Siit leiad kavalaid nippe, kuidas oma pere kooliõhtuid ja -hommikuid organiseerivad.

  • Varu koolitarbeid. Kadunud kustukate, pastakate ja joonlaudade otsimine röövib aega, mis võiks mööduda õppides (ja hoidku veel selle eest, et keegi peab hilja õhtul või vara hommikul poes käima, sest sirkel on plehku pistnud). Seega võiks sul olla karp kõikvõimalike vajalike koolitarvetega, ent hoia see laste käeulatusest eemal ja vii sealt lapsele vaid vajalik, sest muidu on seegi karp peagi tühjaks kaotatud.
  • Lapsed võiksid õppida alati kindlas kohas kirjutuslaua taga. On neid, kes tahaksid õppida pigem seltskonnas või teleka saatel, kuid see ei aita keskenduda: ülesanded saavad küll lahendatud ja peatükid loetud, kuid seda vaid poole tähelepanuga.
  • Kui koolitee läbitakse autoga ja naabruses elab veel laste klassikaaslasi, võiksid klassikaalsaste vanematega kokku leppida, et kord sõidutab lapsi üks ja kord teine lapsevanem. See on eriti mugav kui lapse kool ei jää su töökoha marsruudile.
  • Õhtusöök võiks olla iga päev samal ajal ja kogu pere peaks sööma korraga, mitte “siis kui isu tuleb”. Nii tuleb laud vaid korra katta ja nõudki saab ühe korraga ära pesta või masinasse laduda.
  • Valmista pühapäeval ette toiduplaan kogu nädalaks, märgi üles, milliseid koostisosi nende valmistamiseks tarvis läheb ja nii tuleb sul vaid korra nädalas poes käia (või sedagi mitte, sest nüüd pakuvad mitmed toidupoeketid mugavat võimalust soovitud kaubad otse koduukse taha tellida). Nii ei pea sa enam kunagi kell viis pead murdma, mida süüa teha, siis alles poodi puuduvaid asju ostma minema ja lõpuks alles kella 8 ajal lauda katma.
  • Alusta enda päeva varem. Tihtilugu ärkavad lapsevanemad vaid hetk enne lapsi, kuid tegelikult võiksid ärgata pool tundi varem. Nii jõuad hommikukohvi nautida, pesemas käia ja end valmis sättida, nii et saad ülejäänud hommikukaoses keskenduda ainult lastele, tundmata samas, et pead ise hoolitsemata välimusega uksest välja astuma.
  • Pese pesu iga päev. Nädalas peaks olema rohkem kui üks pesupäev: just liiga harva pesu pestes võibki jääda mulje, et tegu on hirmus tüütu ja koormava ülesandega, kuid kui tegeled sellega tihemini on triikimata pesu hunnikud väiksemad ja nende ette võtmine ei nõua nii palju motivatsiooni.
  • Ära unusta, et asju saab teha korraga. Puhasta vannituba, samal ajal kui noorim vannis sulistab (nii on ta sul silma all, kuid samal ajal saad veel midagi kasulikku tehtud). Kontrolli kodused ülesanded samal ajal kui kartulid keevad või liha ahjus küpseb. Võimalusi nutikalt aega säästa ja võita on küll ja veel.
  • Et laste tubadest ei saaks aastate jooksul prügimägi, korralda kaks või isegi neli korda aastas “jäta või loobu” mäng, kus kõik hüljatud mänguasjad, väikseks jäänud riided ja enam mitte huvipakkuvad raamatud rändavad müüki või heategevuseks.
  • Lisaks nädala toiduplaanile võiksi ka laste riided nädalaks välja valida. Eralda sahtlis väikesed vahed, kus on igaks päevaks puhtad riided, sokid ja pesu. Nii ei tule sul hommikul “seda roosat t-särki” taga ajada.

Armas lapsevanem, millised on sinu nutikad nipid, kuidas koolinädal stressivabamaks muuta?