Viski on toorainena hästi huvitav, samamoodi näiteks šokolaad (parim šokolaad tuleb Ecuadorist), erijuustud Itaalia väiketaludest, haruldased suitsusingid, Jaapani suussulav Kobe liha, mille saamiseks kasvatatakse loomi tavapärasest ülimalt teistmoodi jne. Maailm on täis erinevaid ammu valmis mõeldud maitseid, mida on tarvitatud juba aastasadu. Viski ja eelnimetatud, on vaid osa nendest. Whisky puhul tuleb kindlasti rääkida Šotimaast, kus on see tihedalt läbi põimunud maa kultuuriga ning suure au sees. Ma pole ise väga suur viski-spetsialist, kuid süvenedes teemasse, respekteerin sügavalt, kui palju on selle tegemise kallal vaeva nähtud. Laagerdamine käib kaheksa kuni kümme, ka 20 aastat. Väga palju erinevaid sorte — õrnu, pehmeid ja naiselikke, suitsuseid, sügavalt maskuliinseid, raskeid maitseid jne.

Katsetasin viskiga erinevaid toite ja kõige paremini sobis ta kokku loomalihaga (kasutasin musta anguse liha) ning krevettide ja peekoniga. Lihaga sobib mitte nii tugeva maitsega viski, sest liha on ise tugeva maitsega, kuid krevettide juurde sobib hästi tugeva suitsumaitsega viski.

Järgmine kord pakume juba erinevaid šokolaadimaitseid. Räägime sortidest, mida maailm pakub, toodetest, mis pole müügis, aga mis on olemas ja mida inimesed on nautinud erinevates maailmapaikades.


Hiidkrevtid viskikastmega

12 hiidkreveti sabasid
25 g toorsuitsu peekonit
3g küüslauku
1 g tšillit
40 g võid
25 g sibulat
200ml rõõska 38%-list koort
maitse järgi soola, pipart
40g suhkruherne ribasid
30g tomatikuubikuid
6 cl kümneaastast viskit
10 g murulauku
soola, valget pipart

Hiidkreveti sabad võivad jääda terveks, aga võib ka pooleks lõigata. Segame segame ribadeks lõigatud peekoni, hakitud sibula, küüslaugu, tilli, soola ja pipraga. Pannil kuumutame või kuni võist õhkub kerget pähklilõhna, siis valame krevetisegu pannile, praeme kergelt. Seejärel flambeerime segu koos suitsumaitselise viskiga (kasutasin 10a vanust Arbeg´i) ja redutseerime, kuni vedelik on peaaegu otsas. Seejärel lisame rõõsa koore, keedame krevette 2 min, võtame välja, sest krevette ei tohi väga kaua kuumutada, kuid koort redutseerime edasi veidi paksemaks kastmeks. Siis lisame hakitud murulaugu, tomatikuubikud ja suhkruherne. Maitsestame soola ja valge pipraga ning tõstame krevetid tagasi kastme sisse ja serveerime. Juurde võib pakkuda keedetud riisi ja valget saia.

Olde Hansa restoranide peakokk Emmanuel Wille on varasemalt töötanud Michelin tärnidega restoranides Belgias ja Rootsis ning olnud ka Gloria peakokk. Vaata rohkem põnevaid retsepte ja kokandusnõuandeid tema blogist!