Alati ei lähe aga kõik nii nagu kavatsetud ja väljaminekud võivad minna oluliselt suuremaks. SEB eraklientide segmendijuht Evelin Koplimäe jagab soovitusi, kuidas kulutada puhkusel raha nii, et seda pärast kahetsema ei peaks, ja kuidas valmistuda juba järgmiseks reisiks.

Määrake limiidid

Puhkuse ajal oma eelarvega vastutustundlikult toimetamiseks on üks parimaid lahendusi päevase kulutamislimiidi seadmine. Kui olete puhkuseks planeerinud kindla rahasumma, siis on päevalimiite lihtne kasutada. Esmalt tuleb lahutada kogusummast reisikulud – lennuki-, rongi- või bussipiletid ning auto rentimise kulud. Kui reisil ei ole kavas autot rentida, siis on oluline hinnata lisatranspordi maksumust, tutvuda ühistranspordiga ja analüüsida, milline liikumisviis oleks kõige mugavam ja vastaks rahalistele võimalustele.

Seejärel lahutada allesjäänust summa, mis kulub majutusele. Muide, ööbimiskoha broneerimine on alati targem varem ära teha. Sellisel viisil teate täpselt, kui palju raha majutusele kulub ning väldite ka ettenägematuid kulusid, kui peaksite vabade kohtade puudumisel valima planeeritust kallima majutuse.

Seejärel jagage järelejäänud summa puhkusepäevade arvuga ja saate selge päevalimiidi, mida rahatargalt tegutsemiseks ja meelerahu hoidmiseks järgida.

Teades enda päevalimiiti, on mõistlik teha eeltööd ja mõelda läbi, milliseid kohti on kavas külastada, kuidas korraldada söömine ning mis oleks iga päeva kogukulu. Piletiinfo ja toidukohtade menüüd on enamasti internetis lihtsasti kättesaadavad. Kindlaksmääratud päevase rahalimiidiga saate teha plaani, kui palju soovite ja saate kulutada.

Kui kogu planeeritud summa ühel päeval ära ei kulu, siis saab jäägi kanda järgmistele puhkusepäevadele. Nii saate endale lubada plaanivälist elamust või jääb raha suveniiride jaoks.

Suveniiridega ei tasu üle pingutada

Suveniiride ostuks limiiti seadmata on lihtne planeeritud piire ületada.

Reisilt tahetakse tihti sõpradele ja sugulastele kingitusi tuua. Kui ostud on väikesed ja maksavad maksimaalselt paar eurot, siis on lihtne reaalsustaju kaotada, kuid väikesed ostud võivad lõpuks kokku anda juba märkimisväärse summa.

Suveniiride ostuks on mõistlik planeerida juba enne reisi kindel summa ning samas mõelda ka sellele, kas neid on üldse tarvis. Parim mälestus puhkusest on kogetud ja jäädvustatud hetked. Hiljem saab neist teha fotogalerii, mis tuletab reisimuljeid isegi paremini meelde kui ostetud asjad. Lisaks ei kogune nii koju üleliigseid asju.

Kui teil on aga traditsioon igalt reisilt mõni suveniir koju tuua, siis mõelge näiteks reisisihtkohale omastele suupistetele või peenetele vürtsidele, mida saab hiljem kasutada kodus toiduvalmistamisel. Nii saate kodus korraldada reisiteemalise õhtu, kus koos muljeid jagada.

Olge valmis ootamatusteks

Üks hirmsamaid asju, mis puhkusel juhtuda saab, on pangakaardi kaotamine või selle vargus. Sellisteks ootamatusteks valmistumiseks võiks oma raha jagada mitme konto või kaardi vahel.

Tänapäeval on väga lihtne raha ühelt kontolt teisele kanda ning juhul, kui ühte kaarti pole enam võimalik kasutada, siis saab raha lihtsalt teisele kaardile üle kanda ja probleemi kiiresti lahendada.

Ideaalne variant on puhkusele minnes võtta kaasa nii deebet- kui ka krediitkaart. Esimest saab kasutada pidevalt ning sellel hoida raha päevasteks kulutusteks ja teist ettenägematutel juhtudel, kui on tarvis kulutada planeeritust suurem summa.

Puhkusele ei tasuks võtta kaasa liigselt sularaha. Kui võtta reisile kaasa palju sularaha teises valuutas, siis kiputakse reisi lõpus kogu ülejäänud summa mõtlematult ära kulutama. Puhkusele tasub kaasa võtta maksimaalselt ühe või kahe päeva kulutuste jagu sularaha juhuks, kui kaardiga ajutiselt maksta ei saa.

Alustage kohe järgmiseks puhkuseks valmistumist

Puhkused mööduvad enamasti liiga kiiresti, kuid hea uudis on see, et need tulevad alati tagasi. Olles seadnud paika oma järgmise reisi eelarve, on eelseisvat reisi oluliselt lihtsam planeerida. Seejärel tuleks samamoodi mõelda läbi erinevad võimalikud kulutused ning panna paika päevalimiidid. Eelmise reisi põhjal on hea teha järeldusi selle kohta, millele kulutasite planeeritust rohkem või vähem.

Puhkusekulusid on hea planeerida näiteks Exceli tabelis või mõnes mobiilirakenduses. Reisikulude ülesmärkimisel jagage need põhikategooriatesse: reisipiletid, majutus, meelelahutus, toit, suveniirid ja muud ettenägematud kulutused. Kulutuste hulka peaks juba aegsasti planeerima ka reisikindlustuse maksumuse.

Kategooriate kaupa kulutustele tähelepanu pööramine võimaldab reisil planeerida väljaminekuid mõistlikult ja koguda raha järgmisteks puhkusteks. Nii saate reisi rohkem nautida ja kulutada vaid sellele, mis loob väärtust ning pakub uusi põnevaid kogemusi.