et tooli rattad liiguvad kergesti, et Sul oleks lihtne laua ümber liikuda. Oluline on ka tooli vooder, mis peaks olema kvaliteetne ja mugav. Kas sellel oleks mõnus terve päev istuda? Kui sa leiad kõikidele ülaltoodud küsimustele vastused, siis on Sul tunduvalt lihtsam oma lõplik otsus langetada.

Tooli proovimine – oluline otsuse langetamisel

Selleks, et mitte raha kallile toolile kulutada, on oluline, et seda enne soetamist ka katsetataks. Töötajatele võiks anda esmalt võimaluse toolil istuda, tunnetamaks, kas see on õige tool, millel nad on nõus pikad päevad istuma. Kui mitte, siis on toolide soetamine ettevõtte jaoks kindlasti raha raiskamine. Kaup24 ekspertide sõnul on toolide ostmisel oluline tähelepanu pöörata järgmistele aspektidele:

  • seljatugi peab olema lihtsasti reguleeritav ning toolil peaks olema ka alaseljatugi
  • jalad peaks korralikult 90kraadise nurga all põrandale toetuma
  • istudes peaksid käed olema keha lähedal ning õlad ei tohiks kindlasti olla pinges
  • arvuti taga istudes peaks otse ette vaadates pilk ulatuma täpselt arvutiekraani keskele
  • tooli iste peaks olema sellise kõrgusega, et tooli ja põlveõndla vahele jääks 3 sõrme laiune vahe

Mugava tooli leidmine on väga oluline aspekt, mis mõjutab tegelikult suuresti ka inimesete produktiivsust. Oluline on investeerida pigem rohkem aega ja raha õige tooli valikusse, sest vaid nii saate kindel olla, et töötajad on terved ja õnnelikud ning saavutavad seetõttu ka suurepäraseid töötulemusi.

Jaga
Kommentaarid