Naistearst dr Gerardo Bustillo nimetab seda “superraseduseks”, mis tähendab, et teine rasedus kujuneb välja juba raseduse ajal hoopis teise menstruaaltsükli ajal. Ta selgitas ka protsessi nimega “superviljastamine”, mis tähendab, et sama menstruaaltsükli ajal viljastatakse kaks munarakku erinevate seksuaalvahekordade ajal. Seega jah, tehniliselt siiski on võimalik naisel rasestuda sama menstruaaltsükli kahe munaraku abil, aga laste isad võivad olla täiesti erinevad. Sündinud “kaksikud” on geneetiliselt ka poolõed-vennad, sest nad jagavad ainult ema geene.

Kuidas see töötab?

Sperma on võimeline “elama” naise emakas neli kuni viis päeva ja ovulatsiooni ajal võib munarakku viljastada kuni 48 tundi. See tähendab, et selle lühikese aja jooksul on võimalik viljastada ka teine munarakk sama või erineva partneri poolt.

Kui sageli seda juhtub?

100protsendilise kindlusega seda öelda ei saagi. Neid kordi on keerulisem tuvastada, kui sama seksuaalpartner on mõlema viljastamise taga, sest siis tundub, et tegemist on lihtsalt tavaliste kaksikutega.

Inimeste puhul on tegemist aga sellegipoolest väga harva juhusega. Alates 1940ndast aastast on selliseid juhtumeid dokumenteeritud vaid kümnel korral.

Kas see tähendab, et rasedana tuleks siis ikkagi kaitsevahendeid kasutada?

Kuigi selline “superrasedus” on harv juhus, võib naine raseduse ajal taas rasestuda, kui aga rasedustest näitab positiivset tulemust, on see juba ära juhtunud. Seetõttu, kui sa juba tead, et oled rase, on kaitsevahendite kasutamiseks liiga hilja.

Kas sellega kaasnevad ka mingid riskid?

Kui naise kõhus kasvab rohkem kui üks laps, kaasnevad sellega alati ka suuremad riskid. Harva esineva “superraseduse” ajal lisandub aga veel üks risk: varem viljastatud lapse sünd tähendab, et samal ajal sünnib ka hiljem viljastatud beebi, kes võib olla veel enneaegne. Seetõttu võivad aga olla tal kõik samad probleemid nagu teistel enneaegsetel beebidel.

Allikas: SheKnows