Apteekri sõnul esitavad salakavalad kevadilmad väljakutse meie pikast talvest kurnatud organismile ja nõrgenenud immuunsüsteemile. „Kui meie organism on juba niigi rünnaku all, siis saavad ka teised haigused nende foonil ägeneda. Nii on ka põiepõletiku ehk tsüstiidiga,“ ütleb Kerli Valge-Rebane.

„Erinevatel andmetel põhjustab 60-90% põiepõletikest E. Coli nimeline bakter, mis iseenesest on meie soolestikus tavaline. Põiepõletik tekib siis kui seda mikroobi satub meie kuseteedesse suuremas kontsentratsioonis nii et siinkohal kehtib ütlus, et valel ajal, vales kohas ja vales kontsentratsioonis,“ selgitab proviisor.

Sagedamini kimbutab põiepõletik naisi ja seda nende anatoomilise eripära tõttu. „Naiste kuseteed on lühemad kui meestel ning asuvad pärakule väga lähedal. Seega on bakteritel lihtsam kusepõide sattuda ja seal limaskestas muutusi põhjustada,“ ütleb ta.

Põiepõletikku saab käepäraste vahenditega ennetada

Apteeker tuletab meelde kuldreeglit, et nagu iga haigust, nii on ka tsüstiiti alati lihtsam ennetada, kui tagajärgedega tegeleda. „Põiepõletikku aitab ennetada regulaarne ja piisav vedeliku tarvitamine, regulaarne intiimhügieen ning õige pühkimistehnika suunal eest taha,“ juhib Valge-Rebane tähelepanu.

Vähene vedeliku tarbimine soodustab tsüstiiti, sest siis saavad haigustekitajad pikemalt kusepõies püsida ning limaskestas muutusi tekitada. „Regulaarne vedeliku tarbimine ning sage pissimine aitab kuseteid loputada ning sedasi väljutatakse sinna mitte kuuluvad mikroorganismid,“ selgitab Valge-Rebane.

Põiepõletik võib alguse saada ka valest pühkimisest. „Lastele tasub juba varakult õpetada, et peale tualetis käimist tuleb pühkida eest taha suunal, sest nii väldime me pärasoole bakterite edasikandmist ning vähendame põletiku riski,“ soovitab ta.

„Eraldi hellitusnimega on honeymoon ehk mesinädalate põiepõletik. Selle soodustavaks teguriks on suurenenud seksuaalne aktiivsus. Siin aitab korralik intiimhügieen ning urineerimine peale vahekorda,“ lisab proviisor.

Apteegi käsimüügist leiab kergematele sümptomitele leevendust

Esimesed põiepõletikule viitavad sümptomid on apteekri sõnul pidev soov pissile minna, aga uriini kogus on tegelikult olematu ja/või urineerimise lõpufaasis kaasnev valulikkus või kipitustunne. „Nende sümptomite esinemisel tasuks kohe hakata rohkem vedelikku tarvitama, et haigustekitajaid kuseteedest välja uhuda. Selline sage vedeliku tarvitamine võib kergematel juhtudel päris põletiku tekkimisest päästa,“ ütleb apteeker.

Samuti sobivad põiepõletiku korral leevendava vahendina hästi kasutamiseks apteegi käsimüügis saadaolevad taimsed teed. „Põie- ja neeruteed, aga ka leesikas, põldosi ja kaselehed, mis soodustavad uriinierituse suurenemist,“ toob Valge-Rebane näiteid.

Lisaks soovitab apteeker jõhvikat ja/või D-mannoosi sisaldavaid preparaate, mis vähendavad mikroobide kinnitumist kuseteede limaskestas ning sedasi ei saa need ärritust tekitama hakata. „Kombineerides seda toimet sagedase vedeliku tarvitamisega, mis mikroobid kuseteedest välja loputab, võib kergemate tsüstiidi kaebuste korral saada kiiret leevendust.“

Tugev põletik vajab antibiootikumravi

Kindlaid toitumissoovitusi, mis aitaks põiepõletikku ennetada ja oleks uuringutega kinnitust leidnud, proviisori sõnul kahjuks ei ole. „Küll aga toodi ühes uuringus välja, et sage lihatoodete tarbimine suurendas teatud määral soolestikus E. coli osakaalu ning kaudselt võiks see olla sagenenud tsüstiidi tekitajaks,“ toob ta siiski ühe näite. „Igal juhul kehtib kergete kaebuste korral soovitus vältida kusepõit ärritavaid tooteid nagu kohv, alkohol ja magustatud joogid,“ lisab Valge-Rebane.

Kui kergemate kaebuste korral ei ole vedeliku tarvitamise suurendamine või apteegi käsimüügis olevate preparaatide kasutamine kaebustele leevendust toonud, soovitab apteeker pöörduda arsti poole. „Kindlasti tuleb arsti poole pöörduda ka siis, kui esineb tugev alakõhuvalu või uriinis on näha verd. Tugevatest põletikest jagu saamiseks on vajalik ravi antibiootikumidega, et vältida põletiku edasiliikumist neerudesse,“ ütleb ta kokkuvõtteks.