Koolilastele pakutakse suvevaheaegadeks tohutult tegevusi, üks uhkem kui teine (ja hinnad muidugi veelgi uhkemad). Sellise tohutu pakkumise peale kaotavad lapsevanemad pea ja võtavad omaks arvamuse, et tingimata tuleb oma võsukesele kõike seda pakkuda. Eks midagi võibki, aga üle pingutada küll ei tasu, sest nagu psühholoogid ja laste arengu eksperdid välja toovad, siis lapsele meeleheitlikult suveks tegevuste otsimine pole tegelikult sugugi vajalik. See on isegi kahjulik, sest lapsel pole nende tegevustega rakkes olles võimalik jõuda selleni, mis teda tõeliselt huvitab ja innustab. Tal pole aega igavleda. Ega mõelda.

“Sinu roll lapsevanemana on valmistada oma laps ette selleks, et ta saaks tulevikus asuda oma kohale ühiskonnas,” räägib Londoni lastepsühholoog Lyn Fry. “Täiskasvanu peab ju oskama oma vaba aega endale meeldival moel sisustada. Kui vanemad täidavad lapse vaba aja tema eest täiesti ära, ei õpigi laps seda kunagi ise tegema.”

Fry pole ainuke, kes toob välja igavuse tundmise kasulikkuse. Dr Teresa Beltoni uurimisala on igavuse ja loovuse seos. Ta nimetab igavust inimese kõige olulisemaks sisemiseks stiimuliks, mis toidab loovust.

Loomulikult on tänapäeval igavuse tundmise juurde raskem jõuda, sest käepärast on internet ja nutiseadmed, aga tuleb leida aeg või koht, kus tehnika pole kättesaadav, et igavuse tundmine võiks viia loovate tegevuste ja mõteteni.

Mingi õlekõrs võiks igavleval lapsel siiski olla. Fry soovitab lapsevanematel suvevaheaja alguses koos oma lastega maha istuda ja paluda lastel koostada nimekiri, mis oleksid need asjad, mida nad tahaksid suvel teha. Sinna võib panna kirja ükskõik mida, alustades raamatu lugemisest ja kaardimängust, lõpetades näidendi lavastamisega või millegi ehitamisega oma kätega. Ja kui laps siis suvel tuleb ja ütleb, et tal on nii igav, saavad vanemad soovitada tal uuesti oma nimekiri üle vaadata ja sealt mingi tegevus ette võtta.

Ja üldse, filosoof Bertrand Russell kirjutas juba aastal 1930 nii:

Laps areneb kõige paremini, kui ta — nagu noor taim — pannakse mulda ja lastakse rahulikult kasvada. Liiga palju reisimist ja liiga palju muljeid pole noorele inimesele hea, sest siis ei suuda ta suureks saades taluda igavust ega saa kunagi osa monotoonsuse viljakusest.

Nii et lapsevanemad, lubage oma lastel suvel igavleda!

Allikas: Quartz