Kui koogis on sees aga kõik suhkru ja tavajahu alternatiivid, siis on olukord hoopis teine. Sellisel juhul muutub see kook ideaalseks tervisetoiduks.

Loetleme üles mõned “kahjulikud toiduained”:

  • muna
  • kookos- või oliiviõli
  • banaanid
  • kaerahelbed
  • porgandid
  • pähklid
  • kohupiim

Mina isiklikult ei näe küll põhjust, miks peaks keegi nimetama neid toiduaineid isusid tekitavateks. Mina näen siin täiuslikku komplekti valkudest, rasvadest ja süsivesikutest. Või siis tõesti muudab pelgalt sõna “küpsetis” selle toidu automaatselt ebatervislikuks. Vaatamata sellele, et seal sees on kõik kasulik. Väga vabandan, aga mulle ei jõua see loogika kohale.

Lõpetuseks annan sulle hoopis kaks mõnusat küpsetiseretsepti.

Aga pea meeles. Nagu iga toiduga — kogus loeb!

Banaanileib (laktoosi- ja gluteenivaba)


Koostis:

võid vormi määrimiseks
1 tl naturaalselt vaniljet
maitseks 1 tl meresoola
1 tl kaneeli
1 tl küpsetuspulbrit
50 grammi mett
80 grammi kookosõli või kookosvõid
100 grammi Kreeka pähkleid
4 kooritud ja küpset banaani
4 muna
125 grammi kookosjahu

Valmistamine:

  • Soojenda ahi 180 kraadini.
  • Sega omavahel kookosjahu, küpsetuspulber, kaneel, meresoola ja pähklid.
  • Purusta kahvliga banaanid.
  • Lisa kookosjahusegule purustatud banaanid, munad, kookosõli ja mesi.
  • Sega ühtlaseks massiks.
  • Määri vorm kergelt võiga ning raputa üle kookosjahuga.
  • Küpseta 60 minutit ahjus kuni mõnusa kuldpruuni värvuseni.

Porgandikook


Koostis:

20 grammi oliivõli
200 grammi õuna
3-4 muna
30 grammi mandleid
2 suurt porgandit
450 grammi kohupiima
80 grammi täistera kaerajahu
Maitseks kaneeli, steviat, piparkoogimaitseainet, küpsetuspulbrit ja vaniljet

Valmistamine:

  • Riivi peeneks või purusta porgand koos õuna ja pähkliga. Kasuta näiteks köögikombaini.
  • Klopi lahti muna ja lisa sinna kohupiim. Sega korralikult läbi.
  • Lisa segule kaerajahu ja maitseained.
  • Porgandiga sobib kokku ideaalselt kaneel!
  • Sega hulka ka purustatud porgand ja aseta taigen õliga määritud vormi.
  • Küpseta 180 kraadi juures 20-30 minutit kuni pealt kuldpruun.

Head isu!