Alkoholi tootmine ja tarbimine algas tuhandeid aastaid tagasi kiviajal. Sellest ajast on alkohol erinevates kultuurides omandanud eri rolle, sellele on omistatud jumalaid ning kehtestatud keelavaid seadusi. Alkoholi tarbimine Eestis on iseloomulik põhjamaadele — tarbitakse korraga suurtes kogustes eesmärgiga purju juua erinevalt maadest, kus joomine on seotud toitumiskultuuriga ning tarbitavad kogused on sellest tulenevalt väiksemad.

Millised on need olulised alkoholi tarbimisest tingitud kahjud rahva tervisele, mille suhtes WHO hoiatab?

Otseselt alkoholist algavaid terviseprobleeme loetakse ligi 60, kaudsemalt on alkoholi mõjuga seotud haigusi üle 200. Võtmeroll haiguse avaldumisel on vanusel, sool, geenidel jms. Tõsisemad alkoholi tarbimisega otseselt seonduvad haigused on südame-veresoonkonna haigused, vähkkasvajad, maksa-, kõhunäärmehaigused ning neuroloogilised haigused.

Lisaks mõjutab alkoholi tarbimine välimust ja enesetunnet, rikub une kvaliteeti ja nõrgestab immuunsüsteemi. Alkohol on depressant, rikkudes ajukeemia tasakaalu ja mõjutades seeläbi seda, mida me mõtleme, tunneme või teeme. Kui esimene klaas mõjub lõdvestavalt ja mured tunduvad väiksemad, siis pikaajaliselt ärevus ja stress hoopis kasvavad. Enamik alkohoolsetest jookidest ei sisalda praktiliselt üldse organismile esmavajalikke toitaineid, kuid annavad arvestaval määral kilokaloreid ja sellega kaasnevaid lisakilosid.

Kuidas ma tean, kas alkoholi tarvitamisest on tekkinud kahju minu tervisele?

Alkoholist tingitud tervisehäired kuhjuvad. Paljud alkoholi toimest põhjustatud kaebused on mittespetsiifilised, mistõttu on inimesel raske endale teadvustada, et enesetunde halvenemise põhjuseks võib olla just alkoholi mõju. Objektiivset infot alkoholi tarvitamisest tekkinud organsüsteemide kahjustuste kohta on võimalik saada teada teatud vereanalüüside abil.

  1. Hemogramm ja selle koosseisus määratav erütrotsüütide keskmine suurus (MCV)
  2. Gamma-glutamüüli transferaas (GGT)
  3. Alaniini aminotransferaas (ALAT)
  4. Aspartaadi aminotransferaas (ASAT)
  5. Süsivesikdefitsiitne transferriin (CDT)

Kui analüüside tulemustes esineb kõrvalekaldeid, on see väga suur ohumärk, kuna alkoholi liigtarvitamisest võivad juba olla tekkinud organsüsteemide kahjustused. Nende analüüside abil ei saa hinnata alkoholi tarbimiseks mõistlikke koguseid. Kui kõik analüüsid on normi piires, ei saa see olla inimesele julgustuseks alkoholi tarbimist suurendada või senisel moel jätkata, vaid alkoholi tarvitamisel peab lähtuma põhimõttest, et mida vähem ja mida harvem, seda parem.

Eelpool loetletud analüüsid on laboriarstide poolt koondatud Alkoholi mõju paketti. Paketi kohta saab lähemalt lugeda ja paketti tellida siit.