1. Sul on lai sõnavara emotsioonide kohta

Kõik inimesed kogevad erinevaid emotsioone, kud vähe on neid, kes suudavad neid täpselt sõnastada ja identifitseerida. Tegelikult on ainult 36l protsendil see võime, mis on problemaatiline, sest väljendamata jäänud tunded tekitavad frustratsiooni, mis viib valede otsuste ja konfliktideni. Emotsionaalselt intelligentsed inimesed suudavad oma tunnetega paremini toime tulla, sest nad oskavad täpselt öelda, kas nad on kurjad, vihased, õnnetud, solvunud või pettunud. Mida täpsemalt suudad oma emotsiooni väljendada, seda paremini suudad sa mõista, mis selle põhjustas ja kuidas sellega edasi tegutseda.

2. Sind huvitavad inimesed
Pole oluline, kas tegu on intorverdi või ekstraverdiga, sulle pakuvad huvi kõik inimesed. Uudishimu on empaatia üks tugitalasid — mida rohkem sa inimeste vastu huvi tunned, seda rohkem sa neist hoolid, seda kõrgem on su empaatiavõime.

3. Muudatused meeldivad sulle
Suudad kiiresti muudatustega kohaneda ja toime tulla. Tead, et hirm muutuste ees halvab töövõime ja mõtted ega lase sel endale ligi hiilida. Pigem otsid ise pidevalt võimalusi midagi uuendada, parandada ja muuta ja sul on tegevusplaan valmis juhuks, kui mingid suuremad ootamatused peaks ette tulema.

4. Tunned oma nõrkusi ja tugevusi
Annad endale suurepäraselt aru, milles sa oled väga hea ja mida sa üldse ei oska. Mistõttu suudad sa teha endale sobivamaid valikuid, kus suudad oma tugevaid külgi kõige paremini rakendada ning hoidud oma nõrkade külgede näitamisest.

5. Oled hea inimestetundja
Oskad juba peale vaadates ära aimata, millise inimesega sul tegu on, mis tal mõttes on ja mida ta sinust tahab. Loed inimesi nagu avatud raamatut ja mõistad nende eesmärke ja kavatsusi ka siis, kui nad tegelikult üritavad neid varjata.

6. Sind on raske solvata
Sa ei lase solvangutel enda naha alla pääseda, sest tead ise paremini. Oled endas kindel ja avatud meelega, mistõttu on sul üpris paks nahk ja sind endast välja viia ei ole väga lihtne.

7. Oskad EI öelda
Kuna suudad vältida ebavajalikke töid ja projekte, ei ole sul ohtu läbi põleda. Suudad südamepiinu tundmata ära öelda kõigele ja kõigile, milleks sul pole aega ja mida sa ei taha teha ning jätad selleläbi endale aega keskenduda oma põhiülesannetele.

8. Ei põe vigu
Sa tead, et kõik inimesed teevad vigu ja suudad mõista, et tegijal juhtub. Tunnistad oma eksimust ja liigud edasi, kuid õppetunni võtad kaasa ja sama viga teist korda enam ei tee. Oskad suurepäraselt leida tasakaalu seal, kus paljud eksivad — mõned jäävad liiga kauaks oma vigdesse kinni ja ei suuda sealt välja tulla, teised aga unustavad kohe ja kordavad samu vigu ühe uuesti ja uuesti.

9. Ei eelda midagi vastu
Tuled appi, päästad hädast, aitad välja ja oled toeks ega eelda mingeid vastukingitusi. Teed seda kõike lihtsalt sellepärast, et näed, et keegi vajab sind. Kui räägid kolleegiga mingist huvitavast raamatust, mida ta on tahtnud lugeda, ei ole su jaoks mingi probleem talle see järgmisel kohtumisel kinkida. Sel moel jätad inimestele väga sügava mulje ja nad tunnevad, et sind saab usaldada ning tahavad su seltskonnas olla.

10. Ei pea vimma
Sa ei raiska oma tervist ega aega kellegi peale viha pidamisega. Pead seda mõttetuks ja õigesti teed, sest vimma pidamine on otsene stress, vihareaktsioon, mis hoiab su keha pidevas “võitle või põgene” seisundis ja on tegelikult väga koormav.

11. Suudad mürgised inimesed neutraliseerida
Kontori klatšimoorid ja õeluskotid suudad sa vabalt paika panna ja mitte lasta ennast nende õelusel segada. Suudad enda emotsioonid nende emotsioonidest eraldi hoida ega lase vihal ja frustratsioonil kaost külvata.

12. Ei otsi täiuslikkust
Tead, et keegi pole täiuslik, mistõttu ei aja sa seda ka taga. Kui püüdled ideaali poole, leiad end alati pettumas ja kaotad motivatsiooni edasi pingutada, seega tead, et selline eesmärk on mõttetu. Annad endast alati parima ja tead, et sellest peab piisama.

13. Hindad seda, mis sul on
See pole mitte ainult mõistlik, vaid ka tervislik: kortisooli hulk on 23% väiksem kui neil, kes oma eluga pidevalt rahulolematud on. Inimesed, kes iga päev naudivad hetke ja oskavad rõõmu tunda väikestest asjadest, on rõõmsamad, õnnelikumad ja energilisemad.

14. Lülitad ennast välja
Tead, kui oluline on puhkus ja suudad ennast süümepiinadeta välja lülitada kõikidest kohustustest ja tööasjadest. Tööl teed tööd, aga puhkus on puhkamiseks. Sa ei tunne vajadust pidevalt töömeile kontrollida ega kõnedele vastata, suudad kohustused kolleegidele delegeerida, lülitad arvuti välja ja puhkadki, sest tead, kui oluline see on. Isegi üks töömeil või pealesunnitud kohustus viib stressitaseme jälle lakke ja sa oskad sellest hoiduda, et siis tööle minnes jälle täiel võimsusel uhada.

15. Piirad kofeiinikogust
Kofeiin on üks adrenaliini vallandajatest. Adrenaliin aga on see hormoon, mis paneb su võitlusolekusse: võitle või põgene. Sellises seisundis ei ole sa võimeline ratsionaalseid otsuseid langetama, sest emotsioonid võtavad võimust. Tass kohvi hommikuseks käivituseks on piisav.

16. Magad piisavalt
Sa ei saa olla rahul ja õnnelik, kui oled magamata ja üleväsinud. Sellises seisundis on stressitase väga kõrge ja pingeolek maksimaalne. Emotsionaalselt intelligentsed inimesed teavad, kui oluline on hea puhkus ning võimaldavad endale piisava ja kvaliteetse une ega tee uneaja arvelt ühtegi liigutust.

17. Ei lase negatiivsetel mõtetel võimutseda
Mida rohkem on us peas negatiivseid mõtteid, seda suurem võim neil on. Pealegi - enamus neist ongi ainult mõtted, mitte faktid. On oluline, et suudaksid väljamõeldisi faktidest eraldada ja teiseks kõik negatiivsed mõtted iseenda kohta oma peast üldse välja tõrjuda, sest need ei tee sulle mingit kasu. Mida positiivsemad mõtted, seda parem elu!

18. Keegi ei piira su rõõmu
Sinu heaolu ja rõõm ei sõltu kellestki teisest. Naudid ja rõõmustad, kui oled millegi suurega hakkama saanud, sa ei lase teiste arvamustel ja hinnangutel oma rõõmu mõjutada. SA ei võrdle ennast teistega, sinu eneseväärtus ja enesehinnang tulevad su enda seest.

Allikas: motto