Roheliste klorofüllirikaste taimede söömine laseb kõhul seestpoolt supelda päikesevalguses. Rohetaimed panevad naha särama, aitava keha raskemetalli jääkidest puhastada ja veres hapnikut ringi kanda, mistõttu oleme rõõmsamad ja energilisemad, selgitas metsikute taimede spetsialist.

SOE MAHETATRA SALAT HANEMALTSA JA NAADILEHTEDEGA
Autor: Merle Einola

Ilma lihata maitse tatrasalat, mis võib-olla ellistavad esmajoones naispere. Suvisel ajal on selline salat asendamatu, kuna sisaldab rohkelt kasulikku, samas ei nuuma kõhtu raskustundega!

1 klaas mahedat toortatart
2 porgandit
1 väike suvikõrvits
1 mugulsibul
peotäis ürte (till, petersell, seller, pune, oregano vms)
jupp porrut
paar peotäit hanemaltsa
paar peotäit noori naadilehti
peotäis peedilehti
soola

Võta klaasitäis mahedat toortatart, vala vesi peale ja leota paar tundi. Puhasta ja tükelda kuubikuteks porgand, suvikõrvits ja mugulisibul. Voki köögiviljad pannil õliga.

Sega leotatud tatar köögiviljadega kokku, vala peale klaasijagu keeva vett ja jätta kuumale pliidilplaadile paisuma. Ära keeda! Soovi korral võid keeva vett täiendavalt lisada, kuni tatar on sobiva pehmuse saavutanud ja parajalt paisunud. Sellisel valmistusviisil säilivad toitained tatras kenasti.

Lisa tükeldatud ürte ja maitse järgi soola. Lisa tatrale ratasteks tükeldatud porru, hanemaltsa, noori naadilehti ja peedilehe ribad. Serveeri! Võid salatile kokkusegada ka kastme oliiviõlist, sortsust õunaäädikast, inglise sinepist, soolast, meest ja värsketest ürtidest!
Foto: Ragne Värk


NÕGESE KOTLET
Autor: Mercedes Merimaa

See on Pärnus elava taimetarga Mercedes Merimaa üks kuulsamaid retsepte. On ka põhjust, sest lõpptulemusena valmivad ülimalt maitsvad kotletid, mis on kusjuures lihavabad!

2 peotäit kuivatatud või pool ämbrit värskeid nõgeseid
4 suurt keedetud kartulit
2 keskmist sibulat
4 muna
soola, pipart, muskaatpähklit
jämedat jahu või kliisid paneerimiseks
õli praadimiseks

Purusta kausis puulusikaga kuivatatud nõgesed. Värskeid nõgeseid hoia minut aega kuumas vees, nõruta ja haki. Vajuta keedukartulid kahvliga pudruks. Tükeldage sibulad, lisa maitseained. Sega kõik ained omavahel kokku. Saadud tainaga toimi nagu tavalise kotletitainaga: vormi käte vahel kotletid, paneeri jahus ning prae pannil mõlemalt poolt valmis.