Kuigi kevad on looduses tärkamise ja uue energia aeg, kimbutab paljusid meist hoopis kevadväsimus. Keha on pikalt kestnud pimedusest ja viirushaigustest kulunud ning vajab tärkamiseks ja hooajaliste haiguste seljatamiseks lisarammu. Et immuunsüsteem saab tuge peamiselt tarbitavast toidust, on vitamiinid meie igapäevamenüüs olulisel kohal.

Võta appi tervistavad smuutid

Terve inimkeha on loodud toitained ja vitamiinid omastama igapäevasest toidust, mistõttu võiks igaüks mõelda väsimuse korral esmalt, mitte milline vitamiinipurk haarata, vaid kuidas oma toitumist korrastada. Väsinud organismi turgutab eeskätt kõik värske ja looduslikult värviline, näiteks rohelised taimed ja punased marjad.

Värske valimisel on lihtsaks reegliks lähtuda hooajalisusest, kuid varakevad pole siinses kliimas just helde. Meie esivanemad olid targad ja tarbisid külmal ajal värsket toitu hapendatud kujul. Tänaseks on toidu säilitamise viise enam ning kuigi hapendatud toit on kehale oluline probiootikum, ihkab immuunsüsteem ka fermenteerimata vitamiinidest pakatavat suutäit.

Kui nuputad, millise trikiga vajalik kogus marju, leht-, puu- ja köögivilju ühe päevaga ära tarbida, tuleb appi blender, mis aitab neist valmistada smuuti. Smuuti on toit, mis varustab organismi eluks vajalike toitainetega ning on ühtlasi meeldiv moodus tarbida tervisele kasulikke köögi- ja puuvilju, mida meie menüüs pahatihti napib. Toit-joogi plussiks on ka tõik, et selle valmistamiseks kulub ainult ligi 5 minutit.

Üks smuuti päevas

Lisaks vitamiiniküllusele toob regulaarne smuutitarbimine boonusena kaasa paranenud seedimise ja energilisema enesetunde. Kui lisad smuuti oma igapäevasesse toidusedelisse, märkad mõne aja pärast, et ka nahk on säravam, meeleolu paranenud ja mõni lisakilo märkamatult kadunud.

Smuuti on sobiv toidukord hommikusse või miks mitte toekamaks vahepalaks. Näiteks sportlike inimeste toidulauda rikastab smuuti seetõttu, et see toetab kiire toitainete omistamise tõttu trennieelset laadimist ja -järgset taastumist. Kindlasti aga on smuutid oluliseks vitamiiniallikaks ka kasvavale lapsele.

Retsept:

Vitamiinidest pakatav kogupere hommikusmuuti

See smuuti sobib nii täiskasvanutele kui ka pisematele pereliikmetele ning valmistades suurema koguse, võid lisaportsu julgelt ka vahepalaks tööle kaasa haarata.

Vaja läheb:

2 banaani
1 keskmine õun
½ küpset avokaadot
1 klaas maasikaid
1 peotäis mustikaid
1 klaas vett või taimset piima

Valmistamine:

Lõika banaanid ja õun väiksemateks tükkideks ning pane koos maasikate ja mustikatega blenderisse. Poolita avokaado, eemalda kivi ja lisa teiste komponentide hulka. Vala juurde klaas vett või vastavalt maitsele taimset piima ning täienda smuutit supertoiduseguga, mis annab täiendava hulga vitamiine. Blenderda segu vähemalt 1 minut ning serveeri kohe.