4K-resolutsioon

Mõne aasta pärast on ilmselt kõik telerid 4K-resolutsiooniga ja keegi ei mäleta midagi HD- ega FullHD-teleritest. UltraHD on nähtuse võtmesõna. Veelgi valgusküllasemad ja kirkamad ekraanid on täiesti võimalikud, kuna osa tootjaid on juba eksperimenteerinud 8K-resolutsiooni. Küsimus on, kas inimene tajub 4K ja 8K erinevust. Ilmselt mitte. Sel põhjusel peaks 4K-resolutsioon veel üsna kaua troonil püsima.

Videostriimimisteenused

Sel aastal kulutab Netflix umbes kuus miljardit dollarit omakapitali ettevõtte sisu täiustamiseks ja parandamiseks. Selle vinge konkurent Amazon loodab samuti eraldada umbes kuus miljardit isiklike seriaalide ja televisiooni produtseerimiseks. Keegi ei suuda võistelda aga ESPN-ga, kes kulutas eelmisel aastal arendusteks 7,3 miljardit, ning ka NBC ei kavatse raha otsas istuda, vaid kulutab selle senisest veelgi paremate filmide ja seriaalide tootmiseks.

Siit järeldub, et sisukus ja kvaliteetsed saated loovadki heal tasemel televisiooni. Muideks ei ole Netflix, nagu Amazongi, ei kaabel- ega digiühendus. Netflix on hoopis kiire, mugav ja suurepärase kvaliteediga nõudevideo ehk VOD-teenus (ingl video on demand). Veebi ühenduvate televiisorite varustuses on Netflixi rakendus ammuilma olemas. Loo konto, otsi menüüst Netflix, logi sisse ja alusta vaatamist.

Wi-Fi

Telerite traadita ühendus on sama oluline kui tahvelarvutid või nutitelefonid. Wi-Fi ühendab omavahel kõik seadmed. Telerisse on võimalik kuvada kogu arvuti ning nutitelefoni sisu, perepildid ja vahvad videod. Traadita ühendus tõi meieni Smart-TV ning selle populaarsust ja edu võib ennustada ka tulevikuks.

HDMI-kaablid ja ühendused

Veidi aega tagasi oli mängukonsoole, videomängijaid ja teisi seadmeid võimalik teleriga ühendada punase, kollase ja valge pistiku abil. Nüüd käib kõik läbi HDMI-pesa. Veelgi enam, kasutusel on väike arvutitaoline HDMI-ühendus, mis on loodud spetsiaalselt teleritele. Lihtsalt sisesta see telerisse ja arvuti on automaatselt ühendatud. Loomulikult on seda kõike võimalik saavutada ka traadita ühenduse abil, kuid juhul kui majas on kasutusel rohkem seadmeid, ei pruugi ühendusel olla piisavalt ribalaiust.

OLED

Teleseriaalide puhul kasutatakse kolme põhilist tehnoloogiat: LCD, LED ja plasma. Kõige efektiivsem neist on LED-tehnoloogia ja eriti OLED (orgaanilised valgusdioodid). See tehnoloogia tekitab äärmiselt terava ja selge pildi nii suurel kui ka väiksemal ekraanil. Kvantpunktid võivad peagi LCD-tehnoloogia täiesti asendada, kuid sellest on veel veidi vara rääkida.

HDR

Ekraanitüüpidest kõneldes räägime sageli HDR-teleritest (ingl high dynamic range). See tehnoloogia eraldab veelgi rohkem värvitoone ning muudab pildi puhtaks ja säravaks. Kahjuks on HDR ainult 4K-resolutsiooniga telerites. Seetõttu kaovad vanemad telerite mudelid ilmselt üsna pea turgudelt.

Android-TV

Nii nagu nutitelefonidel, on ka smart-teleritel erinevad operatsioonisüsteemid. Me kõik soovime mugavaid, lihtsa ülesehitusega ja turvalisi süsteeme, mis oleksid ühtlasi stabiilsed ja usaldusväärsed. Üheks selliseks on kahtlemata Android. Paljud tuntud mudelid jooksevad just sellel opratsioonisüsteemil. See toimib sarnaselt telefonidele — tõmba alla rakendus, logi sisse ja tegutse. Päeval kasutad oma nutitelefoni ja õhtul koju jõudes saad edasi tegutseda 50- või 60-tollisel ekraanil. Mõne aasta möödudes ei suuda keegi ette kujutada, kuidas varasemalt sellise lahenduseta üldse hakkama saadi.

Kõlarid

Praegustel teleritel asuvad kõlarid enamasti nende allosas. Tulevikus ootavad meid ilma kõlariteta telerid. See ei ole ulmeline, sest juba on loodud telereid, mis on sama õhukesed kui krediitkaart ja mis kinnitatakse magnetite abil seinale. Sellistel teleritel tuleb heli eraldiseisvast helisüsteemist. Ilmselt läbivad telerite kõlarid tulevikus tõelise revolutsiooni, sest juba praegu on telerite pilt teinud läbi tohutuid muutusi. Need kõik seisavad ees ka helil.

Teleritel on veel suurel hulgal olulisi tehnoloogiaid, kuid ülalmainitud on inimesed kõige soojemalt vastu võtnud.

Jaga
Kommentaarid