Retsept: kodune vormiroog
Cottage pie ehk kodune vormiroog on ikka olnud populaarne koolitoit ning nagu vorstikesed ja kartulipuder on ka see suurepärane hea-tuju-roog. Seda lihtsalt valmivat rooga võib vabalt süüa ka soojendatult. Algselt serveeriti seda rooga esmaspäeviti, sest selle valmistamisel kasutati igapühapäevasest perekondlikust lõunasöögist järelejäänud loomaliha. Kasuta alati võimalikult kvaliteetset hakkliha — see muudab maitset oluliselt. Kodust vormirooga aetakse sageli segamini karjasepirukaga (shepherd’s pie), mida valmistatakse hoopis lambalihast.
Koostisosad
(2-4 sööjale):
50 ml oliiviõli
650 g veisehakkliha
2 sibulat, peeneks hakitud
4 värske tüümianivõrse lehed
2 sl tomatipüreed
1 sl nisujahu
150 ml tumedat õlut
400 ml loomalihapuljongit
meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart
Worchestershire’i kastet, maitsestamiseks
kartuliputru
Aja suur pann pliidil kuumaks, vala sinna pool oliiviõlikogusest ja prae veisehakkliha pruuniks — selleks kulub 4-5 minutit.
Tõsta pliidile väike kastrul ja aja see mõõdukalt tuliseks. Prae järelejäänud oliiviõlis 2-3 minutit sibulat ja tüümiani. Sega juurde tomatipüree ning jahu ja kuumuta minuti, seejärel lisa praetud hakkliha.
Vala sellele pannile, millel praadisid hakkliha, õlu ja kraabi puulusikaga pannipõhja küljest lahti liha praadimisel tekkinud karamellistunud kraam. Kuumuta õlut 3-4 minutit või kuni vedelik on poole võrra vähenenud, seejärel vala kastrulisse liha juurde.
Lisa segule ka puljong ning lase tasasel tulel haududa 45 minutit või kuni liha on mõnusalt hõrk ja segu paksenenud. Maitsesta soola ja pipraga ning mõne sortsu Worcestershire’i kastmega. Jäta segu väga tasasele tulele, et see maha ei jahtuks.
Nüüd on aeg lülitada ahi maksimumvõimsusel grillrežiimile ja teha valmis kartulipuder.
Vala hakklihasegu küpsetusvormi ja pressi läbi tordipritsi peale kartulipuder. Kui sul tordipritsi ei ole, tõsta puder vormi ja säti kahvliga nii, et jääksid mõned kõrgemad kuhjakesed, mis ahjus kuldseks tõmbuvad. Pista küpsetusvorm ahju 8-10 minutiks või kuni roa pealispind on muutunud kuldpruuniks. Tõsta portsud taldrikutele ja naudi.
Õllesoovitus: Murphy’s Irish Stout.
Rohkem traditsiooniliste briti pubiroogade retsepte ja õllesoovitusi leiad James Ramsdeni raamatust Head briti pubiroad ja millist õlut nende kõrvale juua kirjastuselt Pegasus.