Apteekides saadaval olevate inhalaatorite valik on üpris lai ja neid leidub väga erinevas hinnaklassis. „Kõige tavalisem ja soodsam on kompressorinhalaator, mis töötab vedelikku soojendades, muutes selle siis auruks, mis kompressoriga masinast välja puhutakse. Kõrgemas hinnaklassis ultraheli ja võrktehnoloogiaga masinad on vaiksemad ja nendes tekkiv aur ei ole nii kuum kui tavalisel inhalaatoril,“ toob farmatseut Lauri Baar näiteid võimalikest variantidest.

Lisaks hinnale tasub valiku tegemisel arvesse võtta veel rida teisi tegureid nagu vajalike tarvikute kogus, müra, suurus ja isegi selline subjektiivne, ent mõningatel puhkudel rolli mängiv omadus nagu disain. „Igal juhul tuleks masina valikul eelnevalt läbi mõelda, mille ja kelle jaoks seda täpsemalt vaja on ning palju ja kus teda kasutatakse,“ ütleb Baar.“Inhalaator on sageli eriti vajalik abimees, kui peres on väikesi lapsi ja siis on oluline, et masin teeks võimalikult vähe müra, oleks vajadusel kergesti kaasaskantav ning ka näiteks looma-, või mänguasjakujuline disain võib sel puhul lisaväärtust pakkuda,“ toob ta ühe näite.

Lauri Baar selgitab, et mõned masinad on väga väikesed, nii et mahuvad isegi taskusse ja teised jälle suuremad, kuhu mahuvad ka kõik ravimid sisse. „On inhalaatoreid, mida saab pikali olles kasutada ja selliseid, mida ei tohi kasutamise ajal üldse liigutada, sest ravimi dosaatoranum on lahtine.“

Kuidas aitab inhalaator külmetushaiguste puhul?

„Mida varem inhalaator appi võtta, seda suurem kasu temast on. Külmetushaiguste hooajal võib inhalaatorit kasutada profülaktilise vahendina juba haiguste ennetamiseks, näiteks kui on viibitud pisikuterohkes keskkonnas,“ toob farmatseut Lauri Baar välja. „Kui haigusnähud on juba ilmnenud, siis võiks samuti võtta inhalaatori kasutusse esimesel võimalusel, sest soolvesi aitab limaskesti niisutada ja desinfitseerida ning suurendab seeläbi keha vastupanuvõimet ja taastumist,“ ütleb ta.

Inhalaator aitab leevendada levinumaid külmetushaiguste sümptomeid nagu köha ja nohu. „Niisutades limaskesti ja hingamisteid, aitab inhalaator köha rahustada ja sekreeti vedelamaks teha. Vajadusel saab lisaks kasutada rögalahtistava või hingamisteid laiendava toimega ravimeid, kuid eelnevalt tuleks konsulteerida arsti või apteekriga, sest paljud inhaleeritavad rohud on saadaval ainult retseptiga,“ juhib farmatseut tähelepanu.

Tavalise soolveega tasuks köha ja nohu puhul inhalaatorit kasutada vähemalt kolm või neli korda päevas, ent tulemuse annab ka juba kaks korda päevas kasutamine. „Kui füsioloogilise lahuse tarvitamisel ei ole kasutuskorrad põhimõtteliselt piiratud ja kehtib mida rohkem, seda tõhusam põhimõte, siis ravimite tarvitamise korral tuleb olla ettevaatlik ja järgida täpselt tootja või arstipoolseid ettekirjutusi,“ rõhutab Baar.

Oluline on inhalaatori sihtotstarbeline kasutamine ja korrapärane hooldus

Inhalaatoriga kaasa tulevateks põhitarvikuteks on mask ja huulik. „Mask sobib neile, kes ei saa või ei oska huulikut kasutada, sest see nõuab head koordinatsiooni ja piisavat käelist tugevust. Huuliku kasutamisel on jällegi kindlam, et tarbitav ravim ka kopsudesse jõuab, sest maskiga võib rohi eriti väga tugevalt sisse hingates ka naha pinnale minna,“ juhib Baar tähelepanu.

Soovitav on inhalaatoris kasutada apteegis müügil olevat füsioloogilist lahust, mis on eelnevalt juba steriilselt valmistatud. Kraani-, keedu- ja omatehtud soolvee tarvitamisel on väga raske garanteerida, et kõik pisikud ja mikroosakesed said kas hävitatud või välja filtreeritud. „Lubatud on ka mõningate ravimite kasutamine, mis inhalaatori abiga jõuavad sügavamale hingamisteedesse, käsimüügi köhasiirupil on näiteks selline lahuse variant,“ ütleb Baar.Kõige sagedasemaks veaks inhalaatori kasutamisel on apteekri sõnul masina nõuetekohane hooldamata jätmine. Inhalaatorit tuleks tingimata pärast igat kasutuskorda juhendile vastavalt hooldada ja eelkõige veenduda, et masin ja tarvikud saaks kuivada. „Tavaliselt võib inhalaatori aksessuaare pesta tavalise seebi ja veega, kui need pärast korralikult puhta veega üle loputada. Muidugi desinfitseerivate ainetega puhastades on suurem kindlus, et masinasse ei teki baktereid ja hallitust, mis võivad kasutamisel tervist rikkuda,“ juhib Baar tähelepanu.

Samuti rikutakse inhalaator tihti ära kasutades masinas selleks sobimatuid aineid. „Enamikele inhalaatoritele ei sobi eeterlike õlide või suhkrut sisaldavate siirupite kasutamine, mis võivad ummistada masina tööks vajalike süsteeme,“ ütleb farmatseut kokkuvõtteks.