Efektiivne paastukuur kestab ühe nädala ja esimest korda paastuja ei tohiks kindlasti paastuda üle kümne päeva, millest seitse on joogirežiimil ning kolm üleminekuaeg. Kes soovib paastuda kauem, peaks seda kindlasti arstliku järelvalve all tegema.

Oluline on, et hakkate paastuma ainult siis, kui olete selleks sajaprotsendiliselt valmis ning lõpetate paastumise kohe, kui tunnete end halvasti või paast on vastumeelne. Ka paastu enneaegselt lõpetades ei tohi ära unustada üleminekuperioodi, mis peab olema vähemalt pool paastutud ajast. Paastumine ei ole nälgimine — paastumise puhul on suuresti tegemist vaimse protsessiga, mille läbi paastuja tunneb uhkust ja rahulolu iseenda üle, sest on saanud hakkama millegi erilisega. Samuti muutub inimene avatumaks ning vastuvõtlikumaks uue ja teistsuguse suhtes.

Praktiline on sättida esimene paastumispäev laupäevasele päevale, sest siis on esimesed kaks paastupäeva võimalik rahulikult uue režiimiga harjuda. Veel parem on paastuda puhkuse ajal.

Kindlasti peab arvestama ka sellega, et paastumise ajal toimuvad organismis erinevad muutused, mis võivad kaasa tuua endaga migreenihood, kõhukrambid jms. Need reaktsioonid on märk sellest, et keha puhastab end. Mida suurem on jääk- ja mürkainete hulk organismins, seda suuremad on nendest vabanemisega kaasnevad mõjud.

Nädalaseks paastumisajaks peaksite varuma järgneva:

  • Glaubrisool ehk naatriumsulfaat (50 g)
  • Erinevad taimeteed (teekotikestest paremini sobivad lahtised teed)
  • Köögiviljad ja maitseained puuviljapuljongi tarvis või öko-puljongipulber
  • Puu-/köögiviljad värske mahla tarbeks või puu-/köögiviljamahlad (0,25 l päevas)

On oluline, et enne paastumise algust teeksite üks kuni kaks vabanemispäeva, mis tähendab organismi ettevalmistamist algavaks paastuperioodiks. Vabanemisperioodil peaksite vähendama söömist või valima ühe (võib ka kombineerida) allpooltoodud variantidest.

Vabanemispäeva(de)ks:

hommikul sööge puuvilju, puuviljasalatit või isevalmistatud müsli, lõunaks ja õhtuks valmistage värske toidu taldrik: lehtsalat, riivitud köögiviljad, hapukapsas (kastmeks võite lisada õli, sidrunimahla ja maitsetaimi)

Hommikul: 0,25 l taimeteed (sidruniga)
Lõunal: 0,25 l köögiviljapuljongit (ilma soolata) või köögivilja mahla
Pärastlõunal: 0,25 l taimeteed (sidruniga ja/või ½ tl meega)
Õhtul: 0,25 l puuviljamahla (vastavalt soovile, kas veega lahjendatult või puhtalt) või köögiviljamahla/-puljongit
Lisaks: päeva jooksul juua vähemalt 1,5 — 2 l puhast vett

Klistiirist:

Mina isiklikult klistiiri ei teinud. Kasutasin hoopis glaubrisoola, kuid seda üsna ebaregulaarselt, sest sooltepuhastumine toimus iseenesest.

Optimaalne paastumise aeg:

Efektiivne paastukuur kestab ühe nädala ja esimest korda paastuja ei tohiks kindlasti paastuda üle kümne päeva, millest seitse on joogirežiimil ning kolm üleminekuaeg. Kes soovib paastuda kauem, peaks seda kindlasti arstliku järelvalve all tegema.

Motivatsioon ja enesekontroll:

Minu motivatsiooniks oli oma senise elu muutmine ja selleks pidasin organismi puhastamist jääkainetest igati sobivaks üleminekuks. Ennast kontrollida vajadust ei olnud, sest ausalt tunnistades ei olnud raske vaadata teisi söömas vms. Tekkisid küll huvitavad isud nt kartulisalati järele, kuid lihtsalt isu, ei midagi märkimisväärset. Ei olnud ka kordagi sellist käegalöömise tunnet, sest paastumine ei olnud plaanitud vaid lühikese ettevõtmisega vaid oma elustiili kapitaalse muutmisega.

Naistekas ilmunud PaastuBlogi toetab Dr. Hauschka looduskosmeetika ja nii sai Riin tänuks ja turgutuseks kingipaki, mis koosnes sidrunilõhnalistest, sidekudesid pinguldavatest toodetest. Piltide alt leiad ka täpsemad selgitused: