Mõni aeg tagasi oli vaktsineerimine kõigile kohustuslik ja noore emme nõusolekut ei küsitudki. Ajad õnneks muutuvad. Nüüd on ka tulevastel vanematel õigus sõna sekka poetada, mille vastu ja millal oma noorimat pere liiget kaitsa tahetakse enne kui süstal lapse pehmesse ihhu torgatakse. Paraku kipub info kättesaadavus sellel alal aga üldisest infouputusest erinema. Kui väikelapse korraliste vaktsineerimiste kohta on mingisugustki teavet võimalik hankida lastepolikliinikust või perearsti käest, siis sünnitushaiglas manustatavad ravimid võivad suure ähmiga tähele panemata jääda.

Seetõttu on võibolla õigemgi ennast antud teematikaga kurssi viia enne määratud suursündmust.

Niisiis. Kuni käesolava suveni tehti sünnitusmajades vastsündinutele vaid üks — tuberkuloosivastane kaitsesüst. Siin juures on kohane teada, et seda süsti on ilma kopsuproovita võimalik teha kuni lapse 2 kuuseks saamiseni. Vanematel on õigus vaktsineerimisest keelduda tõendades haigla paberitel oma allkirjaga süstist loobumisõiguse kasutamist.

Alates suvekuudest tehakse Tallinna sünnitushaiglates lisaks eelmainitud kaitsepookimisele vastsündinutele süst ka B-hepatiidi vastu. Sellest kuulevad paljud lapsevanemad alles oma maimukest käte vahel hoides. Aga millega on tegemist? Kuivõrd on teie vastsündinu B-hepatiidi poolt ohustatud? Millised võivad olla selle kõrvalnähud?

Haiglates vanemtele määratud infolehel on kirjas:

B-hepatiit (rahvakeele kollatõbi) on käesoleva ajani üks enamlevinud nakkushaigusi — 2 miljardit inimest, ligikaudu kolmandik maakera elanikkonnast, on olnud nakatunud.

Polegi ehk vaja enam edasi lugeda. Äsjasünnitanud paar soovib ju oma lapsele ennekõike turvalisust ja kui pakutakse tasuta võimalust selle tagamiseks — las käia…

Edasi järgneb aga kirjeldus, kuidas B-hepatiit levib:

- seksuaalsel teel
- vereülekandel
- vigastuste, haavade kaudu (sportmängud)
- tätoveerimisel
- narkootikumide süstimisel
- sülje, pisarate kaudu (elukondlik nakkus)

Vaadeldes levikuvõimalusi, siis kui paljud imikud ja isegi väikelapsed on nende poolt ohustatud? Kui elukondlik nakkus välja arvata, siis ülejäänud võimalustega puutub teie silmatera kokku alles aastate pärast. Võttes siiski kaalumisele sülje ja pisarate kaudu levimise variandi — siis tegelevad imikuga ju teie enda lähikondsed, kelle haiguslugusid te hästi tunnete ja võimalikud nakkusekandjad (olgu siis kollatõbi või gripiviirus) niikuinii lapsest eemal hoiate. Ja teie ise olete raseduse ajal kohustuslikus korras läbinud testid nii HIV kui ka B-hepatiidi viiruse kandmise suhtes. Seega riskirühma kuuludes oleksite sellest juba ammu teadlik.

Nüüd aga mõni sõna manustatava ravimi (ENGERIX-B) infolehelt. Ja sellest osast, mille kohta vanemad kohe ehk küsidagi ei oska.

Imikutele manustatakse ENERGIX-B süstelahust Vastunäidustused: Ülitundlikkus preparaadi komponentide suhtes . Ettevaatust! Vaktsiini süstimise käigus võib harva tekkida anafülaktiline reaktsioon, seetõttu peavad olema käepärast vastavad ravimid (adrenaliin).

Trombotsütopeenia või koagulatsioonihäiretega patsientidele manustatakse ravimit naha alla, sest lihasesse süstimisel võib tekkida verejooks.

Kõrvaltoimetest pakume nii eesti kui inglise keelse infolehe variandi.

Kõrvaltoimed: Side Effects:
ENERGIX+B kõrvaltoimed on tavaliselt kerged. Like any active product, this medicinal product may in certain personscause effects which are disturbing to a greater or lesser extent.
Sageli võivad tekkida süstekoha mööduv valulikkus, erüteem ja naha induratsioon. Harva on süstekohal tekkinud lokaalne turse ja angioödeem. Pain, erythema (redness), induration and oedema (swelling) may occur within 48 hours at the injection site and persist for several days. The formaton of a subcutaneous nodule, persisting for several weeks, may accompany these reactions. Rare cases on non-bacterial abscesses have been reported.
Harva võivad esineda väsimus, palavik, gripisümptomid. Fever above 38 C, unusual crying within 24 to 48 hours following vaccination.
Kesk ja perifeerse närvisüsteemi häiretest pearinglus, peavalu, tundehäired.
Seedetraktihäiretest iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus ja kõhuvalu.
Maksafunktsioonihäiretest muutused laboratoorsete analüüside näitajates.
Lihassüsteemis lihas- ja liigesvalu.
Nahareaktsioonidest lööbed, sügelemine, nõgestõbi.
Väga harva võib tekkida minestus, hüpotensioon ja anafülaksia. Kesk-ja perifeerse närvisüsteemi häiretest paralüüs, neuropaatia,neuriit (sh Guillain-Barre sündroom, nägemisnärvi neuriit ja sclerosis multiplexis), entsefaliit, entsefalopaatia, meningiit.
Väga harva võivad tekkida artriit, bronhospasm, angioödeem, multiformne erüteem, vaskuliit, lümfoadenopaatia.

Allergic symptoms: rash (skin eruption), urticaria and in exeptional cases, anaphylatic shock (allergic shock) or Quincke`s oedema (varitey of urticaria with sudden swelling of face and neck).
Very rarely, attacks of hypotonus-hyporeactivity, persistent crying syndrome, convulsions with or without fever.
Exeptionally, acute encephalopathy (neurological disease).
Neurological disorders following vaccibnation tend to be attributed to the pertussis component.
Oedematous reactions of the lower limbs, sometimes accompanied by fever, pain and crying.
Report to your doctor or to your pharmacist any unwanted and disturbing effects which might not be mentioned on this leaflet.

Mille üle mõtiskleda: Tegemist on imikuga, kellel kokkupuude välismaailmaga mõne tunni või päevane. Kes määrab kindlaks, millistele ainetele teie laps ülitundlik on? Olles oma beebiga kahe või kolmekesi oskate te määrata temas seisundit, et vajaduse korral õigeaegselt abi leida? Igal juhul soovitame juba enne sünnitama minekut endale selgeks teha kas vaktsineerimisega võetav risk on ikka vastavuses võimaliku haigestumise riskiga? Ja siis vastavalt oma järeldustele käituda.

Arutelud vaktsiinide kasutamise üle käivad ka mujal maailmas. Ja lõplik otsus jääb vastsündinute puhul ikkagi lapsevanema kanda. Antud artikli eemärk ei ole hirmutamine, kuivõrd anda teavet, mille peale esimese hooga ei mõtle.

Käputäis artikleid samal teemal: