1. Hakkliha-tomatikaste

Vahemerelist hakklihakastet saab kevadiseks muuta ohtra maitserohelise lisamisega.

500 g (looma)hakkliha

1 dl oliiviõli

1 suur sibul

1 purk (400 g) konservtomateid (tervelt või purustatult)

soola

(1 sl pruuni suhkrut v siirupit)

värskelt jahvatatud musta pipart

Kuumutada õli pannil ja praadida selles hakitud sibul, lisada hakkliha ning kuumutada kuni kergelt pruunistumiseni. Panna juurde konservtomatid, terveid veidi purustada, ja lasta mõnda aega vaiksel tulel haududa. Maitsestada soola, suhkru ja pipraga. Valmis kastmesse lisada hakitud maitserohelist (murulauk, till, sibulapealsed, peterselli- või koriandrilehed, basiilik jms)

2. Sibula-tomatisalat oliiviõlikastmega

u ½ kg küpseid tomateid

2 sibulat

kimp murulauku

värsket basiilikut

veidi rohelist salatit

kaste:

1½ sl veiniäädikat

1½ sl vett

½ tl soola

värskelt jahvatatud musta pipart

3 sl oliiviõli

Segada saumikseriga (mõni sekund) veiniäädikas, vesi, pipar ja sool. Lisada 3 sl head oliiviõli ja segada veel kord läbi.
Lõigata tomatid ja sibul viiludeks ning sättida vaagnale koos hakitud murulaugu ja basiiliku ning roheliste salatilehtedega. Valada peale ühtlaseks segatud õlikaste.

3. Tomati-baklažaani ahjuroog

500 g tomateid

250 g mozzarella’t

2 baklažaani (kokku u 500 g)

jahu paneerimiseks

oliiviõli praadimiseks

soola

musta pipart

värsket basiilikut

Viilutada tomatid, baklažaanid ja mozzarella. Baklažaaniviilud lasta väheke soolaga ülepuistatult seista ja siis pühkida paberköögirätiga üle.
Panna ahi 220 kraadi peale soojenema. Kasta baklažaaniviilud jahusse ja praadida oliiviõlis keskmisel kuumusel mõlemalt poolt 2–3 min. Tõsta majapidamispaberile nõrguma ning asetada seejärel rasvainega määritud ahjuplaadile. Katta baklažaaniviilud tomati ja mozzarella’ga. Küpsetada veerand tundi ja serveerida kohe koos värske basiilikuga.

4. Baklažaaniviilukad tomatikattega

1 baklažaan (u 400 g)

250 g tomateid

soola

valget pipart

jahu

oliiviõli

paar küüslauguküünt

1 sibul

rosmariinioksake või kuivatatud rosmariini

Pestud baklažaan lõigata 1 cm paksusteks viiludeks, puistata peale soola ja lasta seista 15 min. Nõrgunud vedelik pühkida seejärel paberrätiga ära.
Tomatitele lõigata sälk sisse, kasta korraks sõelaga keeva vette ja seejärel koorida. Eemaldada seemneosa ja tükeldada. Baklažaaniviilud paneerida kergelt jahuga ja praadida pannil oliiviõlis, puistata peale rosmariini ja soola. Väikeses potis kuumutada õlis läbi hakitud sibul ja küüslauk ning lisada hakitud tomat, maitsestada soola ja pipraga ning lasta mõni minut haududa.

Tõsta tomatisegu baklažaaniviiludele ja süüa koos värske nisuleivaga. Toekama eine saab, kui lisada praetud lihatükk.

5. Oa-tomati dipikaste

1 purk (400 g) valgeid konservube

1 sidruni mahl

½ dl oliiviõli

mõned päikese käes kuivatatud tomatid hakitult

3 küüslauguküünt

1 tl jahvatatud köömneid

½ tl tšillipulbrit

1 tl kuivatatud basiilikut

värskelt jahvatatud pipart

Oakonservile lisada sidrunimahl ja segada saumikseriga püreeks. Püreestamise ajal valada juurde ka oliiviõli. Tõsta kaussi ja segada hulka tomat, läbi küüslaugupressi surutud küüslauguküüned, jahvatatud köömen, tšillipulber ja basiilik. Maitsestada soola ja pipraga.
Pakkuda soolaste küpsiste ja dipiaedviljaga.

6. Pico de Gallo — värske salat

neljale

1 tomat

1 roheline paprika

½ sibulat

1 küüs küüslauku

2 spl oliiviõli

kivisoola, veskis

musta pipart, veskis

laimi mahla

Haki kõik Pico de Gallo koostisosad kuubikuteks, sega omavahel ning maitsesta soola, pipra ja värske laimi mahlaga.

7. Tomati-õuna-porgandisalat

Tomatid pesta ja tükeldada
jämedalt. Porgand ja õun riivida ning segada tomatitükkidega. Lisada
juurde paar supilusikatäit hapukoort või maitsestamata jogurtit ning
segada. Maitsestada soola ja vähese suhkruga.

8. Tomati-sibula-piprasalat

Tomat ja punane sibul viilutada (kes armastab tugevat sibula maitset, võiks kasutada ka valget mugulsibulat). Maitsestada soola ja musta peenikese pipraga. Soovi korral võib lisada ka punast või kollast paprikat. Salat ei vaja kastet, see tekib paari minuti jooksul ise.

13. TOMATISUPP

Oliiviõlis (võib ka muu toiduõli olla) hautada 2-3 kooritud ja tükeldatud punast sibulat ja 1 porgandi lõigud. Lisada paar keskmist purustatud tomatit, soola, terake suhkrut, pipart ja sorts veiniäädikat, basiilikut.

Kogu koosseis keema lasta. Kui on liiga paks, panna juurde väheke vett. Püreestada. Kaunistada ja maitsestada parmesani ja tomati parima sõbra basiilikuga.

14. TOMATI-KARTULIVORM

Kilo keedetud kartuleid, pool kilo tomateid ja 5-6 keedetud muna lõigata viiludeks ja panna kihiti vormi. Kihtide vahele puistata pipart ja hakitud tilli.

Veerand liitrit hapukoort segada vähese soola ja pipraga ning tõsta toidule. Riputada peale riivsaia ja võitükikesi ja küpsetada ahjus. Peale värsket basiilikut.

15. TOMATIKASTE

Suurema sibula kuubikud hautada kuumas õlis, panna juurde priske pressitud küüslauguküüne mahl või riivitud küüslauk, paar hakitud tomatit ning paar supilusikat tomatipastat. Maitseks terake suhkrut, soola, pipart, loorberileht.

Kogu kraam tunniks ajaks nõrgal tulel keema. Veel peotäis hakitud basiilikut, ja lasta läbi sõela või püreestada mikseriga (enne loorber välja võtta). Sügavkülmutatult seisab mitu kuud, kust väikeste portsjonitena pakitult on hea liha- või kalatoitudele kastmeks võtta.