Kõige tähtsam on kuulata iseennast ja tunnetada, mis on õige just Sinu jaoks. Ole Sina ise! Sul on õigus tahta, et kõik toimuks Sinu soove arvestades.

  • Nädalate ja kuude jooksul tihenevad nn Braxton-Hicks’i kokkutõmbed. Juba paar nädalat enne sünnitust võid tunda ebamääraseid valusid alakõhus ning on võimalik ka nn “valesünnitus”. See on nähtus, kus emaka kokkutõmbed muutuvad juba regulaarseks ja valulikuks, kuid ei tugevne ning mööduvad mõne tunni pärast iseenesest.

  • Loode vajub peaga allapoole vaagnaluude vahele _ pea fikseerub. Seda võid aru saada kergenenud hingamisest ja vähenenud raskustundest, samuti alaselja ja vaagna piirkonna valulikkusest. Esmasünnitajate puhul fikseerub pea umbes kolm nädalat enne eeldatavat sünnitust.

    Korduvsünnitajate puhul juhtub see hiljem, mõnikord alles vahetult enne sünnitust.

  • Umbes 1_2 nädalat enne sünnitust võib eralduda emakakaela sulgev limakork, kuid see võib juhtuda ka alles 1_2 päeva enne sünnitust või isegi alles sünnituse alguses. Limakorgi eraldumise märgiks on limane või ka punakaspruun määriv voolus.

    Võta ühendust oma ämmaemandaga, kui:

  • tekivad emaka regulaarsed kokkutõmbed ehk tuhud, mis järkjärgult tugevnevad ja pikenevad ning mille sagedus üha suureneb;

  • puhkevad looteveed;

  • ilmneb märgatav veritsus (rohkem kui kaks peotäit värsket verd). Lepi eelnevalt oma ämmaemandaga kokku, millal haiglasse saabud. Esmasünnitajal kestab normaalne sünnitus alates esimestest tuhudest ja lootevee puhkemisest kuni lapse sündimiseni keskmiselt viisteist tundi.

    Lootevee puhkemine

    Vahel algab sünnitus lootevee puhkemisega ka enne tuhude algust. Lootevesi on tavaliselt läbipaistev vedelik. Mõnikord hakkab vedelikku nirisema esmalt vähehaaval. Seega võib esialgu olla raske kindlaks teha, kas on tõepoolest puhkenud looteveed või on tegemist lihtsalt uriini, vooluse või limakorgi eritumisega. Vahel puhkevad looteveed aga hooga.

    Kui looteveed puhkevad, pead igal juhul oma sünnitushaiglaga viivitamatult ühendust võtma. Kui rasedal palavikku ei tõuse ja laps tunneb end hästi, oodatakse enamasti tuhude spontaanne algus ära.

    Raseduse viimaste kontrollvisiitide ajal õpetab ämmaemand, mida teha lootevee puhkemisel. Kui loote pea ei ole korralikult vaagnasissepääsu laskunud või kui loode on tuharseisus, tuleb olla ettevaatlik.

    Väga harvadel juhtudel võib koos looteveega läbi emakakaela tulla ka nabanöör. Sel juhul tuleb kohe pikali heita. Vältimaks loote kahjustusi, transporditakse sünnitaja sel juhul sünnitushaiglasse lamamisasendis.

    Enneaegne sünnitus

    Vahel võivad tuhud hakata liiga vara. Kui see juhtub rohkem kui kolm nädalat enne arvatavat sünnituse aega, öel- dakse, et laps on enneaegne. Tihti kaalub selline vastsündinu alla 2500 grammi. Lapsele ei pruugi enneaegne sündimine tingimata väga suurt ohtu kujutada. Siiski on kohanemine välismaailmaga vastsündinule seda raskem, mida enneaegsem ta on .

    Kui tuhud algavad või looteveed puhkevad liiga vara, enne 37. rasedusnädalat, pead kohe haiglasse minema.

    Kiire sünnitus

    Mõnes peres kulgeb sünnitus väga kiirelt. Tasub oma emalt pärida, kuidas tema sünnitas, sest ema ja tütar on selles suhtes tihti sarnased.

    Juhtub väga harva, et esmasünnitaja ei jõua sünnituskohta enne lapse sündimist. Kui esimene sünnitus oli kiire, siis järgmine on tõenäoliselt veelgi kiirem. Kui Sulle tundub, et hakkad sünnitama, tuleb kiiresti haiglasse minna või kahtluse korral ämmaemandatega ühendust võtta.

    Ülekantud rasedus

    Paar viimast raseduskuud võivad tunduda väga pikad ja raseda kannatus pannakse tõsiselt proovile. Samuti on üsna loomulik pettumustunne, kui sünnitus ei alga oodatud päeval (aga oodatud päeval sünnib üldse ainult viis last sajast). Täiesti tavaline on sünnituse aja kõikumine nädal paar siia- või sinnapoole. Kui kannatamatud pereliikmed ja sõbrad iga päev helistavad ainult selleks, et kuulda, kas laps on juba sündinud, siis palu neil mitte helistada. Vastus võiks olla: helistan ise, kui sünnitus möödas!

    Paar nõuannet, kuidas ise sünnitust esile kutsuda:

  • seksuaalvahekord
  • rinnanibude stimuleerimine
  • massaaž
  • rohkem kannatust

    Kui sünnituse aeg on käes, kutsutakse Sind läbivaatustele sagedamini _ tavaliselt üks-kaks korda nädalas, kontrollimaks erinevate uuringutega, kas Sinu ja lapsega on kõik korras. Kui sünnitus kahe nädala jooksul pärast tähtaega siiski ei alga, suunab ämmaemand Sind naistearsti jälgimisele ja uuringutele.

    Sõltuvalt Sinu ja lapse seisundist on vahel otstarbekas sünnitus esile kutsuda. Lase endale selgitada kõiki sellega seotud asjaolusid.

    Esilekutsutud sünnitus

    Kui sünnitus tuleb esile kutsuda, sõltub valitud meetod Sinu ja lapse olukorrast. Kolm kõige levinumat meetodit:

  • Tuppe viiakse hormoongeel või tampoon. Kasutatakse hormooni prostaglandiin, mis pehmendab emakakaela ja võib kutsuda esile sünnituse. Kui esimesel korral tulemust ei järgne, võib võtet korrata.

  • Pannakse hormooniga (oksütotsiin) veenitilguti.

  • Avatakse lootekestad, et lootevedelik saaks välja voolata. See vastab nende iseeneslikule rebenemisele. Tihti järgneb sellele meetodile hormooniga veenitilguti (oksütotsiin) paigaldamine, eesmärgiga stimuleerida tuhusid.

    Järgneb: Mida tuleks haiglasse kaasa võtta