Kuidas aga korraldada just selline pulm, mis jääks meelde, kuid ei tooks kaasa laene? Huvitavaid säästunippe jagab ka Kogumispäeviku rahatarkuse grupi kogukond.

Kümneaastase pulmakorraldamise kogemusega Egerta Mändmets-Reinsbergi sõnul pole hiljutised kriisid ega hinnatõus inimesi abiellumast takistanud ning pulmade korraldamise trend on tõusuteel. Näiteks sel suvel organiseerib Egerta.ee pulmakorraldusagentuur kokku 23 erinevat pulmapidu. Ühes pulmapidude arvuga kasvab ka pulmaeelarve, mis tuleneb ühiskonna majanduslikust olukorrast. Kui eelmisel aastal jäi keskmine pulma korraldamisele kuluv summa 25 000 euro juurde, siis sel aastal läksid pulmapidustused maksma juba üle 30 000 euro. See tähendab vähemalt 16% hinnatõusu pulmade eelarves.

Kuigi pulmade suurenev maksumus on pulmade korraldamisse pinget lisanud, on pulmakorraldaja sõnul inimestes säilinud suhtumine, et kui suur pulmapidu korraldada, siis teha hästi. „Pulmapidu on ühekordne investeering, mistõttu saab määravaks peo kvaliteet ja sellest jääv kaunis mälestus,“ selgitas Mändmets-Reisenberg. Eelarve jagunemine taandub sellele, mida pruutpaar ise soovib. „Kui näiteks soovitakse enda pulma esinema mõnda populaarset bändi, siis tuleb arvestada, et väga suur osa eelarvest lähebki meelelahutusele. Teiste jaoks võib hoopis olulisem olla pulmas pakutav toit, šampanja ja valikuterohke kokteilibaar,“ rääkis ta.

Pulmapidude viimaste aastate trendid

Pulmaeelarve kõige suuremad kuluallikad on peokoha rent, toit, jook ja meelelahutus. Võrreldes varasemate aastatega on samaks jäänud külaliste arv pulmas, mis on 80-100 inimest. Aina enam kutsutakse esinema A-kategooria bände.

Viimastel aastatel ei ole enam igal laual pudelit, vaid populaarseks on saanud spetsiaalne baar, kust saab igaüks endale meelepäraseid kokteile tellida. Vanasti olid pulmapidudel au sees erinevad traditsioonid ja mängud, kus osalesid ka pruut ja peigmees. Nüüd on see asendunud pigem hea muusika, maitsva toidu ning armsate inimeste seltskonna nautimisega. Lilli tänapäeval pulmadeks enam keskkonnasäästlikkuse eesmärgil ei kingita. Selle asemel kingitakse näiteks pühendus-sildikesega veinipudeleid, erinevaid raamatuid, loteriipileteid, elamust pakkuvaid kinkekaarte või muud isikupärast, mis pruutpaari inimestena kirjeldab.

Pulmakorraldaja Egerta sõnul väärtustavad inimesed rohkem lihtsalt kulgemist ja olemist. „Täna on olulisem pulmade sisu kui välimus. Muidugi peab pulmapidu ilus ka olema, aga sellest veel tähtsam on, et pulm oleks lõbus ja meeldejääv,“ lausus ta. Pulmakorraldaja kogemus näitab, et pulmade maksumuse tõttu pulmi siiski ära ei jäeta, vaid proovitakse lihtsalt rahakotisõbralikumaid lahendusi ja alternatiive leida.

Igal aastal tõstatub ka Eesti suurimas rahatarkuse kogukonnas Kogumispäevik pulmateemaline arutelu. Grupiliikmed jagavad inspiratsiooni, kuidas korraldada elu üks meeldejäävamaid päevi nii, et ühist elu ei peaks alustama miinuses oleva pere-eelarve lappimisega. Jagame kõige populaarsemaid nippe Kogumispäeviku grupist.

Kogumispäeviku grupiliikmete soovitused, kuidas väiksema eelarvega meeldejäävat pulma korraldada

1. Mõtle välja kolm asja, mis on teie jaoks pulmapäeval kõige olulisemad. Tõenäoliselt võiksid need saada ka kõige kandvama osa pulmaeelarves.

2. Ära kuluta raha ühekordsete efektide peale. Ühekordsed elamused on näiteks õhupallide või laternate lennutamine ja ilutulestiku laskmine. Nendega kaasnev kulu on suur, kuid suure tõenäosusega ei jää külalised nende puudumise tõttu millestki ilma.

3. Pulmapeo jaoks vajalikud dekoratsioonid laenuta, mitte ära osta. Turul on mitmeid pakkujaid, kes võimaldavad väga laia valikut. See on kasulik ka keskkonnasäästlikkuse vaatepunktist.

4. Ära tee trükiseid, vaid kasuta digitaalseid võimalusi. Paljudes peopaikades on ekraanid, kuhu saab kuvada istumisplaani või päevakava. Ekraanide kasutamine annab ka muid võimalusi (videote, piltide näitamine jne) pulmakülaliste visuaalse meele paitamiseks.

5. Leia pulmaisa ja fotograaf oma lähiringkonnast. Mõtle, kas sinu sõprade seas on mõni andekas jutumees või hea silmaga fotograaf. Seesuguse teene osutamine oleks suurepärane pulmakink. Loomulikult peab sellesse rolli astuv inimene mõistma, et tema ei ole tavapärasest pulmakülalise rollis ning ei tohi endale võetud kohustusi ära unustada peomeeleolus. Nii on kindel, et kumbki osapool ei pettu oma kogemustes.

6. Mõtle, kas keegi tuttavatest saaks pulmatordi ise valmistada. Pulmatordi tegemine oleks samuti kena kink. Kui tutvusringkonnas juhtub mõni elukutseline kondiiter või pagar olema, siis on see neile ka hea viis, kuidas uusi kliente saada.

7. Palu pulmakingiks midagi praktilist. Kingituste valimine on alati keeruline ülesanne ning paljud ootavad vihjeid selles osas. Külalistele võib anda võimaluse suunata kingiraha eraldi loodud pangakontole, kust see jaotatakse pärast floristile või teiste pulmakorraldamisega seonduvatele kulutuste katteks. Samuti võivad külalised panustada mesinädalate fondi.

8. Uuri, kas peres on mõni tähendusega kleit või ehe, mida pruut sooviks enda pulmas kanda. Perereliikviad on olulise tähendusega ning nende kaasamine pruudi või peigmehe riietusse olulisel päeval on märgiline. Väga kõnekas on ka sel moel traditsioonide edasikandmine. Eelarve mõistes ei tee halba ka uute asjade ostmise arvelt tulenev kokkuhoid.