Naistel on võimalik valida suure hulga tõhusate ja pöörduvate rasestumisvastaste meetodite hulgast. Meeste jaoks piirdub valik täna veel kahjuks ainult kondoomi, vasektoomia ja katkestatud suguühtega. Umbes veerand paaridest üle maailma loodab just meeste rasestumisvastastele meetoditele.

Kuigi meedias on olnud korduvalt juttu rasestumisvastastest pillides meestele, ei ole tänasel päeval selliseid tablette veel olemas. Lootust nn meestepillide turule jõudmiseks ei ole lähima 10 aasta jooksul. Hetkel on kliinilised uuringud käimas Hiinas ja USA-s testosteroonisüstiga ning esimesed tulemused on olnud lootustandvad. Samuti tegeletakse immunoloogilise raseduse vältimine valdkonna arendamisega, kuid see on veel varases arengujärgus ning kasutusele võtmiseks peab olema tõestatud selle tõhusus, ohutus ja pööratavus.

Seetõttu on teadusele ja uurimistööle väljakutseks meestele sellise rasestumisvastase vahendi väljatöötamine, mis on tõhususelt ja talutavuselt vähemalt samaväärne naistele mõeldud hormonaalsete rasestumisvastaste vahenditega.

Seni saavad mehed valida kondoomi, vasektoomia ja katkestatud suguühte hulgast.

Kondoom

Kondoom on väga õhukesest materjalist kest, mis asetatakse peenisele. Seemnevedelik koguneb sellesse ega satu tuppe. Pärast orgasmi tuleb peenis enne erektsiooni möödumist tupest välja tõmmata. Kondoomi mahalibisemise ja seemnevedeliku väljavoolamise vältimiseks tuleb kondoomi peenise väljatõmbamise ajal peenisejuurel kinni hoida. Kõik kondoomid on ühekordseks kasutamiseks.

Kondoomid on enamasti tehtud lateksist. Et see looduslik toode põhjustab mõnikord allergiat, on viimastel aastatel olnud kättesaadavad ka polüuretaanist tehtud kondoomid.

Kui kasutatakse libesteid või massaažikreeme, tuleb jälgida, et kasutataks ainult vesialuselisi vahendeid. Õli või rasvu sisaldavad vahendid võivad lateksit kahjustada ja selle läbilaskvaks muuta.

Polüuretaanist kondoome võib kasutada koos õlipõhiste libestitega.

Kui usaldusväärsed on kondoomid?

Kui kondoome õigesti kasutada on nende tõhusus 93%, st aastas rasestub 70 naist 1000st. Nende tõhusust võib vähendada ebaõige kasutamine või kahjustamine, samuti ebaõige säilitamine (nt otseses päikesevalguses, radiaatori või külmkapi lähedal) või aegunud kondoomi kasutamine.

Kondoomide eelised

Kondoomi tuleb kasutada ainult siis, kui seda tegelikult vaja läheb ja on võimalik ühte kondoomi kogu aeg märkamatult kaasas kanda.

Kondoomide eriline eelis on see, et nad kaitsevad üsna hästi sugulisel teel levivate haiguste eest. Siiski annab ainult seksist loobumine 100% kaitse.

Kondoomide puudused

Mõned mehed ja naised kaebavad, et kondoomid vähendavad vahekorra ajal mõnutunnet ja segavad armatsemist.

Katkestatud suguühe (coitus interruptus)

Mõiste coitus interruptus pärineb ladina keelest ja tähendab katkestatud suguühet. Katkestatud suguühte korral tõmmatakse peenis kohe enne seemnepurset tupest välja. Seemnepurse toimub tupest väljaspool.

Meetod nõuab mehelt suurt kogemust ja enesekontrolli.

Kui tõhus on katkestatud suguühe rasestumisvastase meetodina?

Katkestatud suguühe on äärmiselt ebausaldusväärne rasestumisvastane meetod. Aastas rasestub 100 naist 1000st.

Kui mees ei ole harjunud mainitud meetodit kasutama, ei tule ta sageli peenise õigel ajal tupest väljatõmbamisega toime. Samuti eritub enne tegelikku seemnepurset peenisest kontrollimatult väikeseid koguseid seemnerakke sisaldavat vedelikku.

Kui mehe seemnepurse on toimunud väljaspool tuppe, tuleb olla hoolikas, et mitte viia sinna seemnevedelikku muu kontaktiga (nt kätega).

Katkestatud suguühte eelised

Paljud paarid pöörduvad oma elu teises pooles katkestatud suguühte juurde tagasi, sest vanemad mehed on tihti omandanud selle meetodi jaoks vajaliku kogemuse ja enesekontrolli.

Meetodit sobib kasutada vaid siis, kui paar aktsepteerib selle ebausaldusväärsust ja raseduse (rasestumise) võimalikkust.

Katkestatud suguühte puudused

Lisaks selle meetodi ebatõhususele on oluline teada, et katkestatud suguühe mõjutab seksi kvaliteeti. Kontsentratsioon ja enesekontroll, mida meetod vajab, võib oluliselt vähendada mehe seksuaalse kõrgpunkti kogemist. Ka naised kaebavad sageli, et katkestatud suguühe mõjutab oluliselt nende seksuaalset rahuldust.

Kuid katkestatud suguühtel võib olla ka teisi mõjusid peale seksi kvaliteedi vähendamise. Arstid peavad mõnikord füüsiliste kaebuste ja lihaspinge põhjuseks katkestatud suguühtest tuleneda võivat veresoonte ja lihaste pinget

Mehe steriliseerimist nimetatakse ka vasektoomiaks.

Pärast munandikotile paikse tuimastuse tegemist teeb arst väikesed sisselõiked mõlemasse seemnejuhasse (testistest peenisesse viivad torud) ja sulgeb otsad. Tavaliselt tehakse see väiksemahuline kirurgiline protseduur ambulatoorselt.

Vasektoomia väldib ainult seemnerakkude sattumise seemnevedelikku. See ei mõjuta sugutungi, erektsiooni ega ejakulatsiooni.

Kartusel, et vasektoomia võiks põhjustada valulikku seemnerakkude kogunemist, ei ole alust. Keha absorbeerib pidevalt toodetavad seemnerakud.

Kui usaldusväärne on vasektoomia?

Vasektoomia on väga tõhus raseduse vältimise meetod, selle Pearli indeks on 99,99%, st et aastas rasestub 1 naine 1000st.

Siiski on oluline teada, et steriliseerimine ei taga kohest rasestumisvastast toimet. Võib oletada, et mõnda aega on siiski spermat eesnäärme ja seemnepõiekeste vahelistes teedes. Rusikareegel on, et seemnerakkude olemasolu kontrollitakse seemnevedelikus umbes kümne seemnepurske järel või neli nädalat pärast protseduuri. Meest loetakse kindlalt viljatuks ainult siis, kui seemnerakke enam seemnevedelikus ei leidu. Kuni selle kindlakstegemiseni tuleb kasutada teisi rasestumisvastaseid meetodeid.

Vasektoomia eelised

Vasektoomia on sobiv rasestumisvastane vahend nendele meestele, kes on saavutanud soovitud laste arvu või kes ei soovi lapsi saada. Vasektoomia võib anda lõõgastunuma, rahulduspakkuvama suguelu, sest mure soovimatu raseduse pärast on kõrvaldatud.

Vasektoomia puudused

Vasektoomia on pööratav ainult väga keerulise operatsiooniga, mis taastab viljakuse ainult umbes 65% juhtudest. Seetõttu tuleb otsust hoolikalt kaaluda. Viljakuse taastamise edukus väheneb vasektoomiast möödunud aja pikenedes.

Teatud juhtudel ei saa vasektoomiat teha, nt kui munandikotil on veenilaiendid.