Siinkohal on paslik meelde tuletada lihtsat võimalust, kuidas oma “parajust” hinnata. Lihtsaim ja ka teadusmaailma poolt aktsepteeritud viis on mõõdulint. Naistel on tervisliku vööümbermõõdu sihiseadmiseks vaja teada arvu 80, meestel 94. Kui täiskasvanu vöökohtapidi nende sentimeetrite sisse mahub, võib ta uhke olla.

1. Sööge suppi.

Pennsylvania Ülikooli teadlased arvutasid välja, et naised, kes sõid esimese roana taldrikutäie suppi lõuna ajal, said lõunasöögist 100 kilokalorit vähem kui need, kes alustasid praest. Supisööjad ei söönud päeva jooksulgi seda 100 kilokalorit nö järele. Arvatakse, et toidus sisalduv vesi — võrrelduna veega, mida joogiks tarvitame — soodustab mao aeglasemat tühjenemist. See tekitab kauemaks täiskõhutunde, kuid kaloreid (e toiduenergiat) saadakse vähem. Eelistage vähem kaloreid andvaid (juurvilja, tomat jne) suppe.

2. Kujutage ennast saledana.

Kui tekib tahtmine süüa midagi ilmselgelt palju ja liigset, kujutage viis minutit end ette sellisena, nagu tahate olla kevadel. Istuge mugavamalt, sulgege silmad. Manage ette olukord, kus vaatate endast järgmisel kevadel tehtud videofilmi. Te olete kogu talve tervislikult toitunud. Filmis on teil jalas lühikesed püksid ja ilus T-särk. Te näete neis välja sale ja energiline. Jätke pilt meelde ja tuletage meelde, kui vaja.

3. Pidage päevikut.

Külmematel kuudel tahaks toidust sooja saada. Ja vahel tundub, et jahedusega võideldes tekkinud väsimus annab põhjust enese premeerimiseks millegi maitsvaga. Pidage päevikut ja kirjutage üles, mida, kui palju ja miks sõite. Nii leiate söögikorrad, mis pole tingitud vajadusest. Neil puhkudel on söömine mingi muu vajaduse rahuldamise asendus. Ehk aitab kallima kaisutus, lõõgastav vann, pikem jalutuskäik?

4. Tehke lõuna ajal kiire lühike jalutuskäik.

Ka valguse vähesus võib väsimust tekitada ja tuju rikkuda, sest just valgus aitab moodustuda serotoniini e õnnehormooni. Serotoniini vähesus võib samuti õgardlusehooge soodustada. 15minutiline jalutuskäik lõuna ajal annab valgusdoosi serotoniinitaseme tõstmiseks ja põletab hulga kaloreid.

5. Koostage lemmiktoiduainete nimekiri.

Sinna pange toiduained, mida talvel süüa eelistaksite. Siis püüdke need oma päevasesse menüüsse saada — on vähem kiusatust süüa lemmiksööke lisaks tavalistele.

6. Valige head süsivesikud.

Atkinsi valgudieedil olijad pidavat tihti langema masendusse — mis pole ka ime. Rahamaiaste dieediärimeeste trikkidel ongi selline toime. Süsivesikutel on oma roll serotoniini sünteesis. Eelistada tasuks jämedamast jahust ja täisteratooteid.

7. Kiirsöögikohtade ja söök-koju-reklaamid viska välja!

8. Kohvi tarbi mõõdukalt.

Suur hulk kohvi pole soojendamiseks parim valik — see võib sisaldada mitusada kalorit, kuumast šokolaadist vahukoorega rääkimata. Eelistada tasub ravimtaimedest või rohelist teed.

9. Leidke kätele ja peale tegevust.

Eriti oluline on see teleka ees — lahendage ristsõna, kuduge või tikkige — aitab hoida käed kommi- ja küpsisekausist kaugemal. Puu- ja juurviljadel võib aga lasta hea maitsta.

10. Õppige tantsima.

Kui pimedal õhtul ei taha välja liigutama minna, tehke seda siseruumides. Tantsimine hoiab teid vormis ja kulutab tunnis üle 300 kalori.

11. Valgud on vajalikud

. Näljatunde vastu aitavat trüptofaani-rikaste toiduainete piisav hulk — punane taine liha, kana, kalkun, kala, munad, juust, pähklid, teraviljad.

12. Erksavärvilised ja liibuvad riided on abiks.

Külmal ajal tahaks veeta rohkem aega tugitoolis, seljas mõnusalt lohvakad rõivad. Nii ei märkagi, kuidas kilod lisanduvad. Liibuvad rõivad annavad sentimeetrite lisandumisest kiiresti märku.

13. Õppige lemmiktoite valmistama tervislikumatest ainetest

 — vähem rasva, rohkem kiudaineid, täisterajahu jne. Lisaks kulutab toiduvalmistamisega seotud sebimine poole tunniga 120 kalorit.

14. Oranži värvi taldrikule.

Oranžid toiduained aitavat tõsta tuju kõhtu täis pugimata. Õnneks on paljud oranžid toidud madala kalorsusega — apelsinid, mandariinid, kõrvitsad, mango…

15. Mõelge suveplaanidele.

Uurige reisiraamatuid, reisikirjeldusi internetist, kleepige külmkapi uksele puhkuseaegne foto endast. Kui olete reisiplaanid teinud, mõelge, mis aitaks sellest rohkem mõnu tunda — õppige keelt, valige matkavarustust, uurige külastuskohtade tavasid ning ajalugu.

16. Võimeldes soojaks.

Olemise saab soojaks termostaati põhja keeramata ning ahju punaseks kütmata. Võtke sõpradelt või raamatukogust sobivate harjutustega video ja võimelge.

17. Vürtsisemaid toite!

Mehhiko ja indiapärased road soojendavad ja panevad südame kiiremini lööma. Üks väärt omadus on neil veel — palju neid ei söö, retseptorid raporteerivad üsna varsti küllastumisest.

18. Seksige!

Ärge lükake seda meeldivat tegevust nädalavahetuseni edasi. Lisaks mõnudele on see ka kasulik — eralduvad õnnehormoonid endorfiinid ja kulutatud kaloreid võib saada omajagu.

19. Magage piisavalt.

Krooniline uneaja puudus on üks rasva lisandumise põhjus. Teisalt — mida rohkem aega veedame unehõlmas, seda vähem jääb aega söömiseks.

20. Jooge vett.

Külmal ajal unustatakse vee joomine miskipärast ära. Eks seda vähem kulub, kuid tihti aetakse janu näljaga segamini. Paljud ütlevad, et paljast vett juua ei taha. Vee asemel võib tarvitada mahla — vitamiinilisa on talvel oluline.

21. Naeratage!