No mis teha, vahel tekib isegi tunne, et tahaks panna käe lapse suule ja sundida teda vaikima, aga seda ära kindlasti tee, sest sellele järgnevad hilises eas probleemid, mida on juba veelgi keerulisem lahendada. "Esiteks õpetab see lapsele, et ta ei suudagi enne karjumist lõpetada, kui täiskasvanu teda sunnib," väidab dr Wendela Whitcomb Marsh. "Teiseks, see näitab talle, et on täiesti normaalne, kui suuremad ja tugevamad inimesed füüsiliselt nooremaid ja pisemaid millekski sunnivad. Kolmandaks, lapsed õpivad sellest ja teevad järgi seda, mida nende vanemadki."

Aga kuidas siis peaks lapsele selgeks tegema, et ta ei tohiks lapsevanemaga manipuleerimiseks keset poodi kisama pistma? Proovi neid nelja sammu.

1. Peatu: vanemad peaksid panema pausile oma tegemised ja pöörama lapsele tähelepanu. Kas ta on elevil? Vihane? Näljane? On tal valus?

2. Kükita: kui vanemad laskuvad oma lapsega samale kõrgusele ja vaatavad neile silma, tunneb laps, et ta on hinnatud ja vanemad saavad ka ise olukorda paremini hinnata. Sellele probleemile võib olla lihtne lahendus.

3. Vaigista: vanemad peaksid naeratama, rahunema ja madaldama oma häält peaaegu sosinani. See pole talle mitte ainult eeskujuks, aga ta peab vait jääma ka selleks, et kuulda, mida sa talle räägid.

4. Laula: kui miski ei aita, võid proovida vaiksel häälel laulmist. Tuttav lugu on rahustava mõjuga.

Allikas: Fatherly