Koduhaldjas

Tunnuslause: “No kuule, söö ikka veel!”

Kes nad on? Harilikult on Koduhaldjad nooremas pensionieas prouad, kelle elu sisuks paistab olevat mitte ainult kokkamine, vaid ka kõikidel inimestel, kes nende käe- (ja toidulaua) ulatusse satuvad, kõhtude puuki täis söötmine. Nad ei arvesta vastusena: “Ei, aitäh, mul on kõht juba täis!”, ning toovad selle asemel käega rehmates sulle ette suure lõigu kringlit.

Asjapulk

Tunnuslause: “Kuule, aga davai, teeb ära!”

Kes nad on? Tegu on kuttidega, kes ei suuda käed rüpes istuda ning sokutavad end iga tegemist vajava töö juurde. Ka siis, kui seda tööd päriselt teha polegi vaja — nii näiteks veedavad nad terve öö jaanituld poputades ja aina paremaks sättides. Kui nad grilli juurde lasta, areneb sellest kiiresti suur teadus, kuidas söed alati kõige paremas kuumuses hoida. Vanasti öeldi selliste tüüpide kohta ka aktivist-optimist-kummipea.

Kõversuu

Tunnuslause: “Musi, äkki aitab tänaseks?”

Kes nad on? Kõversuud on naised (aga vahel ka mehed), kes ise limpsivad õhtu otsa veinikest ja siidrikest ning hoiavad oma abikaasadel-boyfriendidel peal kullipilku. Vaevalt saab mees lõbusa kilgi silma võetud, kui tibi juba suud kõverdab ja nasaalse häälega teatab, et ehk tõmbaks nüüd natuke rahulikumaks. Kui tegu on kooslusega, kus mees eriti kuulata ka ei viitsi, siis tekitab Kõversuu õhtu lõpuks kindlasti ka kodutüli. Enamasti veavad nad aga oma mehed peo haripunktis salamahti magama ära. Hommikul, muide, on mehed selle eest kannatavaid kaasvõitlejaid vaadates üsna tänulikud.

Staar

Tunnuslause: “Oh, oot, mul tuli veel üks anekdoot meelde!”

Kes nad on? Staarid on igas seltskonnas — nad on tüübid, keda märkad peole saabudes esimesena. Säravad, võluvad, hea suuvärgiga ja pungil lõbusaid lugusid ja hüsteeriliselt naljakaid anekdoote. Neile meeldib olla igas pulmas pruut ja igal matusel kadunuke. Aga olgem ausad, ilma Staarita on üks eesti pidu (vähemalt alguses) veidi mage värk kah. Just Staar on see, kes lööb peole elu sisse!

Tantsulõvi

Tunnuslause: “See on mu lemmiklugu, kes tuleb minnuga tantsima?”

Kes nad on? Peo alguses on nad enamasti naisterahvad, kuid mida suuremaks lõke paisub, seda rohkem võib Tantsulõvisid ka meessugupoole hulgas esile kerkimas märgata. Kuni hommikul õõtsub hõõguvate süte valguses see viimane nende hulgast, lastes vajadusel nutifonist endale muusikat. Sest pidu hinges ei lõppe ju siis, kui bänd on pillid kokku pakkinud! (Ega ka siis, kui kõik teised juba magama on läinud…)

Fesarifänn

Tunnuslause: “See läheb küll otse Facebooki!”

Kes nad on? Moodsa ajastu sõltlased, kes ei suuda end internetist hetkekski välja lülitada. Igal võimalusel tsekivad nad oma ajajoont ja vastavad viimastele säutsudele. Pidu vürtsitavad nad online-uudiste säravamate pealkirjade ette lugemisega, sest on ju ülioluline teada, kus Eesti otsas sajab, kas seal sajab rohkem kui siin ja kus üldse ei saja. Ja siis ta muidugi sheerib neid uudiseid oma “naljakate” kommentaaride saatel ka Facebooki. Ei pea vist lisama, et kõik pildid, mis ta peo käigus võtab, lähevad otse netti ja hommikul ärgates leiavad pooled peokülalised end täägituna.

Allikas: Naisteka arhiiv