…milleks on CHIA! Arvatavasti pole tervislikust toitumisest huvitatud inimest, kes chiaseemnete imelistest omadustest veel kuulnud poleks. Need pisikesed terad  sisaldavad rohkem Omega 3 rasvhappeid kui lõhe, kätkevad endas grammi kohta rohkem seleeni kui linaseemned, rohkem magneesiumit kui brokoli ning rohkem kaaliumit kui banaanid. Chiaseemned on suurema kaltsiumisisaldusega kui piim ja neis on rohkem antioksüdante kui samas koguses mustikates. Chia on suurepärane kvaliteetse valgu allikas ning sisaldab rohkem kiudaineid kui kliid.

Ja mis on sellel kõigel moosiga pistmist? Aga nimelt seda, et chial on imeline võime siduda endaga oma kaalust kuni 10 korda rohkem vedelikku. Veega kokku puutudes muutub chia geeljaks massiks, millega saab paksendada erinevaid toite ja seda ilma konservantide, želatiini ja suhkru abita. Ning sarnaselt teistele želeeja konsistentsiga taimedele (nt. aaloe) imeb see endasse tõhusalt ka soolestikku jäänud ainevahetusjääke ja seob toksiine — omadus, mis teeb chiast parima sõbra kõikidele sooleprobleemide all kannatajatele.

Aga nüüd siis imelise želee retsept. Olge ette hoiatatud, et tegu on ühe äärmiselt maitsva moosiga. Ja seda võib süüa ilma igasuguste süümepiinadeta! Veelgi enam, te teete oma kehale lausa teene, kui sellega maiustate.

Vaarika-vanilje toormoos

  • 1 tass värskeid või külmutatud vaarikaid.
  • 1-2 spl mett
  • 1 ½ spl chia seemneid
  • 1 spl vett (vajadusel)
  • • ½ tl vanilje ekstrakti

Kui kasutate külmutatud vaarikaid, tuleks need eelnevalt sulatada. Kui kasutate väga mahlaseid või sulatatud marju, pole vee lisamiseks vajadust. Moosi magustamiseks võib mee asemel kasutada ka datleid (juhul kui kasutate blenderit), vahtrasiirupit või mõnda teist looduslikku magustajat. Pange kõik ained blenderisse ja segage, kuni saavutate soovitud konsistentsi. Tükilisema moosi lembesed võivad purustamiseks kasutada kahvlit.

Pange segu kaanega nõusse ja asetage tahenemiseks ca tunniks külmikusse. Moos säilib külmas nädalakese, aga vaevalt asi selleni jõuab:)

Vaarikate asemel võite loomulikult kasutada ka teisi marju-puuvilju. Proovige näiteks mustika-laimi või õuna-kaneeli kooslust. Või kuidas oleks päikesemaitselise maasikamoosiga?

NB! Chia seemneid müüakse loodustoodete kauplustes.