Mis on voldikuks?

Voldikuksed leiavad tavaliselt kasutust kohtades, kus hariliku ukse jaoks ei pruugi piisavalt ruumi või põrandapinda olla. Voldikuksed valmistatakse enamasti neljast, vahel ka kahest või enam kui neljast osast. Uksed on volditavad, avanedes ja sulgudes nagu akordion. Voldikuksed võtavad vaid mõne sentimeetri ruumi, olles samas ideaalsed ruumide eraldajad.

Pärit juba vanavanemate ajast

Voldikuks ei ole sugugi uus nähtus – see pärineb juba meie vanavanemate ajast. Ent tol ajal olid uksed halva kvaliteediga, mistõttu ei pruugi vanavanematel neist kuigi hea mälestus säilinud olla. Samas teavad ka nemad, et voldikuks on olnud ajast aega mugav ja ruumisäästlik lahendus. Nüüdseks on aga uste tehnoloogia niivõrd arenenud ning materjal, millest uksed valmistatakse on muutunud äärmiselt kvaliteetseks. Veel enam – uksi on võimalik välimusest lähtuvalt kohandada mitmesugustesse interjööridesse.

Ruumisäästlik

Voldikuksi eelistatakse tihti just seetõttu, et nende abil on äärmiselt lihtne ruumi säästa. Tavaliste uste avamine vajab harilikult 80-90 cm vaba ruumi, samas, kui volditav uks vajab vaid paari sentimeetrit. Voldikuksed on praktilised ruumijagajad, luues võimaluse ruumidest maksimum võtta.

Traditsiooniliselt on volditavaid uksi kasutatud mitmetes erinevates ruumides nagu panipaigad, keldrid, kapid ja garderoobid. Tihti kasutatakse uksi ruumides, mille uks on harilikult lahti, kuid alati jääb võimalus ruume mugavalt eraldada. Tavalise ukse lahti hoidmisel on terve sein hõivatud, samas, kui volditud ukse puhul jääb üldmulje kena – seintele on võimalik riputada pilte ja riiuleid, ilma et avatud uks neid varjama jääks. Seetõttu jääb voldikuksi kasutades rohkem võimalusi oma kodu interjööri kujundada. Lisaks on volditud uste kasutamine populaarne ka terrasside puhul, asendades tasapisi seniseid klaasuksi. Niisiis on voldikuste süsteem aeglaselt vallutamas meie kodusid.

Sobilik ebatavaliste avade jaoks

Tihti arvatakse, et voldikuksed sobivad vaid standard suuruses uste avadesse. See ei ole kaugeltki tõsi. Uksed on mitmekülgsete omadustega – neid on võimalik avanema panna nii vasakuke kui paremale, täpselt selliselt nagu soovid. Lisaks on võimalik uksi katta erinevate materjalidega. Ka ei pea voldikuks sobituma täpselt ukse avasse, kuna ust on võimalik jätta ka pisut sik-sak asendisse – uks võib olla laiem kui ava, kuid kindlasti mitte kitsam.

Sobitatav paljudesse interjööridesse

Kaasaegsed voldikuksed on valmistatud erinevatest materjalidest. Uksed võivad olla nii klaasitud kui läbipaistmatud. Klaasiga uksed lisavad ruumidesse valgust ning need on ka suurepäraseks interjööri aktsendiks. Voldikuksed on valmistatud tihti vineerist, mida on võimalik valida paljudes erinevates värvitoonides ja mustrites. Lisaks on olemas võimalus valida oma koju voldikuks, mis sarnaneks välimuselt teistele kodus olevatele ustele – voldikuste valik on tõesti tohutult lai.

Lihtne ise paigaldada

Kaup24 ekspertide sõnul on moodsaid voldikuksi lihtne ise paigaldada. Ustega on harilikult kaasas detailne kasutusjuhend, mida lugedes ja vaid mõnda vajalikku tööriista kasutades võtab see aega kõigest mõned minutid. Nii ei ole tarvis ka töömeest kutsuda, säästes lisaks ruumile ka raha.

Niisiis, millised on voldikuste kasutamise eelised?

  • Voldikuksed säästavad võrreldes tavaliste ustega kuni 95% rohkem ruumi.
  • Sobivad suurepäraselt kitsastesse ruumidesse.
  • Uksi on väga lihtne sobitada kodu interjööriga.
  • Võimalik kasutada kõikjal kodus – vaheseinte, garderoobide, terrasside või sahvri ustena.
  • Sobilik mistahes laiusega ukseavadesse.
  • Säästlik osta ja lihtne paigaldada.

Kes juba kord on oma koju voldikuksed valinud, leiab neile üha enam kasutusvõimalusi. Voldikuksed on ideaalseks lahenduseks väikestesse korteritesse, büroodesse, garderoobidesse ja panipaikadesse. Voldikuks aitab säästa ruumi ning välistab tavalise ukse avamisega kaasnevad ebameeldivused. Voldikuksed võivad olla valmistatud ühe- või kahepoolse avanemisega ning neid on lihtne kasutada ja hooldada.

Niisiis, kui oled omale koju ust valimas, siis ära arva, et ust on võimalik vaid hingedele kinnitada. Tänapäevane kodusisustusturg pakub suures valikus alternatiive igale lahendusele.

Jaga
Kommentaarid