Su nahale võivad tekkida erinevat sorti vistrikud

Nahaarst dr. Gary Goldenberg tunnistab, et su nahale võivad tekkida erineva loomuga vistrikud. “Mustpead ja valgepead on akne varased haiguskolded ja nad esinevad tavaliselt koos. Neid põhjustavad blokeeritud poorid ja karvanääpsud ning nad võivad olla avatud (mustpead), aga ka kinnised (valgepead),” teab ta. “Vinnipunni puhul peame tavaliselt silmas mädast villi ja need näevad tavaliselt välja kergelt valge kumaga muhud — need on juba akne järgmine aste. Need on tavaliselt valulikud ja võivad endast jätta maha arme.”

Siis on veel olemas tsüstiline akne, mis on täiesti teistsugune koletis sinu nahal. “Tsüstiline akne on akne kõige karmim versioon, mida põhjustavad sügavad punnikesed, mis võivad olla väga valusad. Neist võivad maha jääda nii armid kui ka pigmendilaigud,” väidab dr. Goldenberg.

Erinevat tüüpi punnikestel on erinevad tekkepõhjused

Ka sellel, miks punnid üldse tekivad, on väga erinevaid põhjuseid. “Aknel on mitmeid põhjuseid,” teab ka nahaarst dr. Kristina Goldenberg. “Tavaliselt on see geneetiline, aga ka hormoonidel on siin oma roll mängida. Hormoonid stimuleerivad rasu tootmist, mis võib poore ummistada ja ka karvanääpsudest võivad tekkida vistrikud.”

Kuigi me ei saa akne tekkimist alati kontrollida, on selles siiski sageli süüdi ka vale näohooldus, halb meigitoodete valik, higistamine ja mõned ravimid.

Sa ei tohiks kunagi punni ise pigistada

Maailmas on vähe asju, mis on sama vastupandamatud, kui punni pigistamine, aga nahaarst dr. Shari Marchbein väidab, et see pole mitte kunagi hea idee ja võib olukorra vaid hullemaks muuta. “Vistrikud on põhimõtteliselt segu bakteritest, põletikust ja rasust. Selle pigistamine on keelatud mitmel põhjusel. Näiteks võid sa põletikku vaid süvendada ja kuluda võib päevi või isegi nädalaid, et punn kaoks.” See on aga kõige väiksem probleem, sest tegelikult võib vistriku pigistamine tekitada ka naha hüperpigmentatsiooni või muuta naha selles piirkonnas tumedamaks, mis kaob alles 6-12 kuu pärast. Kõige hullema stsenaariumi puhul saad aga punni kaudu mõne nakkushaiguse või jäävad su nahale inetud armid.”

Seega, kõige parem mõte oleks hoida oma näpud vistrikust eemale.

Kui otsustad punni pigistada, tee seda õigesti

Vahel oleme aga liiga kangekaelsed, et inetut punni mitte pigistada. Seega, kui sa ikka tunned, et sa pead seda tegema, tee seda võimalikult ohutult.

Esiteks, oota ära õige aeg, mis võiks olla pärast duši all käimist, kui su poorid on avatud. Seejärel valmista oma nahk selleks ette ehk puhasta see korralikult ja kata selle ääred märja lapiga. Seejärel pane märg lapp ka oma nimetissõrmedele ja pigista õrnalt. Pärast seda, kui punn on välja pigistatud, kasuta antibakteriaalset vedelikku, et baktereid tappa.

Kindlasti ei tohiks punni pigistada paljaste sõrmedega, sest paratamatult satub su kätele ja sõrmedele miljoneid baktereid, mis võivad haavaga kokku puutudes selle veel hullemaks muuta. Lisaks on just bakterid need, mis põhjustavad arme.

Sinu nahk on väga tugevalt seotud sellega, mida sa sööd

Tõenäoliselt oled sa seda juba kuulnud, et kõik, mida sa suhu pistad, mõjutab otseselt ka sinu nahka. Ilukirurg dr. Sheila Nazarian avaldas, et akne ja sinu söögilaud on omavahel seotud. “Näiteks šokolaad ja piimatooted tekitavad su nahale veelgi rohkem vistrikke,” teab ta.

Seega, kui su nahal on palju punnikesi, võiksid mõelda mõndadest toiduainetest loobumisele.

Mõned inimesed ei saagi kunagi aknest lahti

Kipume mõtlema, et akne on midagi, mis vaevab meid ainult teismeeas, aga kahjuks võib see esineda ka hiljem. Täiskasvanute akne on täiesti erineva loomuga kui teismeliste akne. Kui teismeliste puhul püütakse aknest vabaneda just naha kuivatamise teel, siis täiskasvanute puhul keskendutakse pooride puhastamisele ja naha niisutamisele.

Igal juhul, punnikesed võivad tekkida ka siis, kui sa arvad, et see probleem sind enam ammu ei puuduta.

Klaar näonahk pole midagi võimatut

Tänapäeval on olemas nii palju erinevaid ravivõimalusi ja suurepäraseid nahahooldustooteid, et tegelikult on võimalik igal inimesel saavutada klaar näonahk.

Allikas: The List