Kui tegemist on väikese korteriga, kuhu suurt kuuske sisse tarida ei mahu, võib kaaluda ka väikese potikuuse ostu. Praktiline ja vähe ruumi võttev potikuusk mahub isegi lauale, mida on ikka võimalik ehtida ja mis toob tuppa ka traditsioonilist kuuselõhna. Alternatiivina saab kasutada ka erinevaid jõulutaimi: jõulutäht, ratsuritäht või hüatsint, mis oma punaste õite või marjadega on traditsioonilised jõulutaimed.

Kuuske võib kaunistada nii lihtsate kui edevate ehetega — täpselt nii, kuidas hing ihkab. Jõuluehetega võib kaunistada kodus ka muud sisustust kui ainult kuusepuud. Näiteks riiulite servi, peegleid, trepikäsipuud, seinu jne. Peegli äärele sobiksid näiteks sädelevad linnukesed või pärlitega kuusekard. Ära jäta kaunistamata ühtki pinda, kuid pea meeles, et nii kodu kaunistamisel kui ka kuuse ehtimisel tuleb tähelepanu pöörata ka stiilile ja üldmulje tasakaalule.

Millist stiili valida?

Erinevatest stiilisuundadest on kindlasti Alpi stiil see, mis sobib igasse kodusse. Stiili läbiv värvigamma on talvevalge ja jõulupunane, kuid  kasutatakse ka naturaalset puidutooni ja savivärvi ehteid. Näiteks jõulukuuse ehtimisel kasutatakse kootud punaseid ja valgeid jõulumunasid, millele on aktsendiks lisatud käbisid, lumehelbeid ja päris küünlaid. Lisaks kuuse kaunistamisele saab Alpi stiili hõngu luua ka kodus tervikuna — kootud pleedid, merino lambanahk, punutud korvid ja käsitsi kootud tassi- või kannusoojendajad.

Rõhk küünaldel

Pühadehõngulises kodukujunduses ei saa unustada ka õdusat küünlavalgust. Ka küünlad võiksid sobituda valitud kodukujunduse teemaga. Eesti geograafilisest asendist tulenevale pikale pimedaajale oleme küünalde põletamise rahvas, ja mitte ainult advendi- ja jõulupühade ajal. Selleks, et küünlaid turvaliselt põletada on oluline ka korraliku küünlajala või -aluse olemasolu.
Millele mõelda enne kodu kaunistamist:
Millele mõelda enne kodu kaunistamist:

1. Vali välja läbiv teema.

2. Kasuta üht värvi nii kaunistamisel kui muude kodutekstiilide juures.

3. Meisterda ise jõulupärg.

4. Too tuppa küünlavalgus.

5. Paiguta võimalusel ka akna taha jõuluvalgust (näiteks rõdule, terrassile…)

Küünlalühtreid saab kasutada ka terrassi ja rõdu kaunistamiseks. Neid võib samuti kombineerida kokku jõuluvalguse ja -kaunistustega. Väga efektse tulemuse annab näiteks ka suurde läbipaistvasse vaasi elektriküünaldest puntra panemine. Volüümiga lisatud kaunistused annavad maagilise efekti, mis on otse teie akna taga.

Ehete ja kaunistuste kõrval ei ole vähemtähtsad paberid ja paelad, millesse südamega valitud kingitused pakkida.


Isetehtud jõulupärg — kaunis aktsent välisuksel

Uksepärg on lihtne ja soodne viis oma kodu ka väljastpoolt kaunistada, mille valmistamine ei võta suurt energiat ka algajatelt. Kuna jõulupärja tegemiseks pole vaja ka väga kalleid või haruldasi tööriistu, tasub selle tegemist ise kodus kindlasti proovida.

Kõige kulukamaks võivad pärja tegemisel osutuda kaunistused, mida leidub poodides väga suures valikus. Samas võib kaunistused samuti oma kätega valmis meisterdada või kasutada käbisid, kuivatatud apelsini ja sidruniviile, kaneelikoort ja kapinurka seisma jäänud kunstlilli. Läbi pärja võib põimida ka sametpaela. Kaunistused saab pärjale kinnitada traadi või liimipüstoliga.

Veidi tülikam, kuid omapärasem lahendus, on oma pärg meisterdada rohelisest samblast, mille aluseks peaks valima veidi õblukesema õlepärja. Sammal tuleb jämedama niidiga ümber õlepärja mähkida — nii, et ringselt hakkad minema ja jätad ühenduskohad nähtamatuks. Pärga saab kaunistada valgete mummudega jõulukaunistusega ja punaste traditsiooniliste jõulumarjadega.

Roheline metsasammal sobib ka ukse taha vanasse plekktünni või puukorvi. Lisada võib veel kanarbikku ja kaseoksi. Sel viisil tehtud jõulupärjad pakuvad lisaks silmailule veel ka meeliülendavat jõuluhõngu!