Mis täpsemalt on Naiste Marss? Mis on selle eesmärk ja kes seda korraldavad?

Naiste marss on kõige laiemas mõttes meeleavaldus naiste õiguste toetuseks. Marss on osa ülemaailmsest liikumisest, mis sai alguse 2017. aastal USAs, päev pärast Donald Trump’i ametisse nimetamist, mil naised tulid tänavatele seni USA ajaloo suurimaks protestiks. Samal ajal marsitakse erinevates maailma nurkades ja nüüd Eestis ka.

Naiste marsi eesmärk on seista naiste õiguste eest, sõltumata nende taustast. Samuti on eesmärk näidata üles solidaarsust teiste maailma naistega. Eesti marsi korraldajad on sõnastanud ka täpsemad eesmärgid: meie unistus on elada maailmas, kus naised on meestega võrdselt esindatud poliitikas, meedias, ärijuhtimises, akadeemias ja mujal; kus sugu ei määra töötasu, tööelu kvaliteeti või karjääriperspektiive ja erialavalikuid; mis on vaba naistevastasest vägivallast: seksuaalsest, füüsilisest, vaimsest ja virtuaalsest; ning kus kliimamuutuste peatamisse suhtutakse täie tõsidusega ja kus ollakse solidaarsed teiste inimeste ja rahvaste muredega.

Tallinnas toimuvat marssi korraldavad erineva taustaga naised, keda ühendab huvi naiste õiguste ja käsitöö vastu (kuigi kõik seda ei oska, siis fännavad ikka). Meie seas on nii eraisikuid kui erinevatesse organisatsioonidesse kuuluvaid naisi. Korraldustiimis on ca 10 inimest, näiteks Triin Toomesaar, Agnes Einman, Kristiina Raud, Kadi Viik, Liisi Raidna, Hanna Ilves, Maris Hellrand, Nele Laos, Ulla Saar jt. Aga meil on ka päris palju vabatahtlikke, kes on aidanud tõlkida, kujundada, plakateid kleepida jmt.

Mis ajendas teid ka Eestis esimest korda seda marssi korraldama?

Kuigi soolist ebavõrdsust on läbi ja lõhki uuritud ning selle olemasolu on tõestatud, tundub see siiamaani suuresti olevat usuküsimus. Marsi korraldajad on väsinud vaidlemast, kas naisi on poliitikasse üldse vaja või kas palgalõhe on päriselt olemas. Me tahame edasi liikuda järgmisele tasandile ja vaielda, millised on parimad viisid probleemide lahendamiseks. Meid inspireerisid ka lähenevad valimise: nägime, et saame aktsiooniga meelde tuletada inimestele, et nad valiksid järgmisesse riigikokku rohkem naisi. Samuti saame erakondadele meelde tuletada, et Eestis elab päris palju naisi, keda huvitavad naiste õigused väga.

Kuidas aitab üks marss suuremaid muudatusi ellu viia?

Marssides saame päevakorda mõjutada, ja mis ka väga oluline — leiame sõpru ja mõttekaaslasi. Ühised aktsioonid annavad usku, et tulevik võib parem olla, sest näed, et ei ole oma mõtete ja muredega üksi. Me loodame positiivsele ja rõõmsale marsile. Paljud soolise ebavõrdsuse probleemid on väga tõsised, näiteks naistevastase vägivalla levik, aga ühises tegutsemises on ka rõõmu ja lootust. Nii et loodame, et tullakse koos laste, elukaaslaste, sõprade ja koduloomadega. Võibolla tahab mõni isa marssida oma tütre nimel või niisama oma toetust näidata. Kõik on teretulnud.

Eestlased ei ole väga selline rahvas, kes erinevate aktsioonidega kaasa tuleks. Küll aga palute osalejatel end registreerida. Kui palju rahvast kokku tuleb?

Registreerimine on lihtsalt selleks, et me oskaks paremini planeerida, palju vabatahtlikke vajame korrapidajateks. Kohale võib tulla ka registreerimata, kui tekib spontaanne mõte, et tahaks kaasa käia. Samuti saab poole pealt liituda.

Praeguseks on ca 500 inimest registreerunud ja umbes kaks korda veel sama palju “huvi üles näidanud”, nagu Facebook seda nimetab. Mitmed organisatsioonid on ka teada andnud, et tulevad väikese seltskonnaga. Näiteks ootame mitme erakonna naiskogusid marssima.

Kas mõte just sel aastal, valimiste eel marssi korraldada, on olnud ka poliitiline? Et ehk mõni erakond lõpuks kuulab naisi?

Jah, loomulikult. Kõik on poliitiline. Aga mitte parteipoliitiline. Me tahame paremat tulevikku ja et naiste õiguseid austataks. Kui selleks peab tänaval marssima, siis teeme seda. Ka jaanuaris ja lumetormis.

Teil on ka äftekas plaanis. Mis seal saama hakkab?

Marsi päeva lõpupidu toimub Telliskivi loomelinnakus Sveta baaris, kus mõned tunnid enne lõpeb ka marss. Õhtusel peol on DJ puldis ainult naised ja baarist saab eesti feministide auks kokkusegatud jooke. Meenutame minevikku, vaatame tulevikku ja tantsime olevikus.

Ka Naistekas on Naiste marsil kohal! Oodata on intervjuusid osalejatega, galerii ja laiem ülevaade toimunust. Rohkem infot Naiste marsi kohta leiad Facebookist.