Mis põhjustab tavalisest tumedamat voolust?

Viimasel ajal on mu valgevoolus muutunud tükiliseks, vahel on ka veidi tumedamat värvi, rohekas või pruunikas, ning seda just enne menstruatsiooni. Pärast päevi on aga mõni aeg kõik normaalne. Mis selle põhjuseks olla võib ning kas on põhjust muretseda?


VASTUS:

lmselt on tegemist korduva tupeseenega (kandidoos). Esialgu soovitan tupe mikrofloora taastamiseks kasutada regulaarselt piimhappebaktereid sisaldavaid tupekuule (Ecocillin, Gynolact, Gynocaps jt., mida saab apteegi käsimüügist) ja loobuda tampoonide kasutamisest. Kandidoosi raviks on hea Klotrimasool kreem (samuti käsimüügis). Kui piisavat efekti nende kasutamisega ei saa ja kandidoos kipub ikka korduma, pöördu naistearsti või perearsti poole.


Dr. Katrin Seemen
Arstikeskus Qvalitas


Kahtlustan tupepõletikku, mida teha?

Mul on olnud varemgi tupevoolusega probleeme, kuna see on olnud ebameeldiva lõhnaga ja kollaka värvusega, kuigi pesen ennast iga päev, vahest isegi 2 korda päevas. Günekoloog kirjutas kahel korral välja tabletid ja minu jaoks need oluliselt midagi ei muutnud.
Nüüd, kuskil kuu aega tagasi kahtlustasin endal tupeseent. Günekoloogi juurde olid järjekorrad pikad ja kõik mis ma teha sain, oli osta Klotrimasooli kreemi ja kasutan seda siiamaani, kui meeles on. Käisin paar nädalat tagasi günekoloogi juures ja lasin proovid võtta, vastuse saan teada alles 29. august… Kuigi arsti arust oli kõik korras, siis minu arust ei ole korras. Ma ei teagi ju, kas mul üldse on tupeseen?! Aga voolus on siiamaani valge ja tükiline nagu kohupiim, see on ju tupeseene üks sümptom? Võib olla on ka põletik, sest see piirkond on punane.
Minu küsimus seisnebki selles, et kas peaksin klotrimasooli kreemi vähemalt nii kaua edasi kasutama, kuni saan vastuse? Või peaksin lihtsalt ootama?
Kas poisiga ei saa siis vahekorras olla enam nii kaua? Kuigi olen küsinud tema käest, kas tal pole mingeid muutusi olnud, siis on öelnud, et on kõik korras.


VASTUS:

Valge tükiline „kohupiimjas“ voolus on iseloomulik tupeseenele. Soovitan kasutada Klotrimasool-salvi (nii välispidiselt kui ka tuppe) kuni analüüside vastuste selgumiseni. Vahekorras võib kaebuste kadumiseni ja analüüside selgumiseni olla kondoomiga. Kui tupe seenpõletik hakkab korduma, soovitan suukaudset seenevastast ravi (on retseptiga, saab nii naistearstilt kui perearstilt)


Dr. Katrin Seemen
Arstikeskus Qvalitas


Tupp on nii valus, et ei saa seksida, mida teha?
Olen 23 aastane. Mul on selline mure, et tupp on alatihti valus ja ei saa seksida. Peale menstruatsiooni on mingi aeg kõik korras ja seksimisel ei ole tupp valus. Aga nädal või vahest isegi kaks enne menstruatsiooni on täitsa võimatu seksida. Tupp on nii väljast kui seest valus. Vahest isegi selline kõrvetamise tunne, et peenist ei saa üldse sisse panna, kuna see kõik ikka valus. Ja sellised naha väiksed lõhenemised tupe piirkonnas? Ma ei oskagi seda kuidagi täpsemalt kirjeldada. Pole kunagi naistearsti juures ka käinud. Ei tea mida seal oodata või kuidas käituda.


VASTUS:

Normaalselt domineerivad tupe limaskestas piimhappebakterid, kindlustades tupes happelise keskkonna, mis ei lase bakteritel ja pärmseenel paljuneda.  Pärmseene vohamine on sagedaseim põhjus, mille tagajärjel on menstruatsioonile eelneval perioodil hellust ja kipitust tupes ja seetõttu ka valulik vahekord.  Soovitan esialgu profülaktiliselt kasutada GynoLact tupekuule 3 päeva peale menstruatsiooni lõppu (1 tupetablett ööseks 3 päeva).  Ja nii mitme tsükli jooksul. Samuti soovitan hirmud maha suruda ja teha ka esimene visiit naistearstile.


Dr. Katrin Seemen
Arstikeskus Qvalitas

Kas menstruatsiooni ajaks katkestada ravikuur?
Kui kasutan hetkel ravimit Flagyl 500mg, ja ravikuuri ajal algas menstruatsioon, siis kas peaksin ravi menstruatsiooni ajaks pooleli jätma ja jätkama pärast menstruatsiooni? Ja kas tampooni võib endiselt kasutada?

VASTUS:

Menstruatsiooni ajal katkesta tuperavi Flagyliga ja jätka peale menstruatsiooni lõppu. Tampooni võib menstruatsiooni ajal kasutada.


Dr. Katrin Seemen
Arstikeskus Qvalitas