1. Tee

Poleks ju väga inglaslik ärgata hommikul ilma sooja kannu Earl Grey või Darjeelingu teeta, millesse on lisatud pisut piima. Kuninganna hommikutee juurde kuuluvad ka küpsised ja alles siis liigub Elizabeth hommikusöögi juurde.

2. Hommikuhelbed

See võib tulla nüüd üllatusena, aga kuninganna hommikusöögilaud sarnaneb tavainimese omale — kausitäis tavalisi Special K hommikuhelbeid. Seega jah, kuninganna hommikusöök pärineb samuti papist karbikesest ja ta ei kalla neid isegi mitte juveelidega kaunistatud kausikesse, vaid tavalisse plastikust karpi.

3. Munapuder

Vahel eelistab kuninganna hommikuhelvestele hoopis sooja munaputru, eelistatavalt pruunidest munadest, sest Elizabethi sõnul olevat neil parem maitse kui valgetel munadel. Kui ta tunneb end eriti ekstravagantsena, palub ta munapudrule lisada ka suitsulõhet koos riivitud värskete trühvlitega.

4. Maasikad

Ega kuninganna Elizabeth II-st ei saanud Briti kõige kauem võimul olnud monarh kiirtoitu süües. Tegelikult eelistab ta hoopis tervislikku toitu ja maiustab sageli oma enda aias kasvanud värskete puuviljade kallal. Tema lemmikud puuviljad on maasikad, mis on kasvanud Balmorali lossi aias või hoopis magusad valged virsikud Windsori lossi kasvuhoonetest.

5. Porgandid

Kui kuninganna veedab aega Balmoralis või Sandringhamis, palub ta aeg-ajalt tuua varalõunase näksina köögist porgandeid. Aga need pole mõeldud talle endale, vaid hoopis tema hobustele.

6. Scones-kakukesed

Kuninganna ei joo kunagi oma pärastlõunast teed ilma taldrikutäie värskelt valminud scones-kakukesteta (vahel on neile lisatud puuvilju). Irooniliselt joob ta pärastlõunast teed alles kell viis õhtul, kui enamik inimesi juba õhtusööki söövad.

Veel üks huvitav fakt: kuninganna nõuab, et talle alati neid kakukesi serveeritaks, aga on kaheldav, kas ta neid ka ise tegelikult sööb. Ta olevat neid hoopis põrandale pudistanud, et tema armsad corgi tõust koerad (kes on tänaseks siit ilmast lahkunud) neid süüa saaksid.

7. Võileivad

Kuninganna palub oma pärastlõunase tee kõrvale valmistada ka kahte sorti võileibu: kurgi, suitsulõhe, muna ja majoneesi, singi ja sinepiga või hoopis tuunikalaga. Ta eelistab alati kas täistera- või valget saia, mis on väga õhukeseks lõigatud. Lisaks ei tohi neid kunagi lõigata nelinurkseks või ristkülikuks, sest see meenutab kuningannale kirstu ja ta võib ekslikult arvata, et soovid talle halba.

8. Jam pennies moosipallid

Kui kuninganna soovib tee kõrvale midagi magusat nautida, tellib ta oma lapsepõlve lemmikuid — jam pennies moosipalle ehk pisikesi vaarikamoosiga täidetud saiakesi, mis on lõigatud ühe inglise penni suuruseks ringikeseks.

9. Kala

Kui kuninganna sööb üksi, eelistab ta kergeid ja lihtsaid roogasid, näiteks grillitud kala köögiviljadega. Jah, ta võiks süüa mida iganes hing ihaldab, aga ta on piisavalt distsiplineeritud ja eelistab toituda tervislikult.

10. Pasteet

Üks kuninganna lemmikuid roogasid on Gleneagles’i pasteet, mis koosneb suitsulõhest, suitsuforellist ja suitsumakrellist. See on kihiti viilutatud suitsulõhe fileetükikeste peale ning serveeritakse alati Melba röstsaia ja mädarõika kreemiga.

11. Faasan

Ükski nädal poleks täiuslik ilma traditsioonilise Briti pühapäevase praeta — röstitud liha, kartulite, Yorkshire puddingu, täidise, köögiviljade ja kastmeta. Faasan, püü, loomaliha või hirveliha on mõned kuninganna lemmikud.

Aga kindlasti ei tohiks praadi kuningannale pooltoorena serveerida! Talle meeldib, kui liha on täiuslikult läbi küpsenud.

12. Vein

Ka kõrges eas naudib kuninganna jätkuvalt aeg-ajalt klaasikest alkohoolset jooki. Õhtusöögi kõrvale eelistab ta tavaliselt magusat Saksa veini, aga tema lemmikuteks jookideks on hoopis džinn ja Dubonnet (magus veinibaasil valmistatud aperatiiv) viilu sidruni ja jääga.

13. Šokolaadikook

Vaatamata sellele, et Elizabeth II eelistab tervislikult toituda, naudib ta aeg-ajalt ka magusat šokolaadikooki. Sama tellib ta oma kokkadelt ka igaks sünnipäevaks. Aga šokolaad peab olema tume (mida tumedam, seda parem), sest kuninganna pole kunagi olnud suur piima- või valge šokolaadi sõber.

Allikas: INSIDER