Kas tulen selle väljakutsega toime?

Uurimus näitab, et vaatamata sellele, millises vanuses potilkäimist õppima hakatakse, omandavad terved lapsed selle oskuse 2. ja 3. eluaasta vahel. Vanemate soov panna last iga hinna eest potil käima, enne, kui ta on selleks nii füüsiliselt kui emotsionaalselt valmis, esitab väikesele inimesele väljakutse, millega tal on keeruline toime tulla. See tekitab stressi ja laps võib hakata end aktiivselt sellise vägisi õpetamise vastu kaitsma.

Sobiv hetk on alustada potilkäimise õpetamist siis, kui laps juba tajub lähenevat pissimis- või kakamisvajadust, mitte ainult juba märjaks saanud mähet. Üldiselt arvatakse, et laps on valmis potilkäimise õppimist alustama, kui:

· ta on võimeline istuma ja kõndima;
· ta on suuteline mitme tunni jooksul mähet mitte märgama;
· ta on võimeline end ise riidesse panema ja riidest lahti võtma;
· ta on võimeline vanemate käitumist jäljendama;
· ta tunneb ise potilkäimise vastu huvi;
· ta annab endale aru ja on võimeline väljendama, et peab potile minema;
· ta hakkab asju nende õigetesse kohtadesse panema;
· ta väljendab oma iseseisvust, öeldes: „Ei!”

Samm-sammult…

Potilkäimise õpetamine on pigem pikaajaline protsess. Soovitame valida selle alustamiseks hetke, kui lapsel on õnnestunud pärast päevauinakut ärgata kuiva mähkmega. Siis tehkegi talle ettepanek potile istuda — ilma sunduse ja kommentaarideta. Kui lapsel õnnestub potti pissida, kiitke teda ja pange mähe ümber — nagu tavaliselt. Paari päeva või nädala möödudes, kui lapsel on õnnestunud mitu korda potti pissida, võiksite päevasel ajal mähkmete kasutamise lõpetada. Pange mähe vaid päevase uinaku või jalutuskäigu ajaks.

Kui lapsel on vähemalt pooltel kordadel õnnestunud potti pissida, on õige aeg tutvustada talle täiskasvanute tualetti ja ärgitada teda seda kasutama. Asetage tualetipoti äärde väike redel või pingike ja potile sobiv prill-laud. Alguses oleks mõistlik vältida lapse nähes pissile-kakale vee pealetõmbamist, sest see võib teda hirmutada. Hea oleks, kui laps õpiks aja jooksul ise vett tõmbama või nupule vajutama.

Kui laps end koduses miljöös potil juba üsna kindlalt tunneb, võib päeval mähkmete kasutamisest täiesti loobuda. Ka üpris sagedastele äpardustele vaatamata võib mähkmetest otsustavalt loobuda ja panna neid lapsele vaid uneajaks. Sel etapil püüdke järgida paari lihtsat soovitust:

· Ärge sundige last pidevalt potile istuma. Nii hakkab laps arvama, et mähkmega oleks elu palju lihtsam. Teisalt ei peaks täiskasvanud kogu aeg lapse eest mõtlema, millal ta peab potile istuma.

· Varuge kannatust. Olge valmis sageli ja kiiresti avalikes kohtades tualetti otsima, et teie laps saaks õigel ajal potil käia.

· Viige sisse potilkäimisega seonduv sõnavara. Arvestage, et laps hakkab talle õpetatud sõnavara kasutama veel mitmeid aastaid, näiteks lasteaias või ka koolis. Seetõttu tuleks algusest peale kasutada niisuguseid sõnu, mis lapsele tulevikus stressi ei tekita või talle ja tema lähedastele piinlikkust ei valmista.