Kardiovaskulaarmeditsiini professor Margus Viigimaa räägib oma ettekandes mehe südame tervisest.

Professor rõhutab kohe oma etteande alguses, et Eestis on väga palju südamega mehi. Eesti mees on suure vastutustundega ja muretseb palju, sageli muretseb üle. Kui Eesti mees end kehvasti tunneb, siis ta ei kurda, vaid arvab ikka, et ta on karu südamega ja kannatab kõik koormused ära. Aga murdumine võib tekkida väga järsku ja mõnikord väga noores eas.

Hea uudisena toob professor Viigimaa välja fakti, et südame-veresoonkonna haigused pole Eestis viimaste aastatega muutunud sagedasemaks — üks põhjus on ka see, et suitsetajate osakaal just eriti meeste hulgas on vähenenud. Suitsetamine on üks peamine riskifaktor, kui me räägime südame-veresoonkonna haigustest.

Professor räägib meestest, kes on tema vastuvõtul käinud. Tuleb välja, et mitmed mehed on talle kinnitanud, et neil pole häda midagi, sest neil on härja süda ja pulli veri. Aga mehed peaksid võtma teatavaks, et see, et nad ise ennast tugevaks peavad, ei kaitse neid siiski vererõhu- või kolesteroolitaseme kõrgenemise eest ja need terviseprobleemid võivadki ravimata jätmise puhul südamehaigusteni viia.

Eesti mees on paraku jätkuvalt arvamusel, et pole sugugi lugupidamist vääriv, kui mees hakkab virisema. Kui vähegi jaksu on, siis mees ei kaeba. Isegi kui mehi kutsutakse uuringule, siis kolm neljandikku ikka ei tule. Mehed tunnevad oma tervise vastu vähem huvi kui naised, kuigi peaks olema vastupidi, sest mehed üldjuhul ikkagi surevad nooremana.

Me peaksime töötama selle nimel, et mees läheks uurima arsti juurde oma tervise riskitegureid; et mees tunneks, et see on aktsepteeritav ja igati normaalne käitumine.

Professor Viigimaa toob välja ka fakti, et mehed, kes on abielus, on üldiselt tervemad, sest naised toovad nad arsti juurde ja nii avastatakse terviseriskid varem.

Kokkuvõtteks võib öelda, et meeste tervise kõver on õnneks juba suunaga ülespoole, aga meil on veel pikk maa minna selleni, et mehed hakkaksid võtma arsti juures käimist kui vajalikku ja normaalset rutiini. Sest seda see tegelikult ongi.