Mul oli huvi autode ja tsiklite vastu juba enne lasteaeda. Autodest meeldivad mulle sellised, mis jäävad meelde. Sportautod ja väiksemad autod, sest seal ulatuvad mul jalad juba pedaalideni. Näiteks Nissan Juke näeb eriline välja. Sellega võiksin juba praegu vabalt sõita: ma oskan käike vahetada. Automaatkastiga on isegi igavam, seal paned ainult „D”, vajutad parema jalaga gaasi ja pidurit ning sõidadki.

Küsige lastelt, milline auto on parem

Mina muidugi tänavatele sõitma minna ei tohi, aga saan teha muid asju, mida suured inimesed teha ei saa, näiteks proovida järele kõik ukselingid ja nupud ning vaadata, kas need on õiges kohas. Ma saan tõsta juhi tooli kõrgele üles ja istmed kokku panna ning näiteks pakiruumis magada.

Kindlasti proovin ma alati ära, kas suur roosa veepudel mahub topsihoidjasse ning kuhu mahutada oma mänguasju ja joonistustarbeid. Kui isa paneks oma suure mängukaru autosse istuma, siis oleks see natuke naljakas, kuigi minu arust ei peaks ta häbenema, et ema kingitud mõmmi on talle kallis.

Juke on peaaegu nagu laste vajaduste järgi tehtud auto: ukselinke ulatub avama, veepudelit saab mitmesse kohta panna ja isegi kui ma kõik oma nukud autosse istuma panen, on ruumi üle. Pakiruumis võiksime mu sõbrannadega tüdrukute õhtu korraldada, see oleks väga äge.

Ma arvan küll, et isa ja ema peavad kuulama oma lapsi, kui nad uut autot ostma hakkavad. Sellepärast et paljud ostavadki auto just siis, kui perre sünnivad lapsed. Tited ise midagi ei räägi, aga siis peabki suur inimene vaatama, et auto oleks nunnule beebile kõige turvalisem ja parem ning turvatool ära mahuks. Isegi mina sõidan autos turvatoolis, mis sest, et ulatun juba ise sõitma.

Juke'is panime näiteks minu suure turvatooli tagaistmele ja seal oli ikka ruumi üle. Siis proovisime, kas meie väike koer Posse oma puuriga mahub ka auto tagapingile. Tegelikult saaks Posse isegi loomaturvavööga istuma panna. Talle meeldis kõige rohkem muidugi juhi kohal olla nagu mullegi.

Sõitma peab nii, et lõbus oleks

Ma ei tohi ise sõita, aga saan ema ja isa kiiresti sõitma sundida. Kui auto näeb äge välja, siis sellega ei tohi venida. Kiiresti võib sõita muidugi ainult mõnes kohas, ja alati peab liiklusmärke vaatama, muidu jääd oma kallist juhiloast ilma. Juke näiteks on selline, mis teab liiklusmärke ja kui kiirust ületad, siis hakkab vilgutama: „Kuula sõna!”

Juke'iga sõitsime me natuke kiiresti. Ja siis läksime hoopis ühe tee peale, mis viib metsa, sest selle kõrge autoga saab lumes ja jää peal palju nalja. Ärge igaks juhuks ise proovige, sest libeda peal peab oskama sõita, liiga julge ei tohi olla.

Isa hakkab alati emaga pahandama, kui ema jää peal autoga külg ees sõidab. Ema siis ütleb jälle, et ta ju oskab. Juke näiteks on väga tark auto ja ei lasegi juhil liiga palju lollusi teha, sest kui autos on lapsed, loomad ja muu pere, ei ole vaja igasuguseid katseid teha.

Üks väga tore asi on sellel autol veel: kaamera, mis näitab ringi! Kui tahad autoga parkida, tagurdada või kitsast kohast läbi sõita, näed igale poole. Minu arust manööverdamine ongi vist kõige keerulisem asi ja selline kaamera on väga suur abiline. Näiteks, kui juhtub, et kuskil auto läheduses on jooksev või rattaga laps, näeb auto ta kohe ära ja kõik on õnnelikud.

Millise Juke'i ma endale ostaksin?

Ma olen tähele pannud, et paljud tahavad igaks juhuks mingit igavat autot, et siis keegi ei muutu kadedaks. Aga näiteks Juke ei tee kedagi kadedaks. See on tore auto, mis ei maksa väga palju, aga näeb täitsa teistmoodi välja. Mina küll ei ütleks Juke'i kohta „mingi naiste auto”, sest kui inimene on ise lõbus ja tark, valib ta ka samasuguse auto.

Mulle meeldiks Juke kollase, valge või mustana. Punane võib ka olla, aga see pole nii, et kui oled (väike) naine, siis peab olema punane auto. Ei, Juke näeb igat värvi äge välja. Eriti toredad on need värvilised detailid auto küljes.

Nahksisu on tähtis, kui peres on lapsed või loomad, sest seda on kerge puhastada. Käsitsi käiguvahetamise asemel oleks linnas parem sõita variaatorkasti ehk CVT-ga. See koos bensiinimootoriga on ka keskkonnasõbralikum kui diiselmootoriga auto.

*Heas Acenta varustuses 1,6-liitrise vabalthingava bensiinimootoriga ja CVT-käigukastiga Nissan Juke on just praegu väga hea kampaaniahinnaga ja maksab 15 490 eurot. Lapsevanemad, kuulake Tui Tuule nõuannet ja tehke hea autovalik!


Jaga
Kommentaarid