Psühholoogid on igal juhul ammu tähele pannud seda, et kui paarisuhtes on tõsisemaid probleeme, siis lõpetavad partnerid kõigepealt ära suudlemise, kuigi samal ajal jätkavad koos magamist. Niisiis on suudlus kõige kindlamaks armastuse baromeetriks. Suudlus on alati intiimne ja otseselt tunnetega seotud, samas kui näiteks seks võib olla lihtsalt rutiinne vajaduste rahuldamine. Seksi saab osta ka raha eest, suudlusi saab vaid kinkida.

Teadlaste arvates kuulub suudlemine ammusest ajast inimloomuse juurde. Iidsetel aegadel ja isegi tänapäeval mõningate loodusrahvaste juures on kombeks, et emad toidavad beebisid oma suust toitu beebi suhu andes. Lapsele tagab ema huulte lähedus ja puudutus esimese suure õnnetunde ning küllap ongi inimene sealtpeale taolisele lähedusele programmeeritud. Suudlus on kui märguanne õrnusest, ühtekuuluvusest ja armastusest. Lisaks kõigele muule on suudlemine ka tervisele kasulik, ameerika uurijate sõnul pikendab sagedane suudlemine meie elu vähemalt viie aasta võrra. Keskmiselt suudleb inimene 70 eluaasta jooksul umbes 100 000 korda, mis on ju päris hea tulemus.

Mida üks suudlus meile siis annab? Suudlemisel toodab organism keemilisi aineid neuropeptiide, mis avaldavad soodsat mõju meie immuunsüsteemile, aidates sel tõhusamalt igasugu viiruste, bakterite ja infektsioonide vastu võidelda. Lisaks astuvad mängu ka keha isiklikud õnnehormoonid — endorfiinid, mis meie meeleolu taevastesse kõrgustesse viivad. Suudeldes tõuseb ka kehatemperatuur ja süda hakkab kiiremini lööma.

Sage suudlemine muudab meid ka pisut saledamaks, sest nagu teada, kulutab üks kirglik suudlus rohkem kaloreid kui veerand tundi ujumist või mäkkeronimist. Ka võib suudlemises peituda igavese nooruse saladus või vähemalt nooruslikult värske välimus, sest suudlemine aitab ka kortse pingule tõmmata. Tõeliselt isuga suudeldes lülituvad täiesti automaatselt tööle kuni 38 erinevat näolihast. Niisiis, unustagem kallid pinguldavad kreemid ja faceliftingud, miks mitte nautida suudlemist ja jätkuvalt nooruslik välja näha.

Oled sa ka tähele pannud, kuidas sa suudled? Tuleb välja, et suurem osa inimestest kallutab pea suudeldes paremale küljele ning umbes 92 protsenti naistest armastab suudelda kinnisilmi, samal ajal kui meestest pooled heameelega toimuval silma peal hoiavad.

Paistab, et oleme suudlemises ka professionaalsemaks ja vastupidavamaks muutumas, sest tänapäeval kestab üks keskmine suudlus juba üle 12 sekundi võrrelduna kaheksakümnendatega, mil suudlus vaid 5,5 sekundi pikkuseks jäi.

Mõnede psühhoanalüütikute sõnul võib suudlemine reeta üht-teist ka inimese iseloomu kohta. Meeste kohta on näiteks täheldatud järgnevat:

  • pehme ja märg suudlus: see tüüp on korratu ja lohakas, ta ei arvesta eriti teistega ning jätab tihti oma asjad suvalistesse kohtadesse vedelema.

  • ahmiv ja nõudlik suudlus: siin on tegu suhteliselt armukadeda tüübiga, keda aeg-ajalt haarab hirm lahkumineku ees.

  • kuiv suudlus ilma keelt asjasse segamata: tegu on igavesti väikese poisiga, kes kõige uue ja tundmatu ees väheke araks lööb.

  • pruntis huultega suudlus: üsna keeruline tegelane, kelle salahirmuks on kontrolli kaotamine. Muuhulgas ei anna see tüüp peaaegu kunagi teenindajatele jootraha ning voodis armastab end võimalikult kaugele teise serva peale veeretada.

  • kiire suudlus keelega: tõenäoliselt on tegu kiirete ja lühikeste seikluste otsijaga.

  • pikk ja kõikehõlmav suudlus: nüüd oled leidnud õige tüübi, sest see mees on õrn, uudishimulik ja mänguhimuline, teda käest lasta oleks kurjast.

    Delfi Naisteleht 2/13/2005