Viimase kahe aastaga on viljakuskliinikud USAs võtnud tööle psühholooge, asutanud tugigrupid ning korraldanud stressi juhtimise töörühmi.

Psühholoogiline nõustamine muutus viljakusravi oluliseks komponendiks, kui Stanfordi viljakuskliinik alustas kolmanda osapoole munaraku kasutamist viljastamiseks, mis eeldas psühholoogilise abi pakkumist patsiendile. Paljudel juhtudel oli meditsiiniline osa viljastamisprogrammi kergeim osa, ütles Bostoni kunstviljastamise keskuse doktor Michael Alper. On masendav tulla toime korduvate läbikukkumiste ja pettumustega.

Psühholoogilist nõustamist taotlenud patsientide arv on viimase kahe aastaga kasvanud 60 protsendi võrra. Eksperdid seletavad seda teadlikkuse kasvuga viljakusprobleemide osas. Möödanikus ei tunnistanud ühiskond viljatust haiguseks ega ka viljatusega seotud emotsionaalset koormust, ütles Paolo Alto viljakuskliiniku direktor dr. David Adamson.

Ängistus, üksindus, unehäired, mure ja abieluprobleemid on tavalised paljudel eostamisraskustega naistel. Meeste puhul on selliseid probleeme vähem.

Kirjandus näitab, et naised peavad viljatust kõige kohutavamaks asjaks, mis nendega iial on juhtunud, ütles Chicago meditsiinikolledzhi psühhiaatriaprofessor dr. Nada Stotland. Uuringud näitavad, et viljatud naised kannatavad teistest suurema ängistuse all. Üks Harvardi meditsiinikoolis läbi viidud uuring näitas, et viljatute naiste ängistuse tase on võrdne vähki või südamehaigusi põdevate inimeste omaga.

Paljud viljakusprobleemidega paarid lükkavad edasi suuri otsuseid karjääri, kolimise, puhkuse või pere ja sõpradega suhtlemise kohta. Paljud paarid kulutavad ära kõik oma säästud ja satuvad võlgadesse, et kalli ravi eest maksta.

Ravi saavatel naistel tuleb ka toime tulle ebameeldivate meditsiiniliste protseduuridega, ütleb dr. Stotland.

Viljatusprobleemidega naised peavad käima korduvatel günekoloogilistel vaatlustel ja saavad munasarju stimuleerivaid valusaid süste. Mõned süstid võivad põhjustada emotsionaalset tormi ning peaaegu iga päev peavad sellised naised käima vereanalüüsi andmas, et hormonaalset taset mõõta. Selliste patsientide jaoks võivad nende hormoonid ning munarakkude ja embrüo olukord kujuneda elu sisuks, ütles meditsiiniekspert Diane Clapp.

On patsiente, kes ei ole emotsionaalselt nii vastupidavad, et kõige sellega toime tulla. Sellised naised võivad olla emotsionaalselt haprad, olla kannatanud kunagi depressiooni all, ka võib neil olla raskusi stressiga toimetulekuga.

Enamuse viljatuse all kannatavate inimeste jaoks on see nende esimene kriis. See ohustab nende unistust sünnitada lapsed, kasvatada peret ja elada normaalset elu.

Ravitsükli alguses on paarid sageli lootusrikkad, siis hakkab lootus hääbuma ja tekib hirm läbikukkumise ees. Naised on masenduses, kui neil algab uus menstruatsioon. Iga läbikukkumine toob peresse muret ja kui see kestab kuust kuusse ja koguni aastast aastasse, siis muutub mure krooniliseks.

Ravi lõpetamise otsus on paaride jaoks sageli kõige keerulisem. Üks lõpetamise põhjus on ravi kallidus, see on ka põhjus, miks paljud üldse ravi ei alustagi. Omast taskust maksvad inimesed võivad seista raske otsuse ees, kuna neil võib olla raha näiteks vaid ainult üheks ravikuuriks või lapsendamiseks.

Teised lõpetavad ravi, kuna nende väljavaated on tagasihoidlikud ning nad on emotsionaalselt kurnatud. Te olete valmis ravi lõpetama, kui mõte jätkamisest ajab teil südame pahaks ja kui te huvitute alternatiividest, ütleb Bostoni viljakusspetsialist dr. Alice Domar.

Alternatiivid on doonori munaraku kasutamine, adopteerimine või elu lasteta. Ravi stress võib rikkuda ka suhte, kuna mehed ja naised reageerivad sellele probleemile erinevalt, ka ei toimu nende reaktsioon kunagi üheaegselt. Tavaliselt tahab naine alustada viljakusraviga enne meest, ka tunneb ta suuremat masendust, ütles dr. Domar Said. Abikaasa tahab, et naine loobuks sellest kinnisideest ning tal on tunne, et ta peab olema emotsionaalselt tugev.

Pole siis ime, et ka seksuaalsuhted muutuvad pingeliseks. Ei ole paare, kes saaksid viljakusravi ja oleksid rahul oma sugueluga, kuna täpne ajastamine võib muuta selle kliiniliseks, ütles dr. Domar.

Kannatada võivad ka suhted sõprade ja perekonnaga ning paljud naised väldivad seltskondlikke üritusi, kuna ei suuda suhelda rasedate või lastega naistega. Mõne naise jaoks on siin abi tugirühmadest.

Sotsiaalne toetus aitab viljatutel inimestel toime tulla. Eksperdid usuvad, et ängistuse ja stressi all kannatavad inimesed peaksid praktiseerima lõõgastumistehnikat, nagu näiteks sügavat hingamist või keskendumist rahustavale sõnale viie minuti jooksul.

NY Timesi materjalide põhjal