Ma olin kuulnud, et Stockholmi kesklinnast umbes 20 kilomeetri kaugusel Stockholmi saarestikul asub tõeline pärl, mis ühendab endas looduse, kunsti ja hea toidu — Artipelag, kuid polnud kunagi sinna jõudnud.

Kunsti- ja looduspargi rajajaks on tuntud beebitarvete ettevõtte “Babybjörn” omanik Björn Jakobsen, kellele tuli see idee aastal 2000. Võimalik, et selle mõtteni viis ta tema enda sügav huvi looduse ning ta naise huvi kunsti vastu. Võimalik, et pargi rajamine sai ajendatud paljudest paadireisidest, igal juhul on see park tõeline paradiis looduse ja kunstisõpradele.

Artipelag

Stockholmi vanalinn ja muuseumid olid varasemast juba risti-rästi läbi käidud ning nii tekkis meil mõte katsetada, kas päevakruiisiga jõuab ka kaugemale. Just sinna kunsti ja looduse mekasse. Kesklinnast Nybrokajlt väljub paat Artipelagi suunas kell 11. Tallinnast jõuab laev sadamesse 10.15, mis tähendab, et teoreetiliselt on võimalik M/S Gustafsberi peale jõuda ka ühistransporti kasutades, kuid tegelikkuses jõudsime me paadile vaid tänu sadamasse vastu tulnud autojuhile.

Kui te aga jääte Stockholmi pikemaks, siis soovitame kindlasti Stockhomi saarestikule sõita paadiga. Teine variant on minna Vasagatanilt bussiga (täpsemad bussiajad ja juhised leiate siit).

Peamajani viib teid läbi imekauni looduse lai laudtee, kokku 800 meetrit, olemas on ka piknikulauad, nii et võtke julgelt kaasa kohv ja piknikukorv ning nautige ilu, mida Stockholmi saarestik teile pakub.

Peamajas asuva kohviku suurimaks vaatamisväärsuseks on kindlasti kahe biljoni aasta vanust gneissi sisaldav kivimürakas Bådan, nii et loodus ja kunst ning arthitektuur muutuvad sõna kõige otsesemas mõttes üheks tervikuks.

Hinnad ei ole kohvikus sugugi kõrged — kohvitassi hind ca 3,5 eurot ja kardemonisaiake kolm eurot. Buffee hinnaks on ca 35 eurot, mis on küll juba krõbedam hind, kuid menüü pakub ka korralikku maitseelamust. Samas kõige ehedama elamuse saate te kindlasti kaasa võetud pikinikukorvist.

Kolm tundi möödus kohvitades, uudistades, metsas lustides linnulennul. Kunstinäitustele me ei jõudnud.

Paadiga tagasi sõites ei jõuaks kuidagi tagasi Tallinna laevale, kuid buss jõuab kesklinna tagasi nii, et kiirustamata jõuate õigeaegselt Värtahamni.

Selline reis väljapoole Stockholmi eeldab natuke planeerimist, õige natuke julgust ning orienteerumise oskust, kuid on absoluutselt ettevõtmist väärt.