1 terve hani (3,5-4,5 kg)

1,5-2,0 kg kanaliha või mõnda muud linnulist hakklihaks
0,5-0,8 kg kontidest puhastatud haneliha koos rasvaga hakklihaks
120 ml 10% kohvikoort või kookospiima
3 tk muna, kergelt klopitud
2 tk saiaviilu, riivituna või köögikombainiga purustatuna
2 tk keskmise suurusega sibulat, hakituna kuubikuteks
3-4 tk keskmise suurusega küüslauguküünt, peeneks hakituna
70 g kuivatatud ploome, hakituna kuubikuteks
70 g kuivatatud virsikuid, hakituna kuubikuteks
100 g ðampinjone, hakituna kuubikuteks
100 g peekonit, hakituna kuubikuteks
õli praadimiseks
maitse järgi soola, jahvatatud valget pipart, tüümiani, loorberit

Kui olete ostnud külmutatud hane, pange see kõigepealt külmutuskapi temperatuuril sulama (keskmiselt võtab see aega 2 päeva). Kui ostate värske hane, siis oleks hea eeltöötlus koheselt ära teha, kuna linnuliha ei säili kuigi pikalt.

Kõigepealt peske hani nii seest kui väljast ja tõstke välja rupskid, mis on tavaliselt eraldi kilepakendis. Raiuge köögikirve abil ära pikad hanetiivad kuni "küünarnukini" ja koivad kuni liitekohani. Tehke ettevaatlikult sisselõige kõigepealt linnu ühte rinnalihasesse kuni kondini ja siis teisele poole kuni kondini. Tõmmake sisselõige kurgust kuni kõhu lõpuni ja hakake liha kontidelt maha koorima ilma nahka vigastamata ja liiga suurte sisselõigeteta. Tiivad ja koivad murdke ära liitekohast kere skeletil; ka need küpsetatakse, kuigi neid ei täideta. Kõige õhem ja raskem on kondistamisel hane seljaosa, kus peab olema eriti ettevaatlik. Saadud kondid puhastage omakorda veel lihast ja rasvast ning keetke neist hea hanepuljong, mida saate kasutada kastmete valmistamisel.

Kanaliha koos kondistamisest saadud haneliha ja kaasapakitud rupskitega laske läbi hakklihamasina, võimalusel korrake seda tegevust sileda massi saavutamiseks. Praadige eelnevalt hakitud sibulad, küüslauk, peekon ja seened kergelt läbi ning tõstke jahtuma. Hakkige kuivatatud puuviljad ning lisage need praetud ja jahtunud komponentidele. Võtke saia sisu ja peenestage see köögikombainis. Kloppige muna kergelt vahtu ja lisage hakitud kana-hanelihale, lisage juurde praetud komponendid, kuivatatud puuviljad ja riivsai. Maitsesta vastavalt oma maitsele ja segage kogu mass hästi läbi.

Raputage natuke pipart ja soola ka kondistatud hanekere sise-ja väliskülgedele. Avatud hanekerele, kõht ülespoole, asetage saadud täidis. Jälgige, et täidist ei oleks liiga palju, kuna küpsemisel võib liigne kogus hakata välja pressima kõikvõimalikest sidekohtadest ja purustada ühtlasi hane naha. Nüüd võtke pikkimisnõel või selle puudumisel suuremat sorti lõnganõel ja küpsetuskindel niit. Nõeluge kinni kõik avatud osad nii, et niit oleks võimalik ka pärast küpsemist kätte saada. Kui kõik avad on kinni nõelutud, keerake hani kõhuli küpsetusplaadi peale. Koivad suunake kere alla; kui see ei õnnestu, siis kinnitage need koos tiibadega nööri abil kere külge.

Kuumutage ahi 175 C-ni. Küpsetage hane ahjus umbes 2,5-3 tundi, väljatilkunud rasva aeg-ajalt lusikaga hanele kallates. Kui temperatuur osutub liiga kõrgeks ja lind kipub kõrbema, siis alandage temperatuuri kuni 145 C-ni ja katke pealt fooliumiga.

Valmis hane võib süüa nii soojalt kui ka külmalt ehk nii pea- kui eeltoiduna. Lisandiks soovitan võtta värsketest lehtsalatitest tehtud salatit, köögivilju taignas ja vaarika vinaigrette kastet.

Serveerimissoovitus: moodustage käte abil salatist kuhil ja asetage vaagnale või taldrikule, selle peale taignas köögiviljad ja haneviil ning kallake kõik üle vaarikakastmega.

Head isu!

Oleg Alasi
AS Frens toitlustusjuht

Nenede ja ka teiste retseptide järgi toitude valmistamist on võimalik õppida kaupluse Kiika kööki kokanduskursustel.