Iga inimese jaoks on valgusel erinev tähendus, seepärast on välja töötatud üldised standardid, mis lihtsustavad valiku tegemist.  Standardeid nõutakse ettevõtetes töökohtade juures, kus valgusvoo suurust mõõdetakse spetsiaalse mõõteriistaga. Kodudes on standardid pigem soovituslikud ja inimesed ise otsustavad, mis on nende jaoks piisav valgus. Erinevad valgusallikad, interjööri värvid ja muud tingimused annavad mõõtmistulemusteks erinevad valgusvoo tulemused. Reeglina tootjate poolt pakutavate E27 sokliga 40W või 60W või G9-33W, Gu10-50W sokliga valgusti võimsusest piisab. Kes soovib rohkem valgust, selle jaoks on R7s sokliga 80W halogeenvalgusallikaga laualamp. Natuke süvenemist vajab valgusallika valiku tegemine kui valgustisse on soov panna hõõglambist või uut sorti hõõglambi kujuga halogeenvalgusallikast erinev valgusallikas”, räägib
Karmo Nopri

Kindlasti tuleks esmalt võrrelda erinevate valgusallikate (hõõglambid, nn. säästulambid, uut sorti hõõglambi kujuga halogeenvalgusallikad, LED-id)  tehnilisi andmeid. Tänapäevaseid valgusallikaid ei saa võrrelda vattide (w) järgi nagu varem. Üks olulisemaid andmeid valgusallika pakendil on nüüd valgusvoo ühik lumen (lm). Selle suurusega saab erinevaid valgusallikaid üksteisega võrrelda.

Lihtsamad levinumad lauavalgustid on enamasti kahe paigaldusviisiga: valgustid, mida saab laule asetada ja valgustid, millel on pitskruvi kinnitus (saab kinnitada laua külge). Kallimatel mudelitel on ka seinakinnitused ja muud liigendmehhanismid. Keerulisemate liigendmehhanismidega valgustid on kõrgemast hinnaklassist. Teatud piirangud seab laualambi asukohale ja kinnitusviisile kindlasti ka arvuti ekraan või läptop, mis ilmselt on üha loomulikumad asjad meie laste töölaudadel. Lambi paigaldamisel peab jälgima veel, et selle valgusvihk ei paistaks üle  lapse kirjutuskäe. Kui laps kirjutab ja käsi on lambi ees, siis käsi varjab valgust.

Tasub teada!

* Mida kõrgemalt valgus alla lauakohale langeb, seda laiemalt see ka valgust annab.

* Mida laiemaks valgusvihk läheb seda väiksemaks valgus muutub (valgusallika võimsust tõstes saab rohkem valgust).

* Valgustisse ei tohi paigaldada võimsamaid halogeen- ja hõõglampe, kui on tehase poolt ettenähtud. Lühiajaliselt ei tee need valgustile midagi halba, aga pikemaajaliselt läheb valgusti sokkel tuliseks ning see võib lõppeda sokli sulamise või murenemisega kuni valgusti põlema süttimiseni välja.

* LED-i ja nn säästupirni eelis (erinevalt halogeen- ja hõõglambist) on see, et nad ei lähe tuliseks.

* LED ja nn säästupirn on säästlikumad kui halogeenid või hõõglambid. Kui soovitakse hõõglambid või uutsorti halogeenid asendada LED-ide või nn säästupirnidega, siis peab arvestama, et samaväärselt luumeneid andev LED ja nn säästupirn on oma kuju poolest suuremad ja peab vaatama, kuidas need valgusti sisse sobivad.

* Nn säästupirni ei taha tihedat valgusti sisse-välja lülitamist, see vähendab säästupirni eluiga märgatavalt.