Teadlased nimetavad neid vaheaegu tähtsateks momentideks, mis aitavad tekitada sotsiaalset ja isiklikku heaolutunnet tugeva emotsionaalse pinge olukordades.

  • Kohvipaus tekitab suurepärase füüsilise ja ka hingelise vormi. Mitte keegi ei suuda töötada ühtlase tempoga ilma pause pidamata. Me kõik väsime aeg-ajalt. Lühike paus võimaldab väsimusest üle saada ning jõudu taastada.
  • Tuleb igati kasuks, kui kolleegid suhtlevad omavahel vabalt. See ongi kõige olulisem kohvipauside aspekt. Paraku ei pöörata just nimelt sellele seigale erilist tähelepanu. Regulaarne kohvijoomine koos kolleegidega ning ühine uudiste arutamine on esimesed sammud moodustamaks väiksemaid gruppe ühiste huvide põhjal. Sel moel muutuvad sidemed kolleegide vahel kindlamateks, sõlmitakse uusi tutvusi. Nii luuakse sõbralik ja üksmeelne tööatmosfäär.
  • Kohvipaus on ka suurepärane moodus omavahel ideid vahetada. See on omalaadne meeskonna loomise viis. Ning just selle eest hoolitseb iga endast lugupidav firma. Kui kolleegide vahel kujunevad välja tõeliselt usalduslikud suhted, siis omandab kohvipaus teatava „teraapilise“ mõju. See võimaldab vabaneda stressist ja ärritusest, aga ka isiklikest ning tööalastest probleemidest.
  • Muide, kohvipausidest tõuseb tulu ka tööandjatele. Vabas vormis vestlused võivad spontaanselt muutuda massilisteks ajurünnakuteks või kogemuste vahetamiseks, mis pikemas perspektiivis võivad firmale vägagi kasulikeks osutuda. Ega asjata leidu kontorites aina sagedamini õdusaid puhkenurki töötajate jaoks, kus nad võivad mingiks ajaks tõusta töölaua tagant ning puhata. Pealegi tõstab stressivaba ja rahumeelne õhkkond automaatselt töötajate loomingulisust ning produktiivsust.
  • Loomulikult peab kasulik kohvipaus olema õige. Nagu teadlased kindlaks tegid, on parimaks viisiks tööpingest vabaneda just lühikesed, kuid regulaarsed pausid. Need peaksid ideaalis olema täielikult helistamiste ja pisiasjadega tegelemise vabad hetked. Vaid siis naastakse pärast kohvipausi tööle kõrge motivatsiooni ja kontsentreerumisvõimega. Selline puhkus on hulga efektiivsem, kui viibimine töökohal terve päev ning üksnes lõunavaheajaks enda täielik välja lülitamine.

Allikas: Ženskije Sovetõ, 23-24/2016